Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2010-07-16 16:53

BP: Buy the rumour, sell the news?

Ingen har förstås missat att BP för tillfället verkar ha kontroll över oljeläckaget i Mexikanska Gulfen.

BP-aktien (NYSE:BP,LSE:BP) har också delvis återhämtat sig från kraschen. Köpte man exakt på botten sitter man med en uppgång på 37%, och om man köpte på den tekniska köpsignalen ligger man nu med en vinst på 13%.

Frågan är dock om inte marknaden redan har prisat in att BP skulle lyckas få stopp på läckan. Aktien faller tillbaka något, och MACD har börjat dra ihop sig. Det kan alltså komma en säljsignal framöver. Läckan är tätad och nu är bara en oljejätte på dekis kvar med sinande oljekällor. De brittiska pensionsfonderna borde kanske passa på att sälja av sina innehav i nationalklenoden medan tid är.

Har man nu 13% eller för den delen 37% i vinst kanske man skall vara nöjd? Det finns mer intressanta oljebolag att investera i.

För övrigt kan man konstatera att om man handlat efter TA-modellen ovan så begränsade man sina förluster rätt rejält.

Tittar man på fundamenta så ser man att BP inte ökat sin olje- och fossilgasproduktion sedan åtminstone 2005.

Oljeproduktionen.
Grafer från BP:s egen datavisualisator.

Fossilgasproduktionen.

Trots att bolaget som alla andra stora oljebolag blivit allt mer desperata i vilka platser de tvingas leta efter olja på, exemplifierat med djuphavsolja i Mexikanska Gulfen, så lyckas man inte öka sin oljeproduktion. Inte ens trots uppköp av andra bolag.

Man kan förstås se BP som en tidsbegränsad spekulation i stigande oljepris, men är det i så fall inte bättre att köpa aktier i ett oljebolag som också ökar sin oljeproduktion och inte enbart är beroende av stigande oljepris för att nå sk tillväxt? Nu har man visserligen också prospekterat olja på börsen genom återköp av egna aktier, men återköp är något man gör när man inte längre har någon möjlighet till tillväxt någon annanstans. BP lider i allra högsta grad av sin alldeles egen peak oil.

4 kommentarer:

 1. Förvånad över att du inte klankar på dina läsare och skriver att de hävdar att de köpte på botten...

  SvaraRadera
 2. Tänk om du ändå höll dig till aktierna. Då vore du verkligen läsvärd. Dina part(i)politiska klavertramp börjar bli generande. För oss med intellektet i behåll.;)

  Men visst skall vi rösta på alliansen. Trots din blogg.

  /Sten

  SvaraRadera
 3. Vad för oljeaktie skulle du rekommendera framför BP då? Är det kanadatrustera som du skrivit om tidigare som gäller? Är faktiskt lite köpsugen på COS eller Peyto.

  För att skryta lite så hade jag för övrigt turen att plocka in BP på ca $27.70. Får väl anses godkänt.

  SvaraRadera
 4. Grattis. COS har möjlighet att öka sin produktion på ett väldigt kontrollerat sätt, men har alla ägg i samma korg.

  SvaraRadera