Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2010-07-20 14:19

Även IMF gissar om ekonomin

IMF uttalar sig om förväntad tillväxt för Sverige för 2011, och lämnar en avsevärt lägre prognos, förlåt - gissning, än den svenska regeringen.

För 2010 gissar IMF på +3.0% och sänker prognosen för 2011 till +1.9%. Anders Borg och finansdepartementet har gissat på +3.3% i år och +3.8% nästa år.

Sedan tidigare vet vi att att Konjunkturinstitutet gissat på +3.7% och Riksbanken på +3.8% för 2010. Så här har vi nu fyra högavlönade och via olika vägar skattefinansierade högar med experter som lagt ner hundratals, kanske tusentals timmar på sina prognoser.

Av dessa fyra kan högst en ha rätt. Antagligen inte ens det. Men om vi låtsas att någon av de fyra faktiskt gissar rätt, så har de alltså en precision på hela 25%. Snacka om dåligt. De kan väl åtminstone säga "mer/mindre än 3.5%", så blir chansen åtminstone 50% att någon får rätt. Om någon bara hade 25% träffsäkerhet skulle de t ex aldrig få vapenlicens och definitivt inte vara välkomna i något jaktlag. Men är man nationalekonom då räcker det med 0% i träffsäkerhet för att få vara med och leka.

Och den sk marknaden, företagare, investerare, aktieägare, tankesmedjor och politiker lyssnar på dessa gissningar. Imponerande. Men jag tror och hoppas att åtminstone folket struntar högaktningsfullt i gissningarna och tar en dag i taget.

Ekonomi är ingen vetenskap, och alla försök att lura i samhället att man kan prognosticera något som innehåller miljontals variabler är bara slöseri med tid och skattemedel.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Joakim Persson2010-07-20 17:17

  Jag håller med dig i sak, att det är oerhört svårt och onödigt att försöka prognosticera makroutvecklingen på det här sättet.

  Men varför tar du inte och tittar på uppföljningen av dessa prognoser, istället för att ironisera? Jag vill minnas att både konjunkturinstitutet och finansdepartmentet gjort sådana för att följa upp och förfina sina modeller (kan ha varit riksbanken också). Kan leta upp det om du vill, så kan man få svart på vitt om det är värt att hålla reda på deras gissningar.

  Sedan borde det förstås framgå att det inte är ett löfte om exakt +3.0% tillväxt 2009, utan just en prognos. Jämför med det tragiska faktum att inslag om politiska opinionsmätningar oftast rapporterar om opinionssvängningar som inte är statistiskt signifikanta...

  SvaraRadera
 2. Fel att rangordna länder efter BNP och tillväxkt då det inte tar hänsyn till mjuka saker som hbt, genus, barnuppfostran utan pysco aga och fysisk aga.

  SvaraRadera
 3. Ordnar inte vadslagningsbyråerna spel och dobbel runt tillväxten? Det kanske är en bättre prognosindikator? :)

  SvaraRadera
 4. 25 % felmarginal är nog i alla fall bättre än väderleksprognosen 1 år framåt om det kan vara någon tröst.

  SvaraRadera
 5. Analytiker lyckas "prognostisera" hela 90% fel för SEB:s kvartalsvinst (förra) vilket handlar om en gissning på 1-2 månader framåt i tiden. Samtidigt har man balls nog att uttala sig om tillväxt, arbetslöshet o.s.v. på 10 års tid.

  Och dessa jävla 100 sidiga analyser som det här:
  https://www.avanza.se/aza/events/creative_antibiotics/Creative_Antibiotics_analys_7april_2010.pdf

  Med gissningar om hur siffrorna kan se ut under flera år. Vad är det för skitsnack folk sväljer? Och tror man själv på sitt egen skitsnack? Det är helt uppåt väggarna.

  SvaraRadera
 6. @Anonym 2:31: De kan visst inte stava heller: "produkt differentiering" - och det i en text som ser ut som en klipp&klistrad boilerplate på sida 2... Senare i texten hittar vi "särläkemedelssatus", syftningsfel (läkemedel ska tydligen ha utvecklat resistens, inte de bakteriearter de var avsedda att behandla), "antibiotika forskning", "...en liten med dock tydlig...", sammanskrivningen "försektorn". Och då tröttnade jag att leta språkfel efter att ha skummat igenom 15-20 sidor.

  Förtroendeingivande?

  SvaraRadera
 7. Ni kan ju roa er med att leta upp prognoser från sommaren 2008! Då får ni se prov på grova missar!

  SvaraRadera