Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2010-07-23 07:00

All out

Eftersom större delen av min börsportfölj låg i Kanada så sålde jag av det mesta på gårdagens uppgång, eller specifikt mina fd kärninnehav Peyto Energy Trust (TSX:PEY.UN) och Crescent Point Energy Corp (TSX:CPG). Även ett mindre innehav i Penn West (TSX:PWT.UN) åkte ut. Kvar är ett litet "Svart Svan"-innehav i Tyhee Development Corp (TSX:TDC.V) och lite i Brookfield Renewable Power Fund (TSX:BRC.UN).

Jag är således ca 90% likvid, men kommer fortsätta trada med tradingkassan, som ligger på ca 10%.

Anledningen till att jag sålde var dödskorset här om dagen.

Sannolikt är detta fel, så tillvida att signalen antagligen är felaktig, men det spelar i sammanhanget ingen roll. Det handlar inte om att maximera vinst, utan om att gå ur i tid vid en större sättning på börsen. MA50/MA200 är en enligt mig acceptabel indikator på detta när det gäller annars långsiktiga innehav.

Antagligen kommer jag alltså köpa tillbaka lite dyrare om några veckor eller månader. Eller mycket billigare efter en sättning eller krasch.

Att jag sålde har inte heller något med Stockholmsbörsen att göra, utan var som sagt Kanadarelaterat. Fortsätter dessutom valutan CAD att försvagas så blir det som svensk ännu sämre att ligga kvar.

OMXS30 visar inga tecken på att ge ett dödskors, tvärt om har MA50 börjat stärkas, även om MA50/MA100/MA200 inte ligger i ordning och man alltså bör vara neutral till Stockholmsbörsen.

Antagligen stiger OMXS30 även idag, åtminstone i öppningen. Australiens All Ordinaries drar iaf nu under morgonen.

S&P-terminen pekar dock på en svag rekyl från gårdagens uppgång, så vi får se hur det blir med någon varaktig uppgång i USA.

Det fallande MA50 för S&P-500 ovan kan fortfarande utgöra en motståndsnivå.

Jag köper inte uppgången på förbättrade resultat. Resultaten är nu historiska, och det är framtiden som gäller, och naturligtvis målar alla företag upp en rosig framtid och ignorerar t ex att USA:s husförsäljning fortsätter att falla med 5% även om alltså analytikerna som vanligt gissade fel på ett fall om 9%.

Less bad is the new good.

Anledningen till att man är positiv till detta är alltså att analytikerna är inkompetenta och inte kan gissa rätt. Men av någon anledning tror man ändå på företagens egna prognoser, som delvis baserar sig på de felgissningar som analytiker gör om ekonomin, och i övrigt baserar sig på de gissningar som företaget gör om den egna verksamheten.

Och över allt hänger skuldkrisen och finanskrisen. Idag släpps också resultaten från stresstestet av de europeiska storbankerna. Läs gärna av Andreas Cervenka skriver om detta på E24. Får alla banker grönt ljus är det rent av negativt, då det i så fall indikerar ett tillrättalagt stresstest för att dölja problemen. Nemokrati skriver lite i frågan också.

Men som sagt, sannolikt var signalen felaktig, och jag kommer tillbaka in i marknaden tids nog. Går MA50 upp över MA100 igen i OMXS30 kanske jag rent av köper lite svenska aktier, om det nu finns några svenska högutdelare som delar ut pengar varje månad (så man kan vara säker på utdelningen och inte se den strykas om 9 månader). Inte? OK, får väl bli Kanada igen. Nå återstår frågan med var pengarna skall stoppas så länge. Avanza ger ju bara 0.25% i ränta.Ikano Bank ger 1.5% på sitt Sparkonto Plus, men man måste förstås anpassa sig till bankgarantin också, och inte lägga alla ägg i samma korg även om Ikano känns tillräckligt stabilt. Och nej, det säger ingenting om summan. Eftersom jag misstänker att jag snart kommer behöva köpa tillbaka, så vore det surt om pengarna blir instängda i en bankkrasch och man får vänta i sex månader för att få dem utbetalda under insättningsgarantin. Alltså bör man sprida pengarna över flera banker oavsett beloppet.

Just nu känns det iaf riktigt skönt att vara likvid. Ni som framöver kommer säga na-na-nana-naaa, grattis. Jag är medveten om att jag antaligen behöver köpa tillbaka lite dyrare, men det är en försäkringskostnad jag är beredd att betala för riskhantering.

Tillägg: Sist jag var så här likvid var i mars år 2000. Den gången vacklade jag dock i tron och gick in igen alldeles för tidigt. Men förhoppningsvis lär man sig så länge man lever.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag vet att du skrivit detta tidigare. Men vilken programvara/site använder du för att skapa dina grafer?

  NisseK

  SvaraRadera
 2. ProTA, ett Mac-program. Kursdatat kommer oftast från Yahoo via programvaran StockXLoader, men en del terminsdata kommer från Barchart.com.

  SvaraRadera
 3. Äh, det är väl skönt att ibland bara vara åskådare, jag köper ditt resonemang.

  SvaraRadera
 4. Cornucopia

  Det finns en spågubbe som är än mer pessimistisk än du.

  http://www.larouche.se/artekel/end-game-is-on

  Kommentar, om du vill ?

  SvaraRadera
 5. Vet att din TA-model är annorlunda, men jag ser en jay-hook som kan köpas över 1070.

  SvaraRadera
 6. Helt rätt gjort. Börsen är överköpt av småsparare och som vanligt återstår bara frågan - när kommer marknaden att justeras? Sånt tar alltid längre tid än förväntat...

  SvaraRadera
 7. Eftersom jag bara är en person, men mina läsare är tusentals, så kommer det alltid finnas någon som lyckas bättre. Oddsen är emot mig.

  SvaraRadera
 8. Cornucopia
  Det kan vara bra prickat att dra ned långa risken då det är option expiration day idag för råvaror. Maxpain (put/call lösendagen) ligger mot övervikt puts vilket innebär marknaden ska upp fram till lösen enl praxis att MMs (utställare) kör marknaden mot max pain för optionsköparna.

  Efter lösen business as usual again (oftast) dvs fortsatt ned

  SvaraRadera
 9. Det här är mycket oroväckande, jag hoppas verkligen att säljsignalen visar sig felaktig, för jag klarar nog inte att sälja av mina innehav.

  Förbannar samtidigt att det inte finns stop-loss för US/CA innehav..

  SvaraRadera
 10. Johan, avsaknaden av stop-loss på US/CA är ett aber som du säger.

  Jag frågade Avanza angående detta, men fick inget svar av kundtjänst, inte helt otippatt.

  Är det någon initierad läsare som kan förklara för en mindre initierad varför det inte finns (på Avanza iaf)?

  SvaraRadera
 11. Hur vanligt (eller ovanligt) är det med slika dödskors? Hur var läget mars 2000 med avseende på köp/säljsignaler?

  SvaraRadera
 12. "Jag köper inte uppgången på förbättrade resultat. Resultaten är nu historiska, och det är framtiden som gäller", skriver du. Men du köper TA?

  SvaraRadera
 13. 12:01, tja TA ter sig mer träffsäkert än diverse företags och ekonomiska analytikers prognoser.

  Guldkalle, hur vanligt det är ser du i tidigare inlägg om dödskors.

  http://cornucopia.cornubot.se/2010/07/dodskors-pa-kanadaborsen.html

  Sker någon gång med några års mellanrum. I Kanada skedde det år 2000, 2004, 2006, 2007 och 2008, och nu. Signalerna 2000 och 2008 var korrekta, 2004 och 2006 var fel, och 2007 var fel men inte på fel nivå.

  Mars 2000 var inget dödskors, det var magkänsla. Dödskorset kom för S&P-500 mot andra halvan av år 2000, har inte tagit fram data för svenska börsen.

  SvaraRadera
 14. Förmodligen kommer denna husdata komma in på förskräckliga nivåer nästa gång statistiken publiceras. Se här för ett enkelt resonemang:

  http://makrofjanten.blogspot.com/2010/07/amerikansk-husforsaljning-vanta-er.html

  SvaraRadera
 15. Cornucopia,din förmåga att se igenom floden av information och dra rätta slutsatser beundrar jag. Hoppas bara att din svartsyn på allt inte har gjort dig förblindad. Vore bra om du kunde säga något positivt om något någon gång för att inte framstå som mörkrets furste. Peak oil t.ex.. I dag är vi inne i en period där det produceras mer än vad som konsumeras. Toppen från juli 2008 ligger snubblande nära och om konjunkturen blir lite bättre kommer nog den toppen att överträffas. Peyto som kommer att distribuera 0,12 CAD hela detta året tror jag kommr att höja utdelningen om och när fossilgaspriset stiger. Om jag inte visste bättre skulle jag säga att du framstår som en grinig pensionär som är arg på allt och alla. Även om tillvaron är ett h-e försök le lite.

  SvaraRadera
 16. Mycket intressant att läsa. Kan bli svåra tider framöver. Du verkar väldigt konsekvent i din strategi.

  Företagsledare tittar bara ett eller två kvartal framåt. De är optimister nu, men var mycket oroliga i början av 2009. Så de är inga "säkra" indikatorer.

  Själv kommer jag att ligga kvar(som vanligt). Dyker det kraftigt blir det att köpa på marginalen för kassaflödet.

  40-50 innehav swappar man inte in och ut hur som helst. Skatten kan bli en svår kostnad om man har fel.

  SvaraRadera
 17. Så du lämnar Peyto du också. Jag får väl svara som du... "starkt gjort". Förmodar att det tog emot lika mycket för dig att sälja av som för mig. :/

  SvaraRadera
 18. Jag har både gått ur i princip alla långa positioner och gått ordentligt kort i DOW-index. Tror att denna dagen kommer att va högsta punkt på "en utdragen period", kanske det till och med kommer en sättning som slår det vi såg på hösten 08. Många tycker garanterat att jag är idiot men det gör det inte mindre möjligt att något sådant sker, snarare tvärt om..

  SvaraRadera
 19. Skulle var mycket intressant att följa dina tankar kring "all out" framöver. Följ gärna upp regelbundet. Skulle också vara intressant att veta hur du ser på Tyhee Development? Skriv gärna lite om bolaget.

  SvaraRadera