Cornucopia?

2010-06-01 17:30

Vertikal synvilla?

Det Hallands- och Jönköpingsbaserade projektet Vindkraft & Kultur, som undersöker den faktiska påverkan som vindkraft har på kulturmiljön, har bloggat lite om mitt onoterade portföljbolag Vertical Winds första vindkraftverk utanför Falkenberg. Det initiala intrycket är att utformningen ger ett mindre störande intryck på miljön, men utformningen ger samtidigt upphov till en irriterande synvilla när verket snurrar, där man kan uppfatta rotationsriktningen som motsatt mot verkligheten.

En intressant synpunkt, som kanske kan åtgärdas genom en annan utformning av stagen för de vertikala bladen.

Mina egna foton på verket, samt rörlig bild på den möjliga synvillan hittar man i ett tidigare inlägg. Jag ser inte synvillan där, men den kräver kanske stereoseende på plats och/eller högre rotationshastighet.

I övrigt ges t ex åtminstone ett gårdskraftverk grönt ljus av projektet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

 1. Spelar det någon roll för en betraktare vilken riktning han/hon uppfattar att snurran har? Personligen skulle jag vara nöjd bara den snurrar...

  SvaraRadera
 2. Om den snurrar åt fel håll kanske någon som kan det där med motorer och generatorer tror att den förbrukar ström. Upprördhet över ett sådant resursslöseri kanske leder till hjärtattack. Det kan hända - vill du ta ansvaret.
  :-)

  SvaraRadera
 3. "synvillan" beror på att frekvensen (eller rättare sagt 3*frekvensen då det finns 3 vingar) är högre än halva ögats samplingsfrekvens (ögats Nyquistfrekvens).

  Inte direkt avancerad fysik, men vad kan man förvänta sig av journalister som skriver om teknik...

  SvaraRadera
 4. Här är inga journalister inblandade vad jag vet.

  SvaraRadera