Cornucopia?

2010-06-30 11:25

Varning för Nordnet

Den ene av Sveriges två stora Internetmäklare, Nordnet (OMX:NN B), meddelade idag att man köper Konsumentkredit, en sk blancoutlånare. Ett företag som lånar ut pengar utan säkerhet för att folk skall kunna konsumera för lånade pengar.

Är man kund hos Nordnet bör man ställa sig frågan om man tycker att den firma som har hand om din aktiedepå eller eventuellt din kapitalförsäkring skall ta onödiga risker genom att satsa 1.4 miljarder på att köpa Konsumentkredit och sedan börja låna ut pengar utan säkerhet. Internetmäklarna leker numera som bekant också bank, och vill leka med de stora grabbarna.

Nu kanske innehavet på din depå är skyddat vid konkurs för Nordnet, och din kapitalförsäkring skall också vara skyddad så länge bolaget inte bryter mot lagar och regler och t ex inför en konkurs börjar plundra försäkringstillgångarna. Men en konkurs pga floppad utlåning av konsumtionskrediter är förstås ett extremfall.

Mer realistiskt är att vi får se stigande räntor, och med det fallande lönsamhet för bolag som Konsumentkredit. Dessutom går vi mot en tid av mer eller mindre permanent recession, och frågan är då hur bra det är att satsa på konsumtionskrediter. Slår satsningen fel så blir det du som mäklarkund som får betala på ett eller annat sätt, t ex genom försämrad service eller höjda avgifter.

Min personliga åsikt är att jag helst väljer en mäklare som har så låg risk som möjligt, som inte sysslar med utlåning utan säkerheter och som inte handlar i egen bok. Finanskrisen bör ha lärt oss att man bör titta på bolaget man sätter pengarna hos. Carnegie, Kaupthing, E*Trade och senast HQ är bara tre exempel de senaste åren. Undantaget E*Trade (som var amerikanskt) så har åtminstone de stora svenska Internetmäklarnas verksamhet känts någorlunda trygg och stabil, men frågan är om det inte är dags att stryka Nordnet från trygga listan?

Än så länge är det förstås ingen akut fara. Nordnet har samma problem som Avanza, nämligen för stor inlåning, dvs kunderna har mer pengar på kontona än vad bankerna lånar ut. Avanza försökte sig på att locka befintliga kunder med låga räntor om de ville låna för externt bruk med aktier som säkerhet, men Nordnet försöker nu hitta externa kunder att låna ut pengar till. Det kan vara ett farligt sluttande plan man gett sig in på.

Det kunde varit värre. Nordnet kunde lånat pengarna själva och börjat handla i egen bok...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

6 kommentarer:

 1. Vilka nätmäklare är "safe" numera?

  SvaraRadera
 2. Olika kretsar i helvetet kanske. Använder Avanza själv, får väl anses vara acceptabelt än så länge, lånar vad jag vet inte ut pengar utan säkerhet och ägnar sig inte åt konsumtionsutlåning iaf.

  SvaraRadera
 3. Börjar bli jobbigt det här med att säkra upp pengarna. Först Swedbank, sen Kaupthing och HQ. Så himla många som gör dåliga affärer, vilket bevisar att bankväsendet är en skyddad verkstad med många inkompetenta. Det enda man kan göra är att hålla sig informerad och flytta pengarna i tid. Tack för infon.

  SvaraRadera
 4. Missa för allt i världen inte denna svenska journalists träffsäkra samtidsanalys. Krönikorna finns här:

  www.korta.nu/jc

  Hade hennes penna varit ett svärd hade huvuden rullat i svensk politik! Hon är, mig veterligen, den första svenska journalisten som törs lämna den politiskt korrekta mittfåran.

  SvaraRadera
 5. Du har spammat det där en gång förut här på bloggen. Nästa gång raderar jag ditt spam. Det har inget med budskapet att göra, utan för att ditt spam stör.

  SvaraRadera
 6. "Nordnet har samma problem som Avanza, nämligen för stor inlåning"

  Att ha en stor inlåning bör knappast vara ett problem eller belastning. Värderar man banker på hur stora vinster de gör så går det tydligen åt he***te förr eller senare, DET har vi åtminstone lärt oss sedan subprimekrisen körde igång sin världsturné. Banker ska vara stabila, därför är Avanza det absoluta första valet.

  //McMaruso

  SvaraRadera