Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2010-06-14 21:10

Uppgifter om metallfyndigheter i Afghanistan tagna ur luften

Som vanligt slås det stort på trumman över hela världen när man "hittar" något tidigare relativt okänt, som att Afghanistan skulle ha stora och värdefulla mineraltillgångar. Men man har inte hittat något, man har nämligen inte utfört någon prospektering.

Allt man har gjort är en inventering (eng survey) av möjliga metallfyndigheter. Går man till en bättre källa än svenska artiklar, t ex New York Times, så står följande att läsa:

"Armed with the old Russian charts, the United States Geological Survey began a series of aerial surveys of Afghanistan’s mineral resources in 2006, using advanced gravity and magnetic measuring equipment attached to an old Navy Orion P-3 aircraft that flew over about 70 percent of the country.

The data from those flights was so promising that in 2007, the geologists returned for an even more sophisticated study, using an old British bomber equipped with instruments that offered a three-dimensional profile of mineral deposits below the earth’s surface. It was the most comprehensive geologic survey of Afghanistan ever conducted.
[...]
In 2009, a Pentagon task force that had created business development programs in Iraq was transferred to Afghanistan, and came upon the geological data. Until then, no one besides the geologists had bothered to look at the information — and no one had sought to translate the technical data to measure the potential economic value of the mineral deposits."


Man har alltså endast via flyg mätt av potentialen i olika områden, vilket är ett väldigt grovt instrument. Detta kan ge underlag för att sälja inmutningar eller prospekteringslicenser, så att självmordsbenägna prospekteringsföretag kan ta sig till Afghanistan med sin utrustning och börja borra för att faktiskt titta efter om det verkligen finns något i marken som är utvinningsbart.

Även om Afghanistan kanske är ett av världens mest svårtillgängliga länder, så kommer det de närmaste decenneierna antagligen bli både misslyckad och lyckad prospektering i landet, och tids nog kanske rent av gruvor. Men än så länge har man bara lite kartor och data insamlat med flyg, vilket inte är något man tar till banken.

Vad som är intressant är att världen kanske kan dubbla sina reserver för litium som behövs till batterier för bl a elbilar. Så vi kanske kan ersätta 4% av bilparken till elbilar istället för 2% de kommande decennierna innan litiumet till batterierna tar slut . Man skall vara glad för det man kan få nu när oljan sina efter peak oil.

Likartade mediaöverdrifter kring "fynd" har vi sett kring oljan i t ex Mexikanska Gulfen, inklusive överdrifter kring aktuella BP:s fynd. Men där hade man ändå borrat, och inte bara flugit runt med flygplan. Ändå kan det bli överdrifter.

Men det finns än så länge inga prospekteringsfynd i Afghanistan, och därmed vare sig några resurser eller reserver. Med det är allt snack om 1000-tals miljarder dollar i fyndigheter bara taget ur luften. Bokstavligen i det här fallet.

Tillägg: Se senare inlägg för länkar till bl a USGS undersökningsresultat.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Appropå potentiella överdrifter, kan du härleda källan till dessa påståenden om megafynd(naturgas är ämnet):

  http://www.madhedgefundtrader.com/march_5__2010.html

  "Gas in storage is about to rise again, and gas producers are racing to out produce each other in the hope of offsetting falling prices with increased volumes. This is all happening with new discoveries occurring almost daily, thanks to the new miracle fracting technology. It seems that now one only need poke a straw in their backyard to obtain a lifetime supply of clean burning energy."

  samt

  http://www.madhedgefundtrader.com/june-11-2010.html

  "When natural gas was trading at $6 at the beginning of the year, I warned readers to stay away because it would take years to discount the discovery of a new 100 year supply through the new “fracting” technology (click here for the call)."

  SvaraRadera
 2. Du har en bra blogg!
  Bra information!

  Kryddjohan

  SvaraRadera
 3. Så då fick vi svaret på varför USA invaderade Afghanistan... och som alltid när det är krig så är det dollars.
  Och varför det nu publiceras beror på att Kineserna fått reda på det och nu köper prospekteringsrätter utan inblandning från väst. Kom infon från Sovjet eller läckor från USA?
  Intressant kamp om naturresurser som vi bara sett början på.
  /TU

  SvaraRadera
 4. Har personligen sett prospekteringspersonal på plats i Norra Afghanistan, så nog har man varit ute och prospekterat både olja och annat... Är det någon som är förvånad varför bla tyskarna har 2 PRT i den nordöstradelen? Jmf med linan Tjeckien-Slovakien-Ukraina i början på 90 talet.

  /JT

  SvaraRadera
 5. Sovjet hade varit där innan och krigat för just samma sak. Det visste USA. Och det var av samma anledning som USA invaderade Afghanistan. Det är inte första gången det händer i världshistorien. Och det är inte den sista. Att som du tro att det är taget ur luften är bara naivt.

  SvaraRadera
 6. Det roliga med alla konspirationsteorier likt Anonym 23:53 tar upp är att de senare åberopas av andra som lika solida argument för USAs motiv som vetenskapliga fakta. Men jag kanske är naiv och de 3 sista kommenterarna kanske har bra källor att hänvisa till?,vill gärna att ni återkommer och skriver ned dem,annars avfärdar jag er som propaganda för vad nu eran agenda är.
  För övrigt sållar jag mig till dem som tycker att USAs politiker inte ska försöka leka världspolis då det bara skapar fler ovänner och istället gå tillbaka till isolationismen före WW2. Hoppas det snart blir fred så att prospektering kan påbörjas till gagn för alla.

  SvaraRadera
 7. @Edwin: För det slutade ju så bra för mänskligheten...

  /Mats

  SvaraRadera
 8. Edwin: Nog var det konspiratoriskt spetsat, men med hänvisning till att det hänt i Tyskland under modern tid... Om nu uppgifterna stämmer spelar dock inte andra länders "dolda agenda" någon som helst roll. Det gjorde det heller inte innan då ansträngningen troligen inte vilade på den sistnämnda agendan utan på den solidariska viljan att agera enligt artikel 5 och FNs mandat, men att den kan ha påverkat.
  Hänvisning om Tysklands stöd till Ukraina för råvaror och uppköp av infrastruktur och förädlingsindustri efter murens fall är nutidshistoria och ingen teori...

  /JT

  SvaraRadera
 9. Det är kul att se hur det dyker upp "nyheter" som ska måla ett KRIG så att det kan fortsätta så länga det behövs; oj, lite litium i backen, då är det bara att fortsätta bomba på distans!
  Ren och skär idioti, givetvis. Men givetvis är makteliten psykopater, det är ingen hemlis, vi vet alla om det.

  SvaraRadera
 10. Bara jag som tycker det verkar helt sjukt att amerikanska geologer är i Afghanistan och undersöker vad det kan finnas i marken där som USA kan roffa åt sig?! Är det ens lagligt? Marken tillhör väl ändå Afghanistan? Inte kan väl ett annat land komma och "muta in" mineralfyndigheter hur som helst?

  SvaraRadera
 11. JT, har du verkligen sett borriggar? Det är skillnad på en borrrigg och att gå att plocka sten i ytan.

  Konspirationsfantasierna. Om detta var syftet med AFghanistaninvasionen, varför väntade man 5 år innan man började flyga över landet för inventering, flygningar var säkra redan 2002? Och varför fick sedan resultaten ligga och skräpa i 2-3 år innan de ens upptäcktes.

  Det rör sig inte om några inmutningar, och det framgår nu att nästa steg är att AFghanistan själva skall få sälja inmutningar. Problemet är bara att A. i princip är kvar på 1700-talet och saknar både kompetens, pengar, utrustning och möjligheter att göra inventeringarna, och nu saknar myndigheter, lagar, rutiner och kompetens för att sälja prospekteringslicenser, något de kommer få hjälp med, antagligen från USA.

  Det finns ett genuint intresse av att hjälpa detta gudförgätna land att få någon ekonomi alls, och primärproduktion av metaller är både extremt kapitalkrävande (=för in mycket pengar och arbetstillfällen till landet), samt har relativt låga krav på utbildningsnivå på arbetarna när väl gruvorna är igång om 20-40 år. Se det hela inventeringen som U-landsbistånd. I Sverige har vi SGU som gör/gjort sådant här, men Afghanistan har inte något sådant.

  Konspirationsfantiserarna efterhandskonstruerar, i början yrades det om olja i Afghanistan, nu får de yra om metaller istället

  Sedan finns det en stor risk att det aldrig blir några gruvor, iaf inte under min livstid. Infrastrukturen är obeftintlig, och det skulle krävas en hel del ens för att få in den massiva utrustningen som behövs, än mindre få ut råvarorna ur landet. Järnväg vore väl lämpligt, men landet och områdena är inte direkt platt mark överallt, blir en hel del tunnelborrande (Hallandsåsen^10, anyone?) hur man nu en skall få dit den utrustningen, och tror någon att en järnväg får vara intakt för sabotage några längre stunder?

  Ovanpå det har du peak oil, och gruvindustrin behöver enorma mängder energi, både fossila bränslen och el. Elproduktion måste alltså byggas ut, och få bli osaboterad, och sedan kommer det inte räcka att flyga in bränsle med flygplan heller. I den mån det kommer finnas bränsle att köpa om 20-30 år.

  SvaraRadera
 12. Ytterligare ett problem för Afghanistan är att eventuell export är beroende av grannarnas goda vilja, då Afghanistan saknar kust. Möjliga exportvägar är Iran, Pakistan, Turkmenistan, kanske Uzbekistan (blir dock fler tunnlar som kan undvikas via Turkmenistan, Tadjikistan går helt bort) och genom Iran och Pakistan (vilket kräver ännu mer tunnlar för övrigt).

  Pakistan är närmaste vägen till kusten, Turkmenistan är minst berg, men är också ett landlåst (eng landlocked) land. För topografi, se

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Afghan_topo_en.jpg

  Och nej, inventeringen har inte visat på några potentiella fynd runt Mazar-e-Sharif och stäpperna där, utan det är i bergen dessa finns.

  SvaraRadera
 13. Cornucopia:

  Vad har du för fog för påståendet att tredimensionell fjärranalys bara är "ett väldigt grovt instrument" som inte kan användas för att värdera mineraltillgångar?

  Och om det nu är så, varför går NYT och höga USA-militärer ut och kommenterar en sådan värdering ändå, tror du?

  Intressant information från JT för övrigt, som låter rimlig. Nog har väl ISAF-länderna eldkraft som räcker till att skydda en hyfsat omfattande mineralprospektering, med eller utan borriggar.

  /Eva

  SvaraRadera
 14. Eva, du kan inte så mycket om prospektering ser jag. Nöj dig med det.

  SvaraRadera
 15. Cornucopia: det stämmer att jag inte kan så mkt om prospektering, vilket även torde gälla för minst 99,9% av befolkningen och för majoriteten av dem som läser din blogg.

  Jag tolkar då innebörden i ditt inlägg som att Pentagon och de höga USA-militärerna som uttalar sig i NYT-artikeln antingen är idioter, eller så ser de tiden som mogen för att börja baka in Klondyke-klyschor i krigspropagandan.

  SvaraRadera
 16. Se även ett nytt inlägg, med lite länkar till bla de flygmätningar som USGS genomfört:

  http://cornucopia.cornubot.se/2010/06/mer-om-metallfyndigheter-i-afghanistan.html

  SvaraRadera
 17. Varför är det alltid på bloggar likt denna man får en lite klarare bild över det som döljer sig i nyhetsflödet? Och varför har svenska journalister lön?

  SvaraRadera
 18. sälja inmutningar till vem..och var hamnar de stora vinsterna?

  SvaraRadera