Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2010-06-05 09:51

Ungerns ekonomi nu i lika dåligt skick som euroländernas

Med anledning av den uppseglande paniken över Ungerns ekonomi och att skuldkrisen sprider sig utanför euroländerna, så kan det vara intressant att titta på hur statsskulden utvecklats för Ungern och EU. Som referens kan man också vara lite självgod och ta med Sveriges statsskuld.

Enligt Eurostat ser det då ut som följer.

Om nu Ungerns siffror stämmer, vilket de eventuellt inte gör, så är inte Ungern sämre än snittet av de sexton euroländerna.

Inte konstigt att det blir panik. För det framgår ju annars tydligt i grafen ovan att länder som inte har infört euron har lägre statsskuld än de länder som har gått med i EMU fullt ut. Euroländerna har som bekant hårdare krav vad gäller statsskuld och budgetunderskott än övriga euroländer, men är alltså i själva verket sämre än EU-snittet på att följa dessa krav. Man får förmoda att detta beror på att de inte har en egen ränta och en egen växelkurs anpassad till respektive lands ekonomi. Eller så har de helt enkelt infört euron i hopp om att kunna parasitera på övriga euroländer, vilket verkar fungera för åtminstone Grekland.

Men visst ser Ungern ut att ha problem, inte ens när euroländerna faktiskt lyckades minska sin statskuld i förhållande till BNP 2006-2007, så klarade Ungern av det. Att sedan skulderna ökade nominellt även inom euroländerna, men det var den kraftiga BNP-tillväxten som fick den relativa andelen att minska är en annan sak.

Nej, det känns som att den amerikanska arbetslöshetsstatistiken var anledningen till raset på börserna i USA, inte Ungern.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Off topic, men kommentera gärna nyheten på Peyto's hemsida

  SvaraRadera
 2. Ungern har precis som Grekland en enorm statsapparat med omkring 1 miljon anställda i detta pytteland och till detta generösa pensionsregler. Känns det igen....

  SvaraRadera
 3. 10:37, Peyto. Har inte läst "nyheten" än, antar att du menar gårdagens "corporate presentation".

  Pga Peytos stigande kurs igår är min börsnoterade portfölj på den högsta nivån sedan den akuta finanskrisen startade.

  Peyto är löjligt välskötta tycker jag, och att man lyckas prestera som man gör trots kollapsat fossilgaspris säger det mest. När priset väl återhämtar sig på allvar bör det finnas rejäl uppsida.

  Se t ex sidan 4 nedan:

  http://www.peyto.com/ia/Presentation/20100604MainPresentation.pdf

  SvaraRadera
 4. Grafen blir betydligt mer intressant om hushållens och företagens skulder tas med.

  SvaraRadera
 5. två st frågor till Cornucopia som har kunskaper att gräva lite:

  1....ingår pensionsskulden till kommun- och landstingsanställda i den svenska statsskulden? Jag har en gnagande misstanke om att så inte är fallet (fast den kanske borde ingå). Lite Enron-bokföring med dolda konton?

  2......När GP i samband med 90-talets sv bankkrasch räddade bankerna den gången ianspråktogs redan fonderade pensionsmedel, som kanske bekant. Dessa pensionsmedel blev således en skuld att löpande tas ur statsbudgeten för pensionsutbetalningar. Frågan är om de blev bokförda som skuld också.

  SvaraRadera
 6. Nej, det ingår inte. Liksom för USA är våra ofinansierade åtaganden (eng unfunded liabilities) större än statskulden. Har sett någon graf över det hela någonstans. Gäller generellt i hela västvärlden.

  SvaraRadera
 7. svar till Cornucopia:

  Tack, där har vi nog svaret till det svenska (bokförings-)undret och vår (på pappret) låga statsskuldsättning. Man snor helt enkelt redan fonderade medel och bokar upp dem som överskott.
  Lite vad Ericsson gjorde med "återföring" av emissionspengarna. Pengarna från aktieägarna blev i praktiken intäkter

  SvaraRadera
 8. Var det nån som sa Ponzi scheme?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ponzi_scheme

  Dagens skatter går i växande utsträckning åt att betala gårdagens underskott (-skulder).

  SvaraRadera
 9. Cornucopia

  .... kan du göra min Ponzi-länk aktivt alt berätta om hur jag kan göra det själv?

  SvaraRadera
 10. I allmänhet är Cornus skriverier mycket bra, men nu verkar han att ha glömt en liten detalj, nämligen att euroländernas skuldsättning ökade markant för inte så värst länge sedan då de flesta euroländer ( och flesta i-länder ) var tvungna att lägga ut enorma summor för att hålla bankerna under armarna ...

  SvaraRadera
 11. 18:01, du såg inte grafen ovan eller?

  SvaraRadera
 12. Off-topic.

  När beräknas de försvunna kommentarerna dyka upp?

  Ofint av Google att käka upp dem tycker jag. Hoppas de kommer ut osmälta.

  SvaraRadera
 13. 19:03, ingen aning. De finns kvar i RSS-flödet om man går tillräckligt långt bak, men då utan koppling till respektive inlägg.

  SvaraRadera
 14. Cornu @ 18.52

  Visst såg jag grafen, men Cornu sade inte ett pip i sin analys om bankstödets inverkan på ländernas skuldsättning, utan i stället antydde Cornu ett och annat i övrigt. Sådant sticker i ögat då Cornus skriverier i övrigt brukar vara rätt så bra.

  SvaraRadera
 15. Skillnaden i skulder mellan EU-medel och euroländernas medel var den samma, dvs större skulder i euroländerna även innan finanskrisen. Och mindre skulder i Sverige. Vad var din poäng?

  SvaraRadera