Cornucopia?

2010-06-24 15:28

Trevlig midsommar!

Noterar att bloggtrafiken är kraftigt fallande för att vara en torsdag. Många slutar tidigt och/eller packar ihop sig och åker till dit de tänkt fira midsommar.

Skall i år inte tråka ut er med sju sorters blommor, utan kan istället konstatera att förra årets brandliljor har spridit sig väl. Även i år blommar de tidigt trots den sena våren och den kalla juni vi upplevt.

Brandliljorna har spridit sig, och med lite tur kommer vi ha en hel stenbrant i anslutning till gårdscentrum med dessa vackra färger. Här är vi som bekant stolta över vårt blomstrande ogräs, förlåt biologiska mångfald. Åker väl någon brandlilja till midsommarkransarna i morgon gissar jag. Nu när den förökat sig så pass på egen hand kanske man kan kosta på sig att skörda någon enstaka blomma...

Till midsommar skall det förstås vara potatis. En liten bild från potatisodlingen nedan, ca 15m långa rader. De lite större plantorna närmast kameran är Bintje, som lustigt nog har växt mer än den tidiga Maria som syns på de bortre raderna uppe i hörnet. Bintje kanske inte direkt är ett bra val för obesprutad odling, men vi får väl se hur det utvecklas. Hade helst kört Asterix, men fick inte tag på utsäde då jag var lite sent ute. Maria har dock fungerat väl varje år.

Ingen potatis har börjat blomma än. Möjligt att det kan finnas några små knölar där nere under Maria-plantorna. Potatisen är bara kuperad en gång än så länge, kanske läge för en vända till för att bli av med det ogräs som orkat upp. Generellt verkar vädret varit utmärkt för potatis, inte för varmt och torrt, och regn med lagom mellanrum och alltså inte heller för blött och fuktigt.

Får väl avsluta med lite blomster ur grönsaksodlingarna. Gräslök i full blom. Mycket vackert.

Normalt sägs väl gräslök bli lite träig när den blommar, men den här sorten från Runåbergs fröer verkar inte lida av detta. Men det blir nog en del midsommarkransar av de där blommorna ändå.

Lägger ut lite fler odlingsbilder i helgen tror jag. Dessutom är det ju bara i Sverige och Finland som börsen är stängd i morgon.

Kör försiktigt och trevlig midsommar på er!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

12 kommentarer:

 1. Trevlig midsommar på dig själv Cornu!

  Kan meddela att asterixen i vår lilla potatisodling växer så det knakar också, Tyvärr inte så många meter som er. och även gräslöken står i full blom även om jag tycker jag tagit från den mest varenda dag.

  Annars är midsomamrbrödet nu bakat och den halländska fläderdrycken lagd på kylning.
  http://stockmansbrod.blogspot.com/2010/06/ett-midsommarbrod-med-linfron.html

  SvaraRadera
 2. Vackra bilder! Trevlig midsommar!

  SvaraRadera
 3. Go midsommar!

  Jo, nog är Asterixen en bra knöl.
  Ha de gott!

  Mvh/Pellfan

  SvaraRadera
 4. Glad midsommar på dig också!
  Apropå potatissorter, så är min favorit bland tidiga sorter Princess. Det finns visserligen tidigare sorter, men ingen av de tidiga är lika god. Fördelen med Princess är att man kan låta dem man inte gör åt med ligga kvar till höstupptagning.
  Asterix är bäst av de sena...

  SvaraRadera
 5. Fina bilder!
  För alla som inte odlar själva (och även er odlare) skulle jag vilja slå ett slag för mina vänners sida Skogsskafferiet: http://www.skogsskafferiet.se/skordetider/juni/

  Bara ut o skörda helt gratis i naturen alltså!

  Glad midsommar!

  SvaraRadera
 6. Ser fint ut! Här i Falun har den bästa potatisen bara skjutit upp i nivå med er sämsta så det blir köpepära i år igen. Glad midsommar!

  SvaraRadera
 7. David, supersida, tack.

  Flute, Maria brukar fungera bra att ligga långt in på hösten och har än så länge varit hållbar för lagring, vilket är ett plus.

  Men visst är Asterix bäst.

  SvaraRadera
 8. Linzer Sparris hade vi förra året, en underbar potatis. I år fanns ingen sättpotatis av den att få tyvärr. Prova piplök i stället för gräslök, fem gånger så stor, tidigare och bättre arom.
  Glad midsommar önskar Disehall.

  SvaraRadera
 9. Min favoritpotatis är Fakse, men den hittade jag inget utsäde till i år. Det fick bli Asterix som utsädes, samt matpotatis Sava. För ett par veckor sedan hittade jag dock Fakse som matpotatis i lokala Ica-affären, så det blev en påse sådant att odlas under hö, då mitt land är fullt och min hyresvärd har lagt in veto på halm-odling...

  Som tidig har jag satt Early Puritan, den växer fint och blommar sedan drygt en vecka tillbaka.

  SvaraRadera
 10. Snyggt ylven, hö är ju en enorm skillnad mot halm...

  Satte några potatisar under obrunnet fårstallgödsel på prov. Fungerade bra, de kom upp ca en vecka senare än de som satte i jord, men nu är det kuperat med jord så det märks ingen skillnad än så länge, dvs de som sattes i fårstallgödslet har vuxit ikapp.

  Nästa år blir det att prova att odla i enbart fårstallgödsel, dvs även kupera med det på några testmeter.

  SvaraRadera
 11. Ja, hyresvärden tycker att halmen är så "ilsket gul", så då måste väl hö vara mycket bättre! ;-)

  Vi blir nog inte så gamla där, inte om han ska fortsätta på det viset. Tyvärr.

  SvaraRadera