Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2010-06-29 09:22

Telia begränsar landsbygdsbornas Internetanvändande

Som alla känner till har statskontrollerade Telia/Skanova börjat satsa hundratals miljoner kronor på att förstöra infrastruktur som kostat 100-tals miljarder att bygga upp, nämligen telekopparnätet på landsbygden. Istället skall kunderna tvingas använda mobiltelefoni, inklusive sk "fast mobiltelefoni" så faster Agda kan koppla in sin gamla vanliga telefon och köra över mobilnätet. Fast bara när hon har ström ute i stugan i skogen förstås.

Detta innebär att de drabbade landsbygdsborna, bland annat i obygden i Flen några mil från Stockholm även tvingas använda mobilt bredband för Internetkopplingar.

Och Telia vill inte längre ha fastpris på mobilt bredband, utan tänker sätta ett trafiktak, ett tak på hur mycket landsbygdsborna skall få använda Internet efter att Telia bokstavligen klippt alla deras chanser till riktigt bredband via kabel. Istället skall Telia alltså få betalt per megabyte om landsbygdsborna passerar lämplig gräns för sin Internettrafik. Telia rekommenderar: endast Internetbanken 3-4 gånger i månaden, plus läsa e-post 2-3 gånger om dagen.

Samtidigt kan dessa fåtal procent av användarna avfärdas just med att de är så få. Att de saknar alternativ kan man ju med fördel tala tyst om.

Tack för det, Telia!

Under tiden lever PTS kvar på 90-talet och att kunna koppla upp sig mot Internet med en högre hastighet än ett 33.6 kbit/s-modem finns det inga krav på att erbjuda svenskar på landsbygden.

Återigen ett bra exempel på varför Piratpartiet är ett dött parti som inte kommer in i riksdagen. Deras fokus på sina kärnfrågor gör att de tappar bort möjligheter till att expandera sin politik inom andra områden. Rätt till riktigt bredband för alla i hela Sverige kunde varit en partifråga, men istället vill man att endast bortskämda snorvalpar till stadsbor skall få piratkopiera, förlåt, fildela, fritt medan folk på landet skall betala för sig.

Cynikern påtalar förstås att sk mobilt "bredband" är så långsamt att om man inte sitter som enda uppkopplad mot en basstation med bästa täckning så är det inte möjligt att nå Telias trafikgräns på en månad hur mycket man än försöker.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Du är envis som en gammal get.

  Vet att du klankade på hastigheten för mobilt "bredband" för ett par år sedan och jag mätte och gav dig mina siffror, tror jag då kom upp i ca 5 MBit/s halvcentralt i Göteborg.

  Det mobila "bredbandet" är inte så dåligt. Vad har du för fog för att hävda det?

  SvaraRadera
 2. Är det rimligt att alla ska kunna ha fast internetuppkoppling oavsett var man bor? Får man inte skylla sig själv om man väljer att bo på landsbygden? Det är väl inte ekonomiskt motiverat de sista 5% ska dubbla kostnaden för utbyggnaden?

  Marknaden styr. Telia har inget ansvar mot folk i obygden.

  SvaraRadera
 3. Anekdotisk bevisföring av en individ på en plats vid en tidpunkt är samma sak som inget bevis alls.

  SvaraRadera
 4. Bla, bla. Andreas, kopparnätet har betalats med skattepengar under 1900-talet, och skulle idag kosta 100-tals miljarder att bygga upp igen. Det är ren kapitalförstöring att riva det.

  Med din egen logik så kan man t ex fråga sig varför statsbor skall ha rätt till fast eluppkoppling, trots allt genereras det mesta av vår el ute på landsbygden.

  SvaraRadera
 5. Andra rimliga resonemang på din linje Andreas, varför skall statsbor ha rätt att försörjas av el som förs fram via kablar över min egen mark (sant) utan att jag har rätt att kräva marknadsmässig kompensation för detta, typ 10-20% i provision på all el som transporteras över min mark. Varför skall statsbor ha rätt att ta del av Internettrafik som passerar i telekablar över min mark (sant) utan att jag har rätt att ta ut en avgift på denna trafik?

  Skall marknaden råda så får ni väl betala mig för att få ha kablar över mark jag äger. Annars kan ni väl kommunicera mobilt istället...

  SvaraRadera
 6. ... och använda en vevladdare när ni vill ha el till datorn.

  SvaraRadera
 7. Spänningen mellan stad och land tillhör en av de intressantare strukturerna i det svenska samhället. Generellt har ju landsbygdskramarna varit starka i svensk politik, men man undrar om inte det kommer att ändras.

  SvaraRadera
 8. Klart det förändras. Maten kommer ju från ICA, elen från två hål i väggen, och nationell kommunikation kommer ur tele- eller bredbandsuttaget och flyttas magiskt mellan städerna utan att behöva passera landsbygden.

  Kan inte se att det är någon mänsklig rättighet för statsbor att kunna kommunicera med andra städer genom att dra en massa kablar över andras marker.

  SvaraRadera
 9. Detta är fruktansvärt. Jag har tagit för givet att utveckligen gått framåt på landsbygden. Mobilt bredband ser jag som något opålitligt och ostabilt. Plus en massa andra faktorer. Så man blir tvungen att flytta från Sverige om man vill bo på landsbygden med en stabil internet uppkoppling utan begränsad trafik. Tummen upp för att främja tillväxten.

  SvaraRadera
 10. Dött parti? Vill inte att alla ska ha bredband? Är det något annat piratparti du talar om då, för vi hävdar definitivt att Internet är en rättighet för alla - var man än bor. Internet är det viktigaste vi har skapat sedan tryckpressen och alla måste få ta del av det.

  Jag ser det inte ens som att man behöver bredda något alls för att ha den åsikten. Partiets ursprungliga kamp var att rädda Internet i den dödliga envigen mellan upphovsrätt och Internet. Vi står oförändrat på Internets sida i den kampen.

  SvaraRadera
 11. Kan du peka ut var i ert partiprogram ni säger att fast anslutning till telenätet och Internet (det senare snabbare än PTS krav på 33.6-modem) skall vara en rättighet för alla i Sverige?

  Och när det gäller dött parti, så märker ni förstås inte av det själva, men ni är nu helt borta från samhällsdebatten inför valet.

  SvaraRadera
 12. ... och med samhällsdebatten menar jag inte lite bloggar där klubben för inbördes beundran läser och länkar till varandra, utan breda media som når ut till de som faktiskt skall rösta också.

  SvaraRadera
 13. T ex skriver ni följande i ert principprogram:

  Piratpartiet ska aktivt verka för att lagstiftningsvägen höja status på tillgång till Internet med viss minimistandard som en samhällelig tjänst, att jämföra med vattentjänster eller annan lagstadgad servicet. Detta för att Piratpartiet anser tillgång till Internet vara en viktig demokratisk medborgerlig rättighet.

  PTS krav på 33.6-modem uppfyller alltså er politik, och ni säger ingenting om att det inte duger med en högst instabil trådlös uppkoppling.

  Antar rent av att "IP by carrier pigeon" skulle uppfylla er politik, se RFC1149:

  http://www.faqs.org/rfcs/rfc1149.html

  SvaraRadera
 14. Årsmötesbeslutet kan du läsa här:

  http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=25840

  och där talas det om 1Mb / 0.5Mb som basnivå. Jag kan hålla med om att det gott kunde finnas med krav på stabilitet och trafikmängder i det paketet, men då närmar vi oss detaljer som kanske inte lämpar sig i ett principprogram?

  Själv tycker jag att 100/100 obegränsat för i princip hela befolkningen borde vara ett naturligt kortsiktigt mål för piratpartiet.

  /Mikael, styrelsen

  SvaraRadera
 15. Jag håller med Dig Cornucopia, det är för djävligt att de får sabotera och riva fungerande kopparnät.

  Tyvärr verkar det som det finns sabotörer på många ställen. Ofta är det någon småchef som har makten, eller tar makten, att fördärva fungerande system.
  Det finns dom som tycker det är roligt, sedan kan de alltid skylla på rationalisering eller något liknande.

  Exempel som dyker upp i minnet:
  Varvet Götaverken blev efter varvskrisen ett reparationsvarv, men innan så han några att sälja av vad som skulle ha kunnat bli reparationsvarvets bästa tillgång: Den största flytdockan med dess portalkran.
  Den såldes för en spottstyver.
  Ett annat: Sprängningen av bockkranen i nedlagda Uddevallavarvet. Markområde med tillgång till både landsväg, järnväg och kaj vid djupt vatten är mycket värdefull industrimark. Med tillgång till en mycket stor bockkran ökar markvärdet åtskilligt.

  Om du har en inneboende lust att sabotera, tänk hur roligt det måste vara att beröva alla utanför städerna på fungerande bredband. Dessutom riskfritt och rätt skött ger det kanske också ett steg uppåt i karriären.
  Högre avgifter för bredband ger ju ökade inkomster.

  Kan du dessutom fixa så att ledningarna rivs upp har du också en garanti att de drabbade aldrig någonsin får ett fungerande bredband. Du kan också räkna med bonus genom inkomsterna på den sålda kopparen.

  Åke M

  SvaraRadera
 16. Åke M, typexempel på att man borde skiljt av kopparnäten (och fibernäten) från tjänsteleverantörerna. Telia tjänar förstås på att klippa kabeln och tvinga folk att köra mobiltelefoni istället.

  Nåja, vi har på nåder fortfarande kopparn kvar. När den klipps slutar jag blogga. Tills vidare ser vi till att köpa allt vi kan av Telia för att vara en lönsam kopparkabel. I värsta fall får vi väl också börja betala för TV över bredband, fast vi inte ser på TV. Allt för att få behålla kopparn.

  SvaraRadera
 17. Om man inte har krav på stabilitet, fri trafikmängd och ett fast pris som är det samma för alla kunder så kan Telia mfl komma undan med "ingen ville ha vårt erbjudande om fast bredband på landsbygden (som kostar 10 000 i månaden, plus 10:- per Mb)".

  Iaf finns det ju möjligheter att nå ut till väljarna i de kommuner som än så länge drabbats av att Telia klipper kablarna och monterar ner kopparnätet. Men då bör ni nog vara lite mer specifika än "viss minimistandard".

  SvaraRadera
 18. Cornu - hur ser din bevisföring ut för att mobilt "bredband" är kass?

  SvaraRadera
 19. Hej Cornu,

  Jag sitter i Fagerviken, två timmar från Stockholm, och Telias mobila bredband är på hela 236.8 Kbps. Det tar en minut att ladda upp din blogg. SJ:s hemsida, 5 minuter.
  Det är även ibland svårt att prata i mobiltelefon, jag får gå och ställa mig mitt i trädgården om jag vill behålla linjen.

  Detta kommer alltså att bli standard för landsbygden så småningom?

  @Andreas: Det blir rättvisare och rättvisare...Sverige ska indelas i fyra elzoner, ju längre bort från elproduktionen du bor, desto dyrare el. Det här borde ju du applådera, men du kanske bor i Skåne? Inte så kul då...

  Och min döva granne, han lyckas inte få en hörapparat, när han tar sig in till Tierp skickar de helt enkelt hem honom igen. Men å andra sidan finns det ju inte så många grannar att snacka med, så han behöver ju inte höra bra, eller hur?

  /Anna

  SvaraRadera
 20. Jag har optofiber ut till min lilla by nedgrävt av ett trevligt privat företag som erbjuder 100-100Mb. Den går ca 1km på min mark. Fantastiskt att få det nergrävt till en by med mindre än 200 invånare. Jag krävde ersättningen 0kr i kontraktet för denna service vilket granngreven med tillgångar strax under miljarden exkl mark inte kunde ge. Telia har flera mil ledning på min mark. Både stolpar och nedgrävd stamledning till blekinge. Men någon bredband kan de inte erbjuda oss i byn. Man kan säga att jag och Telia inte är vänner sedan långt tillbaka.

  SvaraRadera
 21. Per, det gäller ju att akta sig så att man inte gräver av Telias ledningar dessutom. En helt klart försvårande situation som drabbar markägare, bara för att statsbor som Andreas ovan skall kunna kommunicera med andra statsbor.

  Anna, där ser man. Ett mycket stort problem med mobilt bredband är antalet tappade paket, omsändningar, svarstider etc, som gör att bandbredden kan vara hur hög som helst, men den praktiska överföringen blir usel.

  Vill du läsa bloggen lite snabbare, använd RSS-läsare, även om det minskar mina inkomster så slipper du iaf ladda ner så mycket reklam och krafs runt ikring.

  SvaraRadera
 22. Jag bor på landet i en liten by med ca 100 hushåll. Vi har bildat en ekonomisk förening och byggt vårat eget bredbandsnät. Detta har vi sedan kopplat upp mot ett nät där det finns flera olika tjänsteleverantörer vi kan välja bland.

  Jag tycker inte det är konstigt alls att vi som bor på landet delvis får bygga våran infrastrutur. Det är inte konstigare att lägga ca 30000 på att få en fast lina till huset, än att lägga 50000 kr på ett avlopp. Det är billigare att köpa tomt, hus mm. på landsbyggden. Priset är i stället att man får fixa lite mer själv.

  SvaraRadera
 23. Klockrent att äntligen ta bort all gammal ledning som ligger i marken och kostar pengar. Det är vinstdrivande företag varför kosta på gamla linor som kostar mer än vad de genererar? Som aktieägare säger jag, ta bort allt som kostar mer än ger.

  SvaraRadera
 24. Som aktieägare tycker du alltså det är bra att ditt företag betalar pengar för att bli av med sådant de istället kunde sålt?

  Men till själva saken hör att kopparnätet finansierats av staten, och som sådant i så fall bör ges tillbaka till staten istället för att rivas.

  Finns mycket som bara kostar pengar, t ex sjukvård, bara att lägga ner.

  SvaraRadera
 25. Anonym 11:59, jag håller med. Eget avlopp, egen väg etc. Känns bara lite surt att när man köpt ett befintligt hus med redan finansierat och indragen kopparkabel, så kommer Telia och klipper av den. Man får inte ens möjligheten att köpa loss den och driva den privat.

  I en del fall rör det sig rent av om folk som själva betalat 50 - 100 000 kronor för att få in fast telefoni, och som nu Telia klipper bort kabeln för och erbjuder mobila tjänster som kompensation, utan möjlighet till stabilt och tillförligtligt bredband utan trafikgränser.

  Å andra sidan finns ju en likartad situation när det gäller avlopp. Skall blogga om det framöver. Först kräver kommunen att man gör om sitt avlopp, kostnad säg 100 000m inklusive tusentals kronor i kommunala avgifter. Sedan efter något år drar kommunen istället in kommunalt VA och tvångsansluter dig, och du får betala ytterligare 50 000 för detta och se dina tidigare investerade 100 000 bli värdelösa.

  SvaraRadera
 26. @ Anna 2010-06-29 11.18

  Jag bor i centrala Göteborg och har Net-at-Once som leverantör.
  Det tar drygt 1 sekund att ladda ned Cornus blogg.
  Jag prenumererar också på Mandriva Linux Professional. Den får jag ladda ned ( 2 ggr/år ) via BitTorrent och storleken är ca 4,4 GB. Jag har haft nedladdningstider på ca 45 minuter. Att ladda upp motsvarande, så jag är i balans med nedladdat tar dock längre tid.

  Åke M

  SvaraRadera
 27. Som boende på landet har jag som jag nämnde ovan Telia för alla teletjänster. Har man inte Telia så tar åtgärder vid t ex stormfällda träd etc veckor istället för dagar, när Telias resultatenhet Skanova prioriterar Telias egna kunder.

  SvaraRadera
 28. Ähum, jag tror att jag gjort vad jag kan för att göra glesbygdens digitala rättigheter till en piratfråga.

  För mig är det något jag går till val på.
  http://viktualiebrodern.wordpress.com/2009/11/23/piratpolitik-i-trafikutskottet-del-2/

  SvaraRadera
 29. Om sambandet mellan baskommunikation i glesbygd och statens legitimitet därstädes har jag också skrivit.
  http://viktualiebrodern.wordpress.com/2010/01/23/internet-i-glesbygd-och-statens-legitimitet/

  SvaraRadera
 30. Statsbo -bor i en stat?
  Stadsbo -bor i en stad!

  SvaraRadera
 31. Kanske är det Telias mobila bredband som är kass? Jag har använt 3 och Telenor, _mycket_, och upplever att det fungerar bra. Bara problem i tågtunnlarna Södertälje-Stockholm.

  SvaraRadera
 32. Du kan ju testa hur det fungerar där Telia klippt kopparkablarna.

  SvaraRadera
 33. Hej!
  I mitten av 2010 startar arbetet som innebär att vissa delar av det fasta telenätet plockas ned. Det gäller framförallt de delar av nätet som består av långa och gamla stolplinjer och små telestationer med få kunder. Anledningen varför vi väljer att lägga ned dem snarare än rusta upp dem är för att de bygger på en teknik som är så gammal att det inte är tekniskt eller ekonomiskt möjligt att underhålla eller bygga ut för bredband.
  Istället för att låta telenätet förfalla väljer vi därför att ersätta den med ny mobil teknik som bland annat erbjuder en bättre internetuppkoppling än vad dessa kunder har idag. Inga kunder som idag har bredband kommer att beröras av detta, utan det är bara kunder som aldrig haft och aldrig kommer att få fast bredband.
  Jag ser att det råder lite missuppfattningar om hur mycket man kan surfa med sitt mobila bredband och sin mobiltelefon. Det finns olika abonnemangsformer som tillåter olika datamängder, där det abonnemang som erbjuder mest datamängd för mobilt surf är 10 GB och för mobilt bredband 20 GB per månad. Det är ytterst få kunder som kommer upp i dessa mängder, och man kan definitivt göra mer än att bara läsa mail och logga in på sin internetbank några gånger per månad.
  Vidare kontrollerar vi alltid att det finns tillräckligt bra täckning för att kunna erbjuda en mobil lösning för dessa kunder. Om det inte finns det tar vi heller inte ner ledningen. Det går inte att jämföra den täckning man får med vanligt mobilt bredband i och med att vi även erbjuder de kunder som behöver det en extra antenn för extra bra signalstyrka.
  Till sist vill jag ta död på myten att telenätet är uppbyggt med skattepengar. Samtliga investeringar som gjorts i telenätet över tid har gjorts med egna intäkter, och allt överskott gick under Televerkets tid direkt tillbaka till statskassan för att investeras på andra områden. Det är möjligt att skattepengar användes när det Kungliga Telegrafverket (som det hette då) startades, men det borde vara preskriberat vid det här laget.
  Jag ber om ursäkt att det blev ett långt inlägg men hoppas att jag med mitt inlägg lyckats klargöra lite fakta kring det teknikskifte vi inlett.

  Med vänlig hälsning
  Karin Nordlund, informationsansvarig Telia Kundrelationer

  SvaraRadera
 34. "Inga kunder som idag har bredband kommer att beröras av detta, utan det är bara kunder som aldrig haft och aldrig kommer att få fast bredband."

  Tack för informationen Karin!

  /Arne

  SvaraRadera
 35. Hej Karin!

  Jag heter Mikke och jobbar på Telia. Det är bra att du påpekar att vi inte ska riva kopparnätet utan tvärtom kommer att satsa ytterligare en runda på att speeda upp hastigheten. Bra så.
  Däremot så skäms jag grymt när det visar sej att Telia inte har flatrate på sitt mobila bredband. Det har medfört att jag inte har Telias mobila bredband utan kör med Telenor.
  Jag hoppas att vi, Telia, kommer att snarast tänka om när det gäller flatrate på bredband annars kommer vi att snart förlora många kunder.
  Tänk om, Tänk rätt!

  SvaraRadera
 36. -> Karin Nordlund
  Det är inte korrekt att ni låter ledningen vara kvar utanför mobiltäckningen. I så fall är du felinformerad. Åtminstone gäller det inte för Ulrik Karlsson i Ursen

  http://www.dt.se/nyheter/ludvika/article486949.ece

  SvaraRadera
 37. Gäller för övrigt också de i Norrbotten som haft mobillösning på de frekvenser som övertogs av Rakel-systemet

  http://www.dt.se/nyheter/inrikes/article498110.ece

  SvaraRadera
 38. -> Karin Nordlund
  Då jag använder Mandriva Linux, som distribueras via BitTorrent, vilken förutsätter motsvarande uppladdning, är jag intresserad av uppladdningshastighet och tillåten uppladdad mängd per månad ( och kostnaden givetvis ).
  Ibland, när många i svärmen har uppladdningsproblem, kan 2 till 3 gånger större uppladdning än nedladdning vara nödvändig för att BitTorrent skall fungera någorlunda.
  Att jag själv har en god uppkoppling är därför inte alltid tillräckligt, att andra har uppladdningsproblem drabbar även mig.
  Vänligen observera att BitTorrent också är en högst laglig form för distribution av programvara och förekommer då distributören vill spara pengar. Då Linux i stor utsträckning är gratis, finns det inga stora pengar att betala bandbredd för.
  ( Att den är gratis beytyder inte att den är dålig. Linux är minst lika bra eller bättre än Pyttemjuk. )
  BitTorrent används för betydligt mer än olaglig fildelning!

  Åke M

  SvaraRadera
 39. Det skall bli intressant att se hur den fobi för allt vad urbanism heter som präglar delar av svensk politik påverkas av peak oil och de problem för bilsamhället som hänger ihop med en kommande brist på bensin.

  SvaraRadera
 40. Intressant artikel. Jag bor i Jämtland med Östersund som närmaste stad fem mil bort. Vi fick ADSL (Telia, Bahnhof och några till) för ett par år sedan. Vore synd att tappa det igen, nu när vi blivit vana "snabbt" (allt är ju relativt) och stabilt Internet. Jag håller med dig att det här vore verkligen en fråga för Piratpartiet att profilera sig med.

  SvaraRadera
 41. Johan, se replik från Telia ovan. Enligt dem kommer de inte klippa kablar om du kan få ADSL. Inte just nu iaf, men det kommer väl...

  SvaraRadera