Cornucopia?

2010-06-30 08:45

Teknisk analys TeliaSonera

När jag ändå hackade på Telia igår, så kan det vara på sin plats med lite teknisk analys av aktien.

Liksom Stockholmsbörsen utlöste TeliaSonera (OMX:TLSN,HEX:TLSN) en säljsignal igår.

Den långsiktiga trenden har också brutit ner för några dagar sedan, med MA50 under MA200. Dock ligger MA100 kvar över MA200 så det långsiktiga läget är inte helt klockrent än.

Men med Stockholmsbörsen i sälj finns det inget att diskutera och man bör sälja TeliaSonera kortsiktigt. Fundamenta ser dock bra ut med stigande vinster för t ex mobiltelefonin. Men man skall speciellt inte gå emot börstrenden.

På tal om Telias Karin Nordlanders påstående att man bara klipper kopparkabeln om det finns mobiltäckning, se nedan.

Läs i Dalarnas Tidningar om 85-årige Lennart Karlsson som fick sin koppartråd klippt av Telia utan att ha någon mobiltäckning och alltså inte fick någon "fast mobiltelefoni" som alternativ och nu inte ens kan kontakta 112. Jämför detta med desinformationen från Telia, citat "Vidare kontrollerar vi alltid att det finns tillräckligt bra täckning för att kunna erbjuda en mobil lösning för dessa kunder. Om det inte finns det tar vi heller inte ner ledningen." Läs även om kunder som blivit av med sin fasta telefoni helt utan alternativ i Norrbotten, rör sig om 18 hushåll som nu står hel utan möjlighet till att ens larma 112. Dessa tips kommer via bloggaren Viktualiebrodern som kommenterat tidigare inlägg.

Angående vad Telias begränsning av datatrafiken för de som tvingas till mobila lösningar när kabeln klipps, så skrev min käre läsare med signautren Luren följande (gränsen på 0.5 Gb gällde inte Telia, som sätter gränsen vid 10 eller 20 Gb):

"Jag gjorde som jag brukade, startade dagen vid ca 08.30. Kollade mailen, tittade igenom svenska morgontidingar, kollade upp några TA-sidor, läste några bloggar och tittade på 2-3 TV-nyhetsinslag hos DI och Ab. Jobbade, skickade och tog emot email.

Ca 14.30 var mina 0.5 GB slut och överföringen slutade alltså att fungera.

0.5 GB per arbetsdag, 5 dagar i veckan och 4 veckor i månaden ger 10 GB. Det är långt ifrån tillräckligt. 20 GB kommer inte att räcka långt det heller. "


Vill man jobba på distans som boende på landet får man alltså se till att på sin höjd jobba halvtid om man är kund hos Telia.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

6 kommentarer:

 1. Med en riktigt dålig ekonomi efter peak oil så är satelliter en av de saker som man kanske inte kommer att kunna upprätthålla - dyrt och energikrävande. Utan fasta förbindelser finns alltså en risk för att kommunikationerna kommer att bryta ihop. Verkar dumt att ta bort det som skulle kunna bli ersättningen. Men, insikten om peak oil är ju noll, så vad kan man vänta sig. Och det kanske skulle bli ett uppsving för postverket när alla börjar skriva brev igen.

  SvaraRadera
 2. Som sagt detta tyder på att infrastrukturen i Sverige håller på att försämras avsevärt och har låg prioritering. Låg kvalité framför höga kvalitativa informations förbindelser ser jag som ett land som inte går bakåt i utvecklingen. Det är liksom en rejäl varningssignal.

  SvaraRadera
 3. Liten rättelse: Menade går bakåt.

  SvaraRadera
 4. Betr. internet håller följande förslag på att smygas igenom den am kongressen med raketfart, vilket skulle ge Obama rätten att stänga ned internet. Skrämmande hur byråkratin tar sig friheter mot folket och hur lätt demokratins principer kan åsidosättas. Folket hinner inte sätta sig in i frågorna innan de redan är beslutade och genomförda.

  http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2010-06-18/new-bill-would-let-obama-police-internet-for-national-security-reasons/

  SvaraRadera
 5. Jag känner mig tvungen att kommentera de nya uppgifterna du nämner. När det gäller Lennart Karlsson så är det hans fritidsbostad som inte längre kommer att ha tillgång till fast telefoni. Man har enligt lagen bara rätt till fast telefoni i sitt permanenta boende, och det är även det vi utgår från.
  När det gäller hushållen i Norrbotten som blev av med sin fasta telefoni så har inte det att göra med vår nedtagning av den fasta kopparledningen, utan dessa hushåll har haft telefoniaccess genom en s.k radiolänk. Den radiolänkfrekvensen har Telia inte längre rätt att använda iom att den gått över till polisen. Det är alltså en tvingande förändring där vi inte har haft möjlighet att fortsätta att förse dessa kunder med fast telefoni. Dom har nu fått en lösning.
  Mvh
  Karin Nordlund

  SvaraRadera
 6. Medan den svenska delen av TeliaSonera avvecklar delar av kopparnätet och PTS pratar om 33.6 kbit/s så går Finland en annorlunda väg. Fr.o.m. idag så har finska medborgare laglig rätt till minst 1 Mbit/s, och alla tele/internetoperatörer måste leva upp till dessa krav. Det råder alltså stor skillnad på kraven för de svenska och finska delarna av TeliaSonera.

  Källa:
  Finland makes broadband a 'legal right'
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/10461048.stm

  SvaraRadera