Cornucopia?

2010-06-30 17:11

Teknisk analys: KENT

Kent har som de som fortfarande bryr sig efter senaste fiaskot Röd släppt en ny skiva, En plats i solen.

Jag har visserligen försonats med Röd och satte ihop en acceptabel EP med fyra låtar av den; Sjukhus (3/5), Svarta linjer (3/5), Ensamheten (5/5) och Det finns inga ord (3/5). Resten är bland det sämsta Kent någonsin presterat. Blitpop eller bajspop eller svag Depeche-imitation.

Men över till den nya skivan. Volatiliteten har minskat något och kursen öppnar på plus med Glasäpplen (4/5) och fortsätter stabilt, även om man tappar momentum under en välbehövlig rekyl och sedan toppar med Ensam lång väg hem (5/5), Team Building (5/5) och Gamla Ullevi (4/5). Mot slutet faller kursen dock snabbt och man slutar rent av på minus med Passagerare (2/5).

Som framgår så gav Kent en säljsignal efter LP:n Tillbaka till samtiden när WMA5 bryter ner genom WMA7. Även Parabolic SAR gav säljsignal med förra skivan. Tyvärr orkar inte den nya skivan En plats i solen bryta trenden. Kent toppade fortfarande med Du och jag döden, även om det känns som ledningen återigen är på rätt kurs.

Jag har här inte tagit hänsyn till efteranmäld handel eller OTC (over-the-counter), dvs singlar på B-sidor etc, men jag har sett EP:n The Hjärta & Smärta som en LP och inte OTC. Kanske lite synd, eftersom Kents bästa låt någonsin är Nihilisten, en B-sida.

Lite om metodiken: Betygsatt alla låtar på samtliga skivor. Öppningskurs är första låten, och 3 innebär oförändrat. Högsta och lägsta är självförklarande, och stängningskurs blir sista låten, dvs kursen stänger på oförändrat om sista låten är en trea, och slutar ner två punkter om sista låten är en etta, eller två punkter upp om sista låten är en femma. Skivor som slutar på plus två punkter blir alltså Isola (med 747 som avslutning), Hagnesta Hill (Visslaren) och Du och jag döden (Mannen i den vita hatten), men man har aldrig lyckats prestera en öppning på plus två punkter än. Däremot öppnade Röd på minus två. Volymen har jag satt till antal veckor på top 60-listan över försäljning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

7 kommentarer:

 1. Lol, jag är själv Kent-fan och håller inte med dig om Röd. Men, jäkligt roligt sätt att analysera Kents plattor på.

  SvaraRadera
 2. Ytterligare ett bevis på hur dåligt TA fungerar. Fundamentlanalys säger KÖP.

  /TA-tvivlaren

  SvaraRadera
 3. Detta är bland det roligaste jag läst på ett tag!

  SvaraRadera
 4. Har inte hittat min personliga favorit, VinterNoll2, på något album heller så det är ju lite synd att den inte får vara med och medverka till analysen.

  SvaraRadera
 5. Cornucopia,

  Är det inte så att TA visar att Kent har blivit sämre på att hitta en låtordning som passar marknaden? Tänk om bandet valt att lägga "Ensam lång väg hem" sist...

  På tal om att öppna starkt, jag tycker att "Blåjeans" var en stark öppningslåt :)

  Trevlig sommar!

  Hälsningar,

  GeneClark

  SvaraRadera
 6. Genom att använda denna metod av TA illustrerar du bara skivornas uppbyggnad och inte det totala värdet, vilket du bara kan göra genom FA.

  Hade man använt FA hade man fått en helt annan bild och Kent-fans borde använda sig av denna metod som fungerar bättre på lång sikt. Det gäller alla investeringar.

  För övrigt tycker jag det var roligt med idén att göra TA på Kents skivsläpp. Hur tror du resultatet hade skillt sig om man räkna med singlarna?

  mvh
  Aktiesparare och Kent-fan

  SvaraRadera