Cornucopia?

2010-06-13 20:27

Teknisk analys av spotpriset på guld

Tidigare har jag gjort teknisk analys på ETF:en NYSE:GLD, men nu kan jag göra TA direkt på spotpriset för guld, dvs löpande innevarande terminspris. Resultatet blir något annorlunda med min TA-modell.

Den långsiktiga trenden är förstås uppåt i guldpriset mätt i dollar per troy ounce, med sekvensen MA50/MA100/MA200 i den ordning man vill den skall vara, dvs MA50 överst och MA100 i mitten.

Kortsiktigt ligger dock guldet i sälj pga negativ signal i MACD. Mer korrekt är att säga att läget är neutralt, men sälj betyder i mina analyser att man inte skall ha någon kortsiktig position alls i guld just nu.

Det har rent av inte varit något långsiktigt köpläge i guldet i USD sedan mitten av maj. Däremot är signalerna något motstridiga. Tittar man bara på Parabolic SAR så ligger guldet i köp.

Jag skall prova att multiplicera kursdatat med respektive dags snittkurs för USDSEK, så man kan ge någon form av teknisk analys för guldpriset mätt i SEK per gram, men det kräver lite trixande. Jag ber att få återkomma på den punkten.

Den som äger fysiskt guld och alltså är långsiktig har dock inget att oroa sig över för tillfället, åtminstone inte i amerikanska dollar. Avgörande blir istället hur dollarkursen utvecklas den närmsta tiden. Skall man sammanfatta läget så är det långsiktigt köp och kortsiktigt neutralt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. Hejsan Cornu,

  jag bara undrar om du vet varför guldet kostar så mycket i Sverige. Hittade en italiensk sida där krugerranden kostar 1015 euro http://www.confinvest.it/dbase/quotazioni.php
  motsvarande 9730 SEK, men på Tavex vill de ha 10586 SEK för samma mynt. Mer än 800 kronor i skillnad. Hur kan det komma sig?
  hälsningar
  A

  SvaraRadera
 2. Priserna verkar väldigt underliga på den länken, 609 euro för en krugerrand och 1180 lire. Avser "lire" i själva verket euro så är det mer överensstämmande.

  Annars kan det förekomma lokala tillgångsskillnad också, t ex kostar en australisk nugget (fint mynt) mindre än den ganska fula Krugerranden hos Tavex.

  Liberty Silver ser jag har utförsäljning på Gold Maples just nu.

  SvaraRadera
 3. Det är många som lyder ditt råd att gå tungt i fysiskt guld

  http://di.se/Artiklar/2010/6/14/208953/Guldgrottor-svammar-over/

  Gurra

  SvaraRadera
 4. Går det inte att fixa så att adresser automatiskt blir länkar? Det är väldigt omständligt att knappa in HTML-kod när man skriver inlägg och nästan lika omständligt att öppna ett nytt fönster och klistra in en adress. Det blir oftast så att jag låter bli att titta på sidor som det hänvisas till i kommentarer.

  SvaraRadera
 5. Nej det är fyra kolumner, de två första visar priserna i lire, de två sista i euro. Sista kolumnen är deras säljpris, alltså 1014,84 euro.
  Alltså 850 kronors skillnad mot tavex.

  Sen har den italienska firman american eagle 20$ för 1.027,75 euro, som säljs för €1,220.26 på libertysilver.se. 193 euro skillnad på samma mynt!

  SvaraRadera
 6. Hej Cornucopia,

  kan vi ana en mer nyanserad åsikt om vart åt det barkar?

  Har för mig att du hittills tillhört dem som tror på (hyper-)inflation och att guld och silver därför bör fortsätta stiga jämtemot fiat pengar.

  Men i denna artikel och den för någon månad sedan om att invetera i guld, så verkar det som du börjat tro, som jag, att det kanke ändå är en guld bubbla. Jag sålde själv allt "pappers guld" och lagrat silver förra veckan då jag blivit omvänd till deflationslägret. Det är väl ingen risk att du också börjar ändra åsikt så fundamentalt?

  SvaraRadera
 7. Guldet sjunker, amerikanarna har "hittat" enorma mängder guld i afghanistan, så nu kan de äntligen fylla på fort knox. sök på new york times.

  SvaraRadera
 8. leungdim, har alltid försökt vara nyanserad. Man kan konstatera att vi delvis haft monetär deflation med sjunkande penningmängder, rent av även KPI-deflation både här och där, men guldpriset stiger ändå. Möjligt att tillräckligt stora andel av de statliga köpen av obligationer går till guld för att dra upp priset trots deflationstryck. Om en promille av de som dumpar bostads-, bank- och statsobligationer till centralbankerna istället köper guld för pengarna så sticker förstås priset.

  SvaraRadera
 9. Cornucopia, visst. Det var inte mina avsikt att fösöka påskina något annat.

  Men om centralbankerans alla försöka att driva upp inflationen inte gjort det utan vi ändå fått deflation så visar väl det att deflationstrycket är starkare än de flesta trott. I slutändan leder det ISF till allmän tillgångsinflation som en reaktion på den tillgångsinflation vi haft under 2000talet.

  Det är min slutsats, just nu...

  SvaraRadera
 10. Väldigt underligt läge iaf. Deflation och stigande guldpris. Vem kunde gissa det?

  SvaraRadera
 11. Guldet agerar först och främst inte som inflation-hedge, utan som en otrygghets-hedge. Det är det som driver priset nu - oron för hemska saker, av vilka möjlig framtida [hyper]inflation är bara en.

  SvaraRadera