Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2010-06-26 16:47

Täckodling

Spinner vidare med lite trädgårdsbilder nu när bloggtrafikdöden ändå råder så här i midsommar.

En variant för odling på friland är att täckodla, i mitt fall med fårstallgödsel. Istället för att plöja och vända jorden och/eller hålla på med en massa ogräs kan man helt enkelt täcka marken med fårstallgödsel (eller något annat). Kväver bort allt ogräs ganska effektivt.

Sedan odlar jag bara zucchini/squash, pumpa och vintersquash på det här sättet. Direkt på friland utan förodling. Lägger en liten hög med planteringsjord för varje frö, och eftersom dessa rätt stora växter skall sitta på kanske 80-100cm avstånd så går det inte åt speciellt mycket jord. Stallgödsel finns godtyckliga mängder av, och består av fårgödsel, samt av kräsna djur ratat hö/halm.

Just ovanstående grödor kräver rätt mycket gödsel, och de kan med fördel odlas direkt i en kompost. Eller direkt i stallgödsel i det här fallet.

Jag använder gamla genomskinliga burkar som det legat elstängseldistanser i som minidrivhus för plantorna, men har tyvärr inte tillräckligt många för alla plantor. När de blivit stoa nog byter jag till fiberduk eller låter dem stå helt på friland. Den uppmärksamme kan faktiskt se lite ogräs på bilden ovan. Ett helt grässtrå som lyckats leta sig upp någonstans.

Squashplantor ovan. Den närmsta har stått någon vecka under burk som drivhus, och är nu under fiberduk, medan de övre precis blivit placerade "i burken".

Ovan kan man jämföra pumpaplantor, de två större längst bort har stått under flyttbart drivhus, medan de närmre har dragits upp helt på friland utan minsta stöd av något drivhus. Just nu har jag täckt samtliga med fiberduk.

Pumpa och squash är ganska tacksamt att odla, med bara ganska få plantor att hålla reda på och trevliga skördar. Kräver sitt gödsel och mycket vatten hela säsongen, så man får vara beredd att vattna hela tiden om det inte regnar. Genom att odla direkt i gödsel så slipper man åtminstone ogräsproblemet, och när plantorna är rejält mycket större så kommer de skugga och kväva ihjäl eventuella konkurrenter rätt effektivt alldeles på egen hand.

I morgon återgår vi till ordinarie sändningar, kanske med lite TA på BP som fortsätter och utforska nya djup.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Gratisätaren2010-06-27 00:34

  Okej, läge att ställa sig i kö för en kolonilott.

  SvaraRadera
 2. Om du vill vara hemma varje dag hela sommaren, och dessutom tvingas ut i luften dagligen så är det en utmärkt idé.

  SvaraRadera
 3. Nej, man behöver inte vara hemma varje dag. Varannan räcker ;-)
  Men man kan också be någon lottgranne att vattna om man är borta en vecka. Det brukar jag göra. Och vattna åt grannar som är borta.

  SvaraRadera
 4. Gratisätaren2010-06-29 09:49

  Nja, men min lilla balkong räcker knappast till några större odlingar. Tyvärr verkar det vara svår trängsel vid kolonilotterna i Stockholm. Man får väl leasa en plätt hos någon bonde utanför stan.

  SvaraRadera