Cornucopia?

2010-06-24 08:55

TA: Fossilgasen och oljan

Efter att ha gjort ett försök att återhämta en del av prisfallet, så gav fossilgas-ETF:en United States Natural Gas (NYSE:ETF) en säljsignal med gårdagens handel.

MACD gav säljsignal samtidigt som WMA5 bröt ner genom WMA14.

För fossilgasens spotpris ser det något bättre ut.

Visserligen ser vi ut att vara mycket nära en kortsiktig säljsignal även här, men det finns en seriös indikation på att priset håller på att bottna. De långa glidande medelvärdena MA50/MA100/MA200 håller på att dra ihop sig och kan invertera upp inom någon eller några veckor, vilket i så fall är en vändning av den fallande trenden för spotpriset sedan i vintras.

Men det har inte skett än.

Pga contangon inom fossilgaspriset så tjänar är antagligen inte ETF:er som UNG eller andra derivat som investerar i terminer det bästa sättet att exponera sig för stigande fossilgaspriser. Istället bör man nog gå på själva fossilgasproducenterna. Samtidigt säljer dessa oftast sin fossilgas på termin och får inte direkt utväxling på stigande priser.

Medan fossilgasens långa trend ser ut att vända upp så bekräftas nu det jag varnade för tidigare, nämilgen att den långa stigande trenden i oljan är över. Med gårdagens prisutveckling på spotpriset bröt MA50 ner genom MA200, vilket inte är ett bra tecken.

Visserligen ligger även oljeterminerna i contango men även terminerna längre fram faller.

Juni-juli brukar inte heller visa någon större säsongsbaserad utveckling i oljepriset. Antagligen finns det intressantare saker att spekulera i än oljan just nu. Åtminstone på uppsidan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

5 kommentarer:

 1. En halvt relaterad fråga till Cornu och alla som läser bloggen: Jag skulle vilja hedga mitt innehav i Peyto, så gott det nu går, känner ni till någon bull/bear-produkt som korrelerar hyfsat med naturgasbolagen?

  //Johan

  SvaraRadera
 2. Har inget bra svar. Antar att du är ute efter en negativ hävstångsposition mot fossilgaspriset.

  Peyto är för övrigt mkt nära att ge teknisk säljsignal, men det har du kanske inte missat?

  SvaraRadera
 3. RBS har ett utmärkt hävstångssortiment mot allehanda
  råvaror, bl a naturgas (underliggande Henry Hub):
  http://markets.rbsbank.se/SV/Showpage.aspx?pageID=5
  Funkar dock ej om du har KF.

  SvaraRadera
 4. Ja, även om det förmodligen inte korrelerar perfekt med Peyto, hade i så fall varit lite för bra för att vara sant.

  Jag ligger lång i Peyto, tror att naturgasen kommer gå bra, men tack för tipset!

  //Johan

  SvaraRadera
 5. Jag hade fel, Naturgas MINI Short till exempel, korrelerar (negativt) mycket bra med Peyto, tack för tipset!

  SvaraRadera