Cornucopia?

2010-06-30 14:42

Stycka Vattenfall och sälj Maud

På Dagens Industri står det att läsa att alliansregimen och hönan som är lös i sädestorken, Maud Olofsson (c), skall ge besked innan valet om hur det blir med en eventuell utförsäljning av Vattenfall.

Lysande. Här har Maud en möjlighet att alldeles på egen hand avgöra valet. Ger hon beskedet att Vattenfall som helhet skall säljas, så blir nästa svenska regim en salig röra från den röd-gröna axelmakten och centerpartiet åker ur riksdagen. Ger hon däremot det besked som varje svensk med minsta normalbegåvning vill höra, nämligen att Vattenfall inte skall säljas, åtminstone inte verksamheten på den skandinaviska halvön, så hänger valutgången lite osäkrare.

Jag har skrivit det förr, stycka Vattenfall, t ex i bolagen Kärnkraft, Vattenkraft, Fossilkraft, Alternativkraft, Elnät Skandinavien och Elnät Kontinenten och sälj av bolaget Fossilkraft samt Elnät Kontinenten. En annan styckningsvariant är Vattenfall Skandinavien och Vattenfall Kontinenten, där Vattenfall Kontinenten säljs eller om nu ingen är dum nog att vilja köpa Vattenfall Kontinenten så kan man dela ut den till svenska folket och ta 30% i skatt på utdelningen som extra skatt på svenska folket.

Det finns ingen integration mellan bolagen på kontinenten och i Skandinavien. Om det är svårt för Maud att förstå att det är fullt möjligt att stycka Vattenfall, så kan man ta och klippa av elkablarna till kontinenten så ser hon att det rör sig om separata delar. Kanske. Även en blind höna kan hitta några korn.

Nej, sälj Maud säger jag bara. (C)enternväljarna, undantaget den sk pseudoliberalt påtända Stockholmscentern som allt mer driver partiets politik, har bägge fötterna på jorden och lär nog svika Maudan om hon bestämmer sig för att sälja ut svensk jord i form av vattenkraftsanläggningar och tusentals mil av ledningar på servitut.

Med privatiseringen av Telia har vi sett hur det gått med samhällsansvaret. Bolaget klipper av och monterar ner befintliga kopparledningar på landsbygden, ibland med motiveringen sommarstuga (vilket kraftigt kapar värdet på sagda sommarstuga som framtida året runtbostad). Återstår bara att privata elbolag börjar klippa elkablarna också. På sommaren är det ju ändå varmt och ljust, så vem behöver el i sommarstugan?

Nu när vi går in i årtiondena efter peak oil så kommer vår infrastruktur för elförsörjning vara det enda vi har att hålla fast vid när möjligheten att importera olja och gas försvinner inom 20 år. Att då säga att elförsörjning inte är ett samhällsansvar är direkt skandallöst. Försäljningen av Birka Energi till Fortum kommer framstå som en god affär i jämförelse med att sälja ut den skandinaviska delen av Vattenfall.

Nej, sälj Maud och stycka Vattenfall. Säljs Vattenfall som helhet kanske det istället är läge att istället stycka centerpartiet i Stockholmspartiet och Hela Sverigepartiet? (här kunde man slagkraftigt skrivit stycka Maud, men det låter lite grovt och kan lätt missuppfattas)
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

5 kommentarer:

 1. Problemet ligger i att politiker inte är en del av folket. Dom kanske är det precis i början av sin "karriär" men sen förvandlas dom. Det borde vara lag på att göra som Jesse Ventura"fd Minnesota guvenör" att avsluta sin politiska karriär efter ex antal år så man inte blir förblindad av skådespeleriet och trivalitet tjafset som pågår i den politiska sfären. Hur det ska gå till är en annan fråga. Att vara politiker ska inte vara en karriär, där i ligger det allvarliga misstaget. Som sen sprider sig i alla förgreningar.
  Den styrande enheten kan inte hålla inte vara funktionell om den inte hela tiden är smörjd och fräsch. Just nu är den riktigt rostig och sönderfallen. Därför kommer det bli konsekvenser som nu också börjar visa sig.

  SvaraRadera
 2. Men vad skulle ett fortsatt statligt ägande av vattenkraftverken tillföra i framtiden? Hur skulle produktion och försäljning förändras om ägarbilden ändrades?

  Om det bara handlar om själva aktieutdelningen, så vet jag inte riktigt hur klokt det är att äga ett enda inhemskt jättebolag. Om nu energisektorn kommer att ha en bullmarket de kommande 20 åren, vore det då inte bättre att diversifiera sig och exempelvis köpa in sig i olika energi-index?

  SvaraRadera
 3. Om energisektorn kommer ha en bearmarket dvs. om elen blir dyrare i takt med att oljan peakar, så lär du som medborgare inte må dåligt över att tjäna pengar.
  Pragmatism är bra, blind ideologi fel.

  SvaraRadera
 4. Magnus Borgare2010-07-01 23:21

  Jo klart vi skall sälja ut Vattenfall !
  Staten skall inte ägna sig åt ägande.

  SvaraRadera
 5. Jag vill nog gå ett steg längre och klassa all utförsäljning av svenska tillgångar eller företag som statsfientlig verksamhet som borde vara enligt lag förbjuden.

  SvaraRadera