Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2010-06-28 17:05

Största oljefyndet i Nordsjön på 10 år - räcker i en dag

Nu har man hittat olja i Nordsjön igen, närmare bestämt det brittiska bolaget EnCore Oil plc (LSE:EO). Genast dyker det upp kommentarer som att peak oil är struntprat, åtminstone hos Ny Teknik.

Det talas om att 300 miljoner fat råolja, sk oil-in-place. OIP avser inte utvinningsbar olja, utan hur mycket olja det finns där nere. Utvinningsgraden kanske är 30-40% med den modernaste tekniken. Då landar vi på 90-120 miljoner fat utvinningsbar olja. OIP är också en bedömning från bolaget, och inte några siffror som tredje part har verifierat.

Det räcker till lite drygt en dags global förbrukning som ligger runt 85 miljoner fat per dag. Och detta fyndet var det största Nordsjön presterat på 10 år...

Nordsjöns oljeproduktion kommer fortsätta falla och har passerat peak oil för 10 år sedan nu.

Alltså återigen en missvisande artikel som TT kablar ut och som media okritiskt trycker fram.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Tack för en välskriven blogg! Jag har följt den dagligen i några månader nu. När jag läser det du skriver om peak-oil dyker det upp frågor som jag inte får ur huvudet.

  Säg att din "oljebana" slår in vilket innebär att de flesta länder inte kan importera olja efter år 2030. Det är inte särskilt långt bort. Kanske kan vi skjuta på årtalet lite framåt i tiden genom att öka riskerna med djuphavsborrningar osv. Men nu till min fundering.

  Vad ska jag investera mina pengar i för att få avkastning i en värld utan olja? Utan oljan lär samhället mer eller mindre braka samman. Strunta i privat bilismen och flygresor. De kan vi säkert vara utan. Men hur gör vi med snöröjning, plastprodukter, uppvärming osv. Kärnkraften kommer ju inte heller vara ett alternativ annat än för värme och el. Dessutom är väl inte uranet oändligt? Vi kan ju även glömma avancerad kommunikation. För hur ska vi få upp satelliter i rymden? Knappast med elmotorer.

  Rasar samhället samman på det sättet kan vi vänta oss att viktiga samhällsfunktioner såsom elbolag, skog och fastigheter kommer att beslagtagas av staten. Socialismen skulle få ett ordentligt uppsving om en stor del av befolkningen får svårt med försörjningen. Det är nästan ett garanterat (ett första?) steg som vi kommer att ta i Sverige. Hur ska man investera för att i varje fall behålla sitt kapital även efter oljan? Hur kommer samhället att se ut enligt dina tankar?

  PS. Vad tror du om att idag investera i oljebolag såsom Exxon? De minskar ständigt sina oljereserver men samtidigt borde oljepriset öka. Kommer reserverna minska snabbare än vad priset kommer att öka eller tvärt om? D.S

  SvaraRadera
 2. Pension...

  Kolla
  http://cornucopia.cornubot.se/2009/08/varfor-aktier-i-oljebolag-om-oljan.html

  och

  http://cornucopia.cornubot.se/2009/09/oljebolag.html

  i väntan på svar från vår käre Cornu.

  SvaraRadera
 3. Tack Gustav! Jag har försökt söka runt lite på bloggen men inte hittat svaren på mina funderingar. Tur att det finns andra med koll.

  SvaraRadera
 4. Pension innan 50:
  Staten äger redan det mesta av skogen i Sverige, men håller just nu på att sälja ut delar av den. Köp. När inte olja kan användas för att framställa helt onödiga saker som gasolgrillar, TV-apparater, plastmöbler, elektriska konservöppnare m.m. eller är för värdefull att eldas upp så blir skogen ännu mer värdefull eftersom det är en utmärkt förnyelsebar råvara för att framställa meningsfulla produkter som man gjorde förr, och dessutom kan värma ett hus.
  Investera i oljebolag skulle jag inte rekommendera, köp olja istället via certifikat t ex om du inte råkar ha en stor tank hemma du kan förvara den i.
  Oumbärliga samhällsfunktioner som ambulanser, brandkår, polis samt snöröjning för att utryckningsfordon ska ta sig fram lär prioriteras först och drivas på t ex etanol/metanol/trädiesel. Odlingsbar mark lär också stå högt i kurs. En intressant följd av det hela kan bli att järn/stål blir lågt efterfrågat och billigt eftersom ingen längre kan köra runt i bilar hur som helst eller bygga stora skyskrapor för att ta ett par exempel. De få fordon som finns lär innehålla mycket mindre med stål gissar jag.

  SvaraRadera
 5. Till "Pension innan 50"
  Du skriver "Vad ska jag investera mina pengar i för att få avkastning i en värld utan olja? "

  Dina pengar kommer att minska i värde i minst samma takt som oljan sinar i procent.
  Tänk dig att vi kommer att ha negativ tillväxt. Hur mycket får man då låna till tex ett husköp som inte längre stiger utan minskar i värde på tidsaxeln.
  Pengar blir rätt ointressant eftersom de är oätliga. Det du kan göra är att NU skaffa dig odlingsmöjligheter för att bli så mycket självförsörjande det bara går. Det kommer att bli glest i ICA:s mathyllor och svindyrt!
  Förbered dig som om det inte fanns någon som helst hjälp att få. Vi kommer att få klara oss bäst det går.
  De myndigheter vi lite naivt lutar oss mot kommer inte att fungera i Post Peak.

  SvaraRadera
 6. Till anonym 23:10:

  Mot bakgrund av det ovan nämnda är det rimligt att se FRA-lagstiftning o dyl. som viktiga komponenter i Hållbar utveckling politiken. Än viktigare att inse är att den typen av lagstiftning med största sannolikhet bara "avslöjar" en redan pågående verksamhet.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera