Cornucopia?

2010-06-28 12:42

Ssch, prata inte om det

I den sedvanliga högen av PR-byråspam man drabbas av som någorlunda högt rankad bloggare så fick jag idag ett mail från Energibranschföreningarna som bjöd in mig till Energispektrum under Almedalsveckan. Det var ju snällt. Jag kunde fått grillbuffé och mingel. Tyvärr ingick vare sig resa eller boende, så jag får nog stå över. Skall nog inte ens länka till deras sajt tror jag. Putt, putt. Dessutom hade jag ju behövt ta upp grillbuffén som inkomst i företaget enligt de kända bloggbeskattningsreglerna.

Svensk Energi har iaf kommit fram till att det glesbefolkade Sverige, med stora naturtillgångar av skog, vattenkraft och för den delen uran till kärnkraft kan vara sk "klimatneutralt" till år 2050, dvs inte tillföra något netto av fossila CO2-utsläpp. Vän av ordning funderar då på hur det ser ut för betydligt mindre och mer tätbefolkade länder...

Detta innebär förstås att man även räknar med Sveriges stora areal och skogarnas förmåga att absorbera CO2, så inte ens 2050 tror man att Sverige skall vara utan fossil energi. Det måste vara stenkol de pratar om, för det lär vare sig finnas någon möjlighet för Sverige att importera olja efter år 2030, och produktionen av fossilgas från Nordsjön är i fritt fall. Norska oljedirektoratet har erkännt att den norska gasproduktionen kommer falla efter år 2020, och inte ens idag kan Norge och Ryssland försörja Europa med tillräckligt med gas, än mindre efter 2030.

Så skall Sverige släppa ut fossil CO2 år 2050, så måste vi bygga ut kolkraften. Om det nu finns kol att importera då, när alla andra eldar kol istället för fossilgas när bristen på gas blivit akut. Fast peak coal ser ut att inträffa runt 2025.

Nej, Svensk Energi är sk cornucopianer, de tror på eviga tillgångar av ändliga energikällor och antagligen också evig tillväxt i en ändlig värld. Precis som miljöministerns oändliga värld.

I Ny Teknik så tjafsar den svenska fossilgaslobbyn om att fossilgas skulle bereda vägen för biogas, trots att vem som helst kan räkna ut att volymerna av fossilgas aldrig kan ersättas av biogas. Men lobbyn vill att Sverige skall bygga in sig i denna ändliga resurs, och sedan få slåss prismässigt med övriga Europa när priset exploderar de kommande decennierna. Helst vill lobbyn att vi både skall ansluta oss till Norges och Rysslands fossilgasnät.

Mot lobbyn står bl a vice ordförande i Romklubben och Tällberg Foundation , den svensk EU-parlamentarikern Anders Wijkman (kd) och nätverket förnybart.nu (som jag länkar till alldeles gratis, det ni Energispektrum), som sågar Energimarknadsinspektionens uttalande om att det vore bra för Sverige att ansluta sig till den snart sinande norska gasen.

Biogas kan istället byggas ut lokalt, och därmed ge nytta lokalt. Volymerna blir ändå aldrig större än att den lokala marknaden för t ex biogasfordon räcker mer än väl, t ex vid biogasproduktion från ett kommunalt reningsverk.

Förnybart.nu finns i Almedalen, och har inte spammat mig med PR-byråmail, så här är en länk till deras program. Antagligen betydligt mer intressant än floskler ifrån Svensk Energi.

Samtidigt vågar inte Förnybart.nu tala om de fossila bränslenas ändlighet, utan nämner på sin höjd något om klimatförändringar. Vissa budskap tonar man nog helst ner, för annars slutar folk helt att lyssna. Lite synd, för som vice ordförande i Romklubben känner Wijkman mycket väl till tillväxtens gränser.någ

Nej, vår livsstil är inte hållbar. Acceptera och gå vidare. Det finns åtminstone cykel.

Att likt fossil-Göteborg bygga in oss i ett beroende av ändlig fossilgas, där på sikt den enda leverantören om man har råd att betala tillräckligt mycket kommer vara från ett opålitligt och genomkorrumperat Ryssland, är helt förkastligt. Situationen har nu gått så långt att medborgargarden har börjat attackera och döda de främsta brottslingarna, dvs poliser i Ryssland, och blir hyllade av folket som patrioter för detta.

Trevligt land att göra sig beroende av energimässigt. Vad kallar man lobbyister som förespråkar detta?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

11 kommentarer:

 1. Jag måste säga att du har lite konstiga kriterier för när du "bjuder" på en länk eller inte. Det är väl inte nödvändigtvis du som ska tjäna på att länka till någon/något? En eventuell länkning borde ju utgå från dina läsares behov? Har läsaren nytta av en länkning? Svar ja=länka, svar nej=behöver inte länka.

  SvaraRadera
 2. PR-byråer (eller informationsansvariga) får betalt för att sprida information, i det här fall från bl a Svensk Energi. Jag får inte betalt för att sprida informationen, så varför skall jag göra PR-byråns jobb gratis? Vill Energispektrum betala mig för att sprida information så går det bra (trots allt har Vattenfall, Fortum, E.On mfl några miljarder att plocka av, så de klarar sig även om jag inte jobbar gratis åt dem).

  Förnybart.nu har dock inte betalat någon PR-byrå för att övertyga mig om att gratis sprida information, så de länkar jag gärna gratis till. Sedan är det en fråga om vilka konstiga idéer jag stöder.

  SvaraRadera
 3. Tillägg: Vill någon läsa minimalt omredigerade pressmeddelanden så skall man inte läsa den här bloggen, utan lämpligtvis Dagens Industri.

  SvaraRadera
 4. Kolkraft är ju riktigt skadligt för hälsan likt många andra "miljö" vänliga alternativ. Vi måste fokusera på att förändra vår livstil istället för att hitta löjliga alternativ som är en illusion. Jag har en cykel för 300 kr som jag klarar mig helt ljuvligt på. Plus att ingen stjäl den för den är så "speciell". Dags att vakna för dom flesta.

  SvaraRadera
 5. Men nu tog du ju ändå beslutet att skriva om Energibranschföreningarna i detta inlägg, helt gratis. Och om du har kommit så långt så har du ju redan jobbat gratis för dem om man resonerar som du gör. Att inte länka är bara dålig service mot dina läsare, inget annat.

  SvaraRadera
 6. Men det sagt så måste jag också säga att det är helt upp till dig (såklart) om du vill länka eller inte, det är ju din blogg. Men jag ville bara vädra vad jag tänker.

  SvaraRadera
 7. Det finns faktiskt brytbart stenkol i Sverige, i nordvästra Skåne runt Höganäs och Billesholm. Se "Stenkol" på wikipedia.Den bröts ännu under kriget.

  Men av någon vidare kvalitet är den inte. Och kvantiteten räcker inte långt.

  SvaraRadera
 8. Mer koks!!

  SvaraRadera
 9. Undrar bara om det verkligen finns ett alternativ till fossilgas. Så som det ser ut idag ser jag inget.

  SvaraRadera
 10. Vad ni är deppiga. Visst kommer vi att lösa detta problem också precis som vi har löst alla andra problem tidigare.

  Oljan, gasen, kolet kommer inte att ta slut men bli succesivt dyrare och dyrare. Det som krävs är en omställning. Det var dock inte länge sedan vi gjorde av med mycket lite oljeresurser och vi dog inte av det då så det kommer vi inte göra nu heller. Men annorlunda blir det.,...

  SvaraRadera
 11. Dacke, naturligtvis löser vi detta problem, men som du säger "annorlunda blir det". Det är bara det att de flesta tror att vi löser problemet och allting fortsätter som vanligt.

  Det enda vi kan vara garanterat säkra på är förändring, och alla förändringar är inte som folk önskar sig eller förväntar sig.

  En lösning är t ex en kraftig sänkning av levnadsstandarden. Finns förstås andra lösningar också.

  SvaraRadera