Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2010-06-17 06:39

Spanska och grekiska sjukan

Räntorna för PIIGGS-länderna kryper uppåt trots det tidigare klubbade massiva garantipaketet om 750 miljarder euro.

Den grekiska 2-åringen ligger nu på 8.6% och 10-åringen på 9.34%. Visserligen har 2-åringen fortfarande halverats från när det var som värst, men 10-åringen toppade någonstans runt 12%.

Men mest intressant är att räntan på den grekiska 5-åringen nu är högre än 10-åringen och ligger på 9.6%. Sjuåringen ligger på 9.7%. 3-åringen på 9.46%. Den sk räntekurvan (eng yield curve) ser alltså ut att hålla på att inverteras vilket talar för att krisen håller på att bli akut igen, trots att ECB trycker upp nya pengar och köper upp grekiska statsobligationer från franska banker för att rädda dessa.

110 miljarder euro i krislån till Grekland har alltså inte hjälpt att trycka ner räntorna, som nu delvis är tillbaka på akuta krisnivåer.

Dags att höja ett varningens finger för Greklands skuldkris igen alltså. Med tanke på att Stockholmsbörsen återhämtat mycket av skuldkrisraset så kanske man skall fundera på vinsthemtagningar.

Jämför t ex med franska CAC-40, då Frankrike sitter mitt i krisen.

Där har inte börsen återhämtat sig i närheten så mycket som den svenska. Även om CAC40 ligger i kortsiktigt köp, så är den långa trenden med MA50/MA100/MA200 nu negativ.

I Stockholm håller MACD på att plana ut, och OMXS30 ligger dessutom precis under det motståndsområdet runt 1050 som jag nämnde igår.

Viktigt att flytta upp stop-loss.

Den amerikanska S&P 500-terminen pekar just nu på nedgång i USA i eftermiddag, och i Asien är det svagt nedåt på börserna som gäller. All Ordinaries från Australien nedan.

Även här håller MACD på att plana ut, vilket kan tala för att det roliga är över för den här gången. Men inga signaler än.

Jag var inne på grekiska sjukan tidigare, men i media är det Spanien det fokuseras på.

Räntorna ser ut som följer för landet.

2-åringen 3.29%
3-åringen 3.72%
5-åringen 3.95%
7-åringen 4.62%
10-åringen 4.88%

Räntekurvan har inte börjat inverteras än, så frågan är om inte mediauppgifterna än så länge är överdrivna. Men varför får de grekiska räntorna haverera igen utan att media märker av detta? Är den nya taktiken att få alla att titta på Spanien istället och ta bort fokus från Grekland?

I Tyskland är för övrigt den 2-åriga räntan 0.5% om nu någon bryr sig.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. Tydligen var det inte helt klart med krispaketet Slovakien vill inte skriva under. Fast de lär väl på något sätt bli pressade till lydnad.
  http://www.e24.se/ego/mainColumn_s189/http://www.e24.se/makro/varlden/slovakiskt-nej-stor-toppmote_2127361.e24
  /w

  SvaraRadera
 2. Spanien befinner sig i en mycket besvaerlig ekonomisk situation som bekant. Det stoersta
  problemt handlar om den laaga produktiviteten
  i foerhaallande till andra EU-lander. Med det
  i bakgrunden aer den spanska arbetskraftskostnaden betydligt hoegre aen vad
  den allmaenna statistiken saeger

  SvaraRadera
 3. Gratisätaren2010-06-26 19:56

  Jag frågade några spanjorer häromdagen om de visste att deras land var S i PIIGS. De hade inte den blekaste, begreppet PIIGS är okänt i Spansk media och lika bra är kanske det.

  SvaraRadera