Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2010-06-21 13:28

Skulder, tillgångar och inkomster

I ännu ett (antagligen lyckat) försök att få svenska folket, speciellt unga, att skuldsätta sig upp över öronen för resten av livet så de kan betala ordentligt mer ränta till banken, så trummar SEB nu på att svenskarna är rikare än någonsin förr. SEB, inte SCB.

SEB är en bank, dvs inte din kompis, utan någon som tjänar pengar på att du skuldsätter dig.

Eftersom större delen av svenskarnas rikedom består av bostäder, som inte är likvida tillgångar, så är uppgiften helt ointressant.

Det är bättre att titta på tillgångar och skulder i förhållande till inkomsten. Uppgifter från SCB:s (inte SEB ironiskt benämnda Sparbarometer och SCB:s inkomststatistik nedan.

Utvecklingen av skulderna i förhållande till inkomsten såg vi ovan.

Med anledning av Ohlyckans tidigare förvirrade uttalanden om att folk har blivit rika på aktier, en uppgift som nu SEB också felaktigt försöker sig på så tog jag fram nedanstående graf baserat på SCB:s (återigen inte SEB) Sparbarometer.

Det finns en sak som stiger kraftigt ovan, och det är svenska folkets skulder. Vad som inte är med i grafen är de illikvida bostäderna, värderade efter bostadsbubblan. Alla måste inte äga aktier, men alla måste ha någonstans att bo. Generellt kan alltså inte alla förvandla bostaden till pengar och betala av sina lån, för då kraschar bostadsmarknaden.

Man får trösta sig med att banksparandet åtminstone är stigande.

Hellre en hundralapp i näven än 6 miljoner kronor inlåst i ett hus i Danderyd. Det enda det där husets miljonvärde innebär är ett större underlag för såväl förmögenhetsskatt som fastighetsskatt när den rödgröna axelmakten tar makten. Plus en latent skatteskuld vid vinsthemtagning.

Det finns inget positivt med stigande bostadspriser så länge man behöver någonstans att bo. En bostad är en kostnad, och det är konsekventa amorteringar som gjort 30- och 40-talisterna rika på sina bostäder, inte stigande bostadspriser även om det är svårt att förstå för de flesta.

Se även SEB:s tidigare lögner där de uppmanat privatpersoner att låna till konsumtion.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Bra och relevant inlägg. Det är viktigt att bankerna inte får stå oemotsagda när de spyr ut sin låne- och konsumtionspropaganda.

  SvaraRadera
 2. Skuldsättningen är ca 30% av förmögenheten.
  Du har redan fått alla kommentarer på dina grafer men det står dig fritt att vara ologisk och jämföra balans med flöde, dvs skulder med inkomster. Så gör bankerna för att kolla betalningsförmågan vilket är klokt.
  Men för den som äger en belånad Guldklimp och saknar inkomster så ter sig en 1000% skuldsättning i förhållande till obefintliga lönen lätt att bära.

  SvaraRadera
 3. Det svenska folkets "förmögenhet" är till största delen deras bostäder. Att lägga nästa alla ägg i samma korg är olämpligt. Extremt olämpligt, speciellt som det är ägg man inte kan äta upp.

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg. Mycket skrämmande grafer. Jag har aldrig tänkt i de här banorna förut, även fast jag har lärt mig att inte skuldsätta mig mer än jag absolut måste. Idag är jag tack och lov på plus, jag har mer tillgångar än skulder. Men mitt kassaflöde är alltför litet (jag är högskolestudent), så minsta lilla fluktuation i inkomsten eller utgifterna medför att jag måste tära på mina besparingar.

  SvaraRadera