Cornucopia?

2010-06-20 18:22

Skall Ekobrottsmyndigheten läggas ner?

Med anledning att Ekobrottsmyndigheten (EBM) inte ens överklagar tingsrättens dom i Cevianmannen-målet, så vill jag nu ställa frågan till läsarna om EBM skall läggas ner som separat myndighet?

Är det verkligen meningen att man skall ha en separat myndighet som bara klarar av att sätta åt medelsvenssons (eller "small people" för att använda svanbergska) som erkänner småsaker? Vad kommer härnäst? Snatterimyndigheten? Gå mot röd gubbe-myndigheten?

Vad tycker du? Svara här ute till höger, och jag kan som vanligt inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten.

Om inte annat får ni gärna kommentera frågeställningen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

9 kommentarer:

 1. Helt klart borde "gå mot röd gubbe" myndigheten skapas. Som har kameror som kollar på varje rödljus. Och koncentrerar sig på att sätta åt folk när ingen är i närheten förutom stackars svensson och kameran.
  Vänta nu, den myndigheten finns ju redan, bara att byta namn och byta börsen mot rödljus.

  SvaraRadera
 2. Annars är Snatterimyndigheten en bra liknelse. Snattare sätts fast av privata vakter, som lämnar vidare ärendet till polisen och åklagare, klappat och klart, som får bra statistik på att sätta fast folk för "stölder, inbrott, rån etc".

  Pss sätt så sätter nätmäklarna fast sina kunder för att handla mellan kf och depå, och lämnar vidare till Ekobrottsmyndigheten klappat och klart, som får bra statistik för att sätta fast folk för "olaga marknadspåverkan" eller vad det nu heter.

  SvaraRadera
 3. "Kommentarer äldre än 2010-05-24 saknas fortfarande pga flytt till ny domän." Kommer de någonsin tillbaka? Har Google sagt något om detta? Har du frågat dem?

  Kanske måste man ligga på om det, så de fixar det?
  Det rör sig ju om tusentals unika små alster som tappat sitt sammanhang. En massstämning kanske vore något som får fart på dem...

  SvaraRadera
 4. Spöstraff om cykelhjälmen saknas.

  FredrikN

  SvaraRadera
 5. @FredrikN: Det är inte olagligt för vuxna att cykla utan hjälm.

  SvaraRadera
 6. Problemet är nog större än så. Det finns prejudikat som HD dömt i tidigare insiderfall. HD har släppt ganska tydliga fall av Insiderproblematik, sen blir detta rättspraxis. Då måste liknande rättsfall dömmas likadant. Problemet är nog HD i många fall, som hellre friar än fäller..

  Vårt rättsväsende är bra konstigt när man börjar läsa prejudikat i olika fall. Det är inte alls som man kan tro ibland.
  Så man kan inte skylla allt på Ekobrottsmyndigheten.

  \Thaman

  SvaraRadera
 7. Handlar inte om det. Om EBM kan lägga 100 miljoner och 3 års utredningsarbete, plus ett års telefonavlyssning innan dess och sedan inte prestera något starkare case än att de inte ens har lust att överklaga till hovrätten så tycker jag att mina skattepengar kan användas bättre. GD för EBM bör avgå omgående och börja betala tillbaka de där 100 MSEK ur egen ficka. Inblandade åklagare bör också få sparken.

  Om det nu var så självklart att man inte hade något case, då kunde man utlöst en stoploss för tre år sedan istället för att ösa in mer pengar i en lönlös utredning.

  Nu skall man dessutom antagligen hosta upp miljontals kronor i kompensation till de åtalade, och det hela blir alltså ännu dyrare.

  Tänk så många fildelare man kunde satt fast för de där pengarna istället...

  SvaraRadera
 8. Magnus Borgare2010-06-21 08:45

  Ja härligt ! Lägg ner skiten så vi kan göra som vi vill ! Finns redan för mycket skatter och skit som de försöker tvinga på oss.

  SvaraRadera
 9. Ursäkta tjatet om detta, men jag har inte fattat vad som gäller. Vad säger de ansvariga för bloggtjänsten om återställandet av de gamla kommentarerna? Det borde ju vara möljigt att migrera dem till den nya domänen kan man tycka. Om de inte säger något; har du, Cornu, frågat?

  Var vänlig och förklara din inställning till problemet.

  SvaraRadera