Cornucopia?

2010-06-24 12:02

Reinfeldt förblindad av ideologisk naivism

Likt den dåre han uppenbarligen är förblir statsminister Fredrik Reinfeldt en förespråkare för att Sverige skall införa euron står det att läsa i Affärsvärlden/Direkt.

Argumentationen är att euron är bra, men eurosamarbetet fungerar inte som det var tänkt, men när den fungerar som den skall, då, då skall minsann Sverige införa euron.

"[...] den politiska idén känner han starkt för. Han tror också på den ekonomiska idén att vi kan få enstakare (SIC!, menar väl starkare, min anm.) valuta som är en säkrare hamn än många små valutor i tider av turbulensen."

Här visar sig alltså, föga överraskande statsministern vara en politiskt driven ideolog och troende, istället för en realist och realpolitiker med fötterna på jorden. Inte bättre än Marit Paulsen som bevisligen kan tro på vad som helst, bara man får ett snyggt lobbykit först.

Det finns nämligen massvis med bra idéer, om de fungerar som de tänkt, t ex jämlikhet, lycka och välstånd för alla och envar i det egendomslösa kommunistiska samhället. Låter ju jättefint. Men i verkligheten blir det vare sig jämlikhet, lycka eller välstånd i ett kommunistiskt samhälle.

Lika lite blir en valuta som euron inte en säkrare hamn i tider av turbulenser. Det har vi svart på vitt på. Att få de olika delstatsregimerna i staten EU att följa konvergenskrav även i tider av turbulenser förutsätter bland annat att samtliga medlemsländer uppnår lika låg korruption som t ex Sverige. Det vet vi att det aldrig kommer ske, möjligen att Sverige når lika hög korruption som Medelhavsländerna. Sverige kommer aldrig ha samma förutsättningar som Portugal, eller ens Tyskland.

Någon vän av ordning pekar då på att den amerikanska dollarn fungerar bra för ett område större än EU. Men det är fel, dollarn fungerar uselt för många delstater, som inte får en ränta och växelkurs anpassad efter delstatens ekonomi, med resultat att skillnaden i välstånd, arbetslöshet och underskott är enorm mellan olika stater i USA. Knappast särskilt lyckat.

En gemensam valuta ökar skillnaderna mellan länderna som har valutan, eftersom samma ränta och växelkurs aldrig kan fungera för samtliga länder. Att den skulle göra det är en ideologisk utopi, precis som kommunismen är en ideologisk utopi.

Lite mer än tro på utopier kan vi kräva av nästa svenska statsminister. Annars kan vi lika gärna ha Lars Ohly som svensk statsminister. Baserar sig Reinfeldts övriga politik på troende, så faller väl även dess legitimitet. Inte för att den rödgröna axelmakten är bättre, de inte bara tror, de fantiserar.

Vet inte riktigt vad Reinfeldt tänkt uppnå. Motståndet mot euron är mycket starkt hos svenska folket just nu (och även hos danskarna kan vi läsa idag). Tänkte han förstöra alliansregimens försprång i den senaste opinionsmätningen genom att börja yra om att Sverige skall införa euron?

Avbön, tack.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. ... Som sagt majoriteten av politiker är inte direkt medvetna eller smarta. Personligen har det gått så långt att jag lär rösta på något mindre parti bara för att rubba den här geggamojjan bland politiker. Att lyssna på vad inbitna politiker säger är inte direkt hälsosamt.

  SvaraRadera
 2. Klart att han kommer att tjata om euron precis som han tycker att alla mår bäst av att debatten kring FRA-lagen lägger sig. Om han hade varit en realist hade han ju heller inte talat om Förbifarten på sättet han gör eller haft en så stark tro på EU-diktaturen att han skrivit på Lissabonfördraget.

  Jag blir mer och mer övertygad om att Reinfeldt egentligen är kommunist. Det är därför jag sedan ett bra tillbaka kallar honom för kamrat Reinfeldt.

  SvaraRadera
 3. Cornu - hur skulle det funka med en guldbaserad valuta gemensam för ett större område? Vore kul med tankar kring det.

  SvaraRadera
 4. Låg korruption i Sverige???

  You must be kidding me.

  Har jobbat som entreprenör hela mitt liv, alla skall ha mutor på alla nivåer men värst är det inom den ofanntliga sektorn.
  Jag har haft nöjet att bo utomlands i ca 10 år med så jag har lite att jämföra med. Men, otvivelaktligen är Sverige superkorrupt
  Se denna link som ex men det finns många fler;http://www.nationmaster.com/graph/gov_cor-government-corruption

  SvaraRadera
 5. Länken du gav visar att Sverige är det 6:e minst korrumperade landet i hela världen, 9.2 på en skala till 10. Nog finns det korruption, men jämför med t ex Italien på plats 40 (!!!), eller Grekland på plats 47.

  Du kanske trodde att höga poäng var hög korruption? 10p betyder noll korruption.

  SvaraRadera
 6. Som boende på landet så vet du att personligheterna föds vi med dvs det finns en naturlig spridning av tävlingsinstinkt, risktagande, maktambitioner, osv osv allt för att gruppen inte individen ska överleva. Vi ser det tydligt även hos höns trots att det är mer än 300 miljoner år sedan vi delade anfäder.

  Detta faktum gör att kommunism inte ens fungerar på papperet lika lite som den gör i verkligheten. Ideologierna skapades fom franska revolutionen och framåt under 1800 talet och bör idag läggas på vår kollektiva skrothög.

  Att tvålkoppen Reinfeldt till Euron är bra visar bara att vi konstant väljer fel ledare.

  SvaraRadera
 7. Anders Borg vill också ha euron (med ungefär samma argument). Så det är inget misstag eller tillfällig förvirring. Herrarna Reinfeldt & Borg vill fösa oss över Euro-stupet.

  SvaraRadera
 8. Får bli en röst på de rödgröna. Finns inget annat alternativ. Kommunisterna och SD är uteslutet.

  SvaraRadera
 9. En röst på den rödgröna axelmakten är en röst på kommunisterna, dvs Ohly. Han kallar sig inte bara kommunist längre, men är det.

  SvaraRadera
 10. Så du tycker att Jämlikhetstanken 'fantiserar' också. Att det inte stämmer att ekonomisk utjämning leder till högre välstånd. Med den konsekventa nyliberalisering som skett har framgångarna uteblivit så till vida att snart sagt hela världen står vid ruinens brant. Ett konjunkturinstitu som inte tar i beaktande åtstramningspaketens effekter på svensk ekonomi gör inte saken bättre.

  SvaraRadera
 11. Ja, naturligtvis är den också ideologiska fantasier och religös tro. Men när du själv skriver dig till ideologin så kan du förstås varken se eller förstå det, så ta det inte personligt.

  Aldrig förr har så många haft det så bra som nu världen över, som t ex Hans Rosling brukar påtala. Och det beror inte på vare sig kommunismen eller någon jämlikhetstanke.

  SvaraRadera
 12. Bra Reinfeldt att du inte låter populismen och krisen påverka dina grundövertygelser! Sällan kommer det att finnas ett bättre läge att ansluta till EMU än efter krisen, vem vet Tyskland kanske är så måna om att ha med lite disciplinerade grannar att de låter oss förhandla villkoren.

  EMU är inte kommunism det är ett steg mot ett mer enhetligt Europa. Vilket sannerligen är i rätt riktning när kartan ser ut som den gör och Ryssland ständigt hotar med gasleveranser och påtryckningar i öst.

  Är så satans trött på folk som inte ser längre än till närmsta kommungräns. Hur ska ni lösa gränsöverskridande problem som miljöförstöring etc? Vänta till fisken i ån smakar illa?

  Och kom inte och säg att att Euro bara handlar om ränte- och penningpolitik. Så gör bara folk som måste hålla blicken fokuserad på stiger framför för att inte snubbla på sina egna ben.

  Är ni så desillusionerade av hur mycket ni tror att Sverige kan påverka så att ni hellre vill gömma er så säg det då. Men låtsas då heller inte att ni bryr er.

  /Kubilaj

  SvaraRadera
 13. Är ingen vän av euron. Men är Reinfeldt och Borg för skall jag fundera ett varv till.

  SvaraRadera
 14. Re Kubilaj.
  Varför inte återuppliva EFTA istället. Dvs ha ett avtal om frihandel! Det i kombination med NATO så har vi de ekonomiska fördelarna med en stor marknad och en stark förhandlingspartner + gemensamma försvarsgarantier.
  EU är snarare politikernas våta dröm där man bygger en ny byråkratisk nivå som ger karriärer till tiotusentals politiker och byråkrater.

  SvaraRadera