Cornucopia?

2010-06-03 06:53

Per Agerman om insiderdomen på Realtid.se

Realtid.se saknar som bekant någon papperversion, vilket innebär att de kan skriva lite längre artiklar och inte behöver korta ner saker till "friades på samtliga åtalspunkter utom skattebrott".

Per Agerman, en av författarna till boken Insiders (Atlas, Bokus 159:-) som detaljerat och intressant går igenom hela härvan, har nu skrivit en lite längre kommentar på Realtid.se.

Bland annat går samtliga åtalspunkter igenom, så även den som inte läst boken kan få se hur extremt skickliga dessa icke-insiders har varit i att helt utan insiderinformation tajma diverse större företagshändelser.

Fast det har förekommit insiderinformation om man skall tro tingsrätten. Läs t ex följande uttalande i de friande domarna.

”Tingsrätten kan inte se hur ett löfte om att hålla en annan person informerad om en påbörjad försäljningsprocess kan påverka värdet på bolaget och därmed kursen på bolaget i fråga.”

Det är alltså inte insiderbrott om styrelsemedlemmar eller anställda på inblandade företag läcker information till en bekant om att ett företag håller på att säljas, och att denna bekant sedan köper aktier i bolaget på denna information. Kort sagt, fritt fram att läcka, och framför allt fritt fram att köpa aktier på sådan information. Åtminstone enligt en klent begåvad tingsrätt.

I min enfald så trodde jag att handla på hemliga uppgifter om förestående bud på ett börsföretag var insiderbrott, men så är alltså inte fallet.

Fast man skall nog inte bry sig så mycket om vad en tingsrätt tror.

Stockholmsbörsen tycker att insiderlagen skall ses över. Frågan är om den behöver göra det, eller om det är systemet med amatörer och politiskt tillsatta normalbegåvningar som nämndemän i landets tingsrätter som behöver ses över.

Baserat på ovanstående uttalande från tingsrätten känns det som att det blir en andra rond för att pröva åtalen hos en inte fullt lika amatörmässig hovrätt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

2 kommentarer:

  1. Klent begåvad? Vad hände med normalbegåvad, eller är det hovrätten som är det? ;)

    SvaraRadera
  2. Egentligen undrar jag varför vi över huvud taget har en tingsrätt. De vågar aldrig sätta ned foten i större och komplicerade mål utan allt blir så urvattnat att det alltid går vidare till högre instanser.

    Känns som att vi skattebetalare bara håller igång en stor självsvängande utredningsprocess med enbart egenvärdet att finnas av formella skäl.
    /Morfar

    SvaraRadera