Cornucopia?

2010-06-11 20:06

Pappa, vad gjorde du när Israel bordade Mavi Marmara?

Det finns nya intressanta filmer från Mavi Marama, som i sin helhet, eller iaf 15 ganska oredigerade minuter finns hos Cultures of Resistance.

Intressanta bilder. Jag utelämnar ansiktsbilder på sårade, blödande, döda och döende människor.

Nedan följer lite blod. Vems, knivhuggen israelisk spörschal eller skjuten Darwin Awards-vinnare låter jag vara osagt. Eller så är det paintballfärg.

Sedan har vi en bild på en av de personer som satsade på Darwin Awards, genom att skjuta med en slangbella på israeliska spörschals som firade ner sig från helikopter. En slangbella som han som fredlig fredsaktivist för skojs skull tagit med ombord.

Sedan följer massvis med scener med döda och sårade och hur alla deras medpassagerare tar hand om dessa. Tyvärr visas inga bilder från hur de fredliga aktivisterna slår på israelerna med järnrör, men det har vi sett tidigare.

Men en enda ensam person följer Cornucopias tidigare råd. Om du ställs mot beväpnade elitsoldater, stick därifrån.

En enda person sitter lugnt och ensam kvar utan att lyfta ett finger medan folk blöder och skriker i dödsångest runt omkring på skeppet.

Denna person gissar jag är svensk. En svensk religonsvetare rent utav. En bror till en känd svensk komiker. Man kan jämföra ansiktshår och kläder med en bild på Aftonbladet där han bär vittnesmål och med säkerhet säger att det rörde sig om rena avrättningar. Fast han satt lugnt och tryggt i ett passagerarutrymme medan folk dog ute på skeppet och medpassagerarna (se filmen) kämpade för att rädda deras liv.

-"Pappa, vad gjorde du när Israel bordade Mavi Marmara?"
-"Jag satt lugnt och tryggt kvar i passagerarutrymmet och tittade ut över havet."
-"Men pappa, du är ju anarkist?"
-"Nej, min son, jag är frihetelig socialist och religonsvetare. Det betyder att jag vet bäst, inklusive så bra att jag inte tänker lyfta ett finger för att hjälpa sårade människor. Då skulle min skjorta och väst blivit nedblodade som för de som hjälpte till på den här filmen, och jag hade inte med mig någon Y3 att tvätta med. Men jag fick ge intervjuer i Aftonbladet, där jag berättade vad andra såg."


En svensk hjälte. Nu är vi alla stolta.

Se iaf samtliga 15 minuter hos Cultures of Resistance och bilda er en egen uppfattning. TV4 har bara valt ut delar, vilket förstås även Cultures of Resistance också gjort. T ex har man inget bildmaterial från striderna undantaget ovan nämnda slangbella. Känsliga tittar varnas.

Annars är bloggrannen Morgonsur som vanligt läsvärd.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

18 kommentarer:

 1. Konflikten ur ett anarkokapitalistiskt perspektiv:

  http://www.mises.se/2010/06/02/det-statliga-kriget-israel-och-palestina/

  SvaraRadera
 2. http://www.democracynow.org/2010/6/10/exclusive_journalist_smuggles_out_video_of

  Slangbella är väl inget som dödar till skillnad mot Israels vapen! Dum jämförelse..
  Att Israel bordade på internationellt vatten var ett övergrepp - men det tog du inte upp.

  SvaraRadera
 3. Israel beslagtog allt bild och filmmaterial från båten.

  Fråga ett: får de göra det (du är ju så duktig på att prata om vilka internationella rättigheter Israel har)?

  Fråga två: varför gör de det (om de nu inte har något att dölja och vill att sanningen om de våldsbenägna aktivisterna kommer fram)?

  SvaraRadera
 4. Pappa, vad gjorde du när Israel...

  - Jag försökte föra in förnödenheter till ett folk i nöd. Och jag gjorde det utan att bruka våld.

  Eller:

  - Jag bloggade anonymt och försvarade bordningen av ett fartyg på internationellt vatten, där människor blev skjutna av elitsoldater, i ansiktet, nacken, ryggen och benen.

  Jag vet vilket svar jag hade föredragit att ge till min son.

  SvaraRadera
 5. Herregud Cornu, nu börjar du spåra ur på riktigt.. Du skriver som om du vore rasande upprörd och det blir inte bra. Borde du inte ha hunnit sansa dig lite vid det här laget? Vad tillförde det här inlägget? Lika lite som min kommentar antagligen..

  SvaraRadera
 6. Anarkokapitalisten2010-06-11 22:54

  Första kommentaren var min. Inte de övriga anonyma.

  I vilket fall är det väldigt osmart att attackera tungt beväpnade soldater/banditer i ett sådant underläge om man inte har en dödslängtan. Alla stater bygger på våldsmonopol. Att bruka våld ligger i statens natur.

  SvaraRadera
 7. Varför inte nominera Israels våldsamma blockad av Gaza och Västbanken till Darwin Awards? Om man blockerar Gaza och bara tillåter förnödenheter såsom vissa matvaror så folk åtminstone överlever för att undvika en humanitär katastrof. Vad gör befolkningen? Dem kan inte tänka på någon framtid, jobb, skola, utveckling, demokrati m.m. Fokus hamnar på att överleva. Hur överlever man? Genom att fokusera på mat och sex. Palestinierna blir bara fler och fler på mindre och mindre yta. Israels taktik blir som skuldkrisen. Man "skjuter" problemet framför sig. Antingen får man skjuta av som tyskarna eller ändra taktik. Ge palestinierna frihet, mat, utbildning, resa fritt , utbildning m.m. Fokus minskar från mat och sex och nativiteten sjunker såsom i resten av västvärlden och "problemet" löser sig på sikt. OK, ge dem inte barnbidrag men det lär inte ekonomin tillåta på ett tag.

  Ship to freedom

  SvaraRadera
 8. Det är inte det minsta konstigt att Israeliska soldater använde våld, tom dödligt våld i den situationen.
  Det är nog inte en alltför vild spekulation att en hel del folk på den båten var annat än välvilligt inställda till Israelerna heller - och att man faktiskt i ngn mån får skylla sig själv om man attackerar välbeväpnade soldater med slangbellor och stålrör (ungefär lika korkat som att kasta sten på beväpnad polis).

  MEN:
  -Varför bordade Israel båtarna så långt ut ?
  -Varför bordade man mitt i natten och valde att skapa kaos och en farlig situation ?
  -Hur kunde man undgå att förutse att bordningen av Mavi Marama kanske kunde leda till en situation där våldet eskalerar och man är tvungen att förklara för en hel värld varför det gick som det gick ?
  - Eller var allt ovan en del av taktiken ?

  /K

  SvaraRadera
 9. Bra grävt, precis som vanligt alltså. Den förenklade svenska mediabilden visar sig inte helt oväntat ha utelämnat de delar som inte följer mall 1a.

  Det svart-vita perspektivet som alltid gäller inom den svenska politiken och inte minst inom media är så fantastisk tråkig och förutsägbar. Ovanstående kritiker, vad är det ni ogillar mer än att Cornucopia uppenbarligen stör den uppfattning ni redan beslutat er för? Ni läser väl bloggen för att få nya perspektiv genom andra källor än vad som är brukligt i Sverige.

  Keep up the good work Cornu!

  SvaraRadera
 10. "Låt oss börja med bordningen. Israelerna hade inget annat val än att borda fartygen på internationellt vatten eftersom man annars riskerade att hamna i direkt strid med Hamas inne i Gazas hamn och med passagerarna mitt emellan. Låt oss nu räkna lite årskurs 4 matte tillsammans. Det turkiska fartyget har en högsta hastighet 10 knop och att övertagande skett exakt 12 sjömil som är en traditionell fredstida territorialvattengräns. En knop är lika med en sjömil. Hur lång tid tar det för det turkiska fartyget att nå Gazas hamn?"
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/06/09/fantasiargument-fran-gardell-israels-misstag-var-att-underskatta

  SvaraRadera
 11. Härligt med alla kommunistkommentarer.
  Jag angriper soldater dem kniv och försöker döda dem= fredlig protest,

  SvaraRadera
 12. Ska det vara så svårt att se skillnad på angripare och försvarare? Eller på övermakt och undermakt? Eller på folkrätt och övergrepp mot folkrätten?
  Jag har ända sedan jag blev samhälleligt medveten i slutet på 60-talet sett detta enkla. Men för vissa är det tydligen svårt. Sorgligt.

  SvaraRadera
 13. Exempel på undermakt: Tyskland, Italien och Japan under andra världskriget. Antar att du tar deras parti.

  Angripare. Vem angrep först, Israel eller omkringliggande arabstater 1948?

  SvaraRadera
 14. Varför har inte de egentliga organisatörerna av "Skepp till Gaza" utfrågats om det eg. syftet med företaget? Hur många liv räknade de med skulle gå till spillo? Hur rekryterades dessa nyttiga idioter -Gardell, Kaplan m.fl.- och vilken risk trodde de att de utsatte sig för? IDF är en av världens mest krigserfarna styrkor. Inte bryr den sig om någon smallemmad blekfis ropar på bruten engelska: skjut inte jag är svensk! Jag häpnar över deltagarnas blåögdhet. Snacka om att bli utnyttjade. De slangbellabeväpnade må ha kastat sten framgångsrikt i Göteborg, Milano, Davos där polistiskt korrekta administrationer inte har vågat sätta emot, men nu stötte de på IDF som svarade med real live bullits.

  SvaraRadera
 15. Man får normalt inte välja sina sällskap när man skall kryssa.
  Svenska deltagarna har hamnat i dåligt sällskap, i alla fall om de tror de åkt på en fredlig kryssning.
  Blåsta på freden-men kanske effektivt som dörröppnare? /Oppti

  SvaraRadera
 16. Vill bara påpeka att om man tittar på filmen framgår det av en norskt kommentar att vad man ser på första bilden troligen är färg från en paintball-kula. Så kan en bild användas till både det ena och det andra...

  SvaraRadera
 17. isrraelerna fuckade upp när de med militärer ville lösa ett civilt problem. Darwinawardkillarna hade ej bankat ner tulltjänstemän i dagsljus.

  GWB gjorde samma misstag då han ville lösa flygkapningar -utförda av knivbeväpnade kriminella- med hjälp av us armed forces.

  terrorister och aktivister skall bemötas med lagens makter. inte krigsmakter.

  /tyckaren

  SvaraRadera
 18. Cornucopia skriver:

  "Angripare. Vem angrep först, Israel eller omkringliggande arabstater 1948?"

  Undrar vem som skulle bli angripare eller angripna om statsmakterna här hemma ansåg att t ex alla rumänska romer skulle få en fristad mitt i Hr C:s skog?

  SvaraRadera