Cornucopia?

2010-06-09 16:01

PA Resources nyemission - olika alternativ

Får en del frågor om nyemissionen i PA Resources (OSE:PAR,OMX:PAR SEK)

Det finns lite olika sätt att deltaga i PA Resources nyemisison eller att köpa och äga aktier i bolaget.

I skrivande stund gäller följande:

1. Köpa eller äga aktien över börsen: 5.15 SEK per aktie
2. Köpa aktien via betalda emissionsaktier (BTA): 5.00 SEK per aktie
3. Köpa aktien via fem teckningsrätter (TR, 5 TR ger rätt att nyteckna en aktie) + nyemission om 3:75 SEK: 0.1*5+3.75=4.8 SEK per aktie
4. Teckna aktien utan företrädelserätt och utan teckningsrätter: 3.75 SEK per aktie, inga garantier om att det går att köpa


Man kan sammanfatta det hela med att det inte finns någon som helst anledning att välja alternativ 1. eller 2. ovan. Vill man köpa aktien så skall man idag köpa teckningsrätter. Det ger dig garanterat aktier, och du slipper ligga ute med pengar i några extra dagar.

Att anmäla sig enligt punkt 4. är absolut billigast, men man garanteras ingen tilldelning. Man blir dock inlåst under några dagar, innan man får några BTA att sälja, och under tiden kan förstås aktiekursen falla. Även om nyemissionen är garanterad, så har de som tecknar enligt 4. företräde framför garanterna. Väl värt att notera är att om man tecknar utan företrädelserätt via kapitalförsäkring så kommer man gå in som "Avanza" (eller vem man nu tecknar genom) och blir en rätt stor aktör, med goda möjligheter att få tilldelning. Eller inte, om ägarspridning istället prioriteras.

Om du idag äger aktier och har tänkt fortsätta äga aktier så finns det ingen anledning att behålla dessa. Sälj dem och köp TR enligt punkt 3. Man kan också vänta, TR kan bli billigare mot slutet om det blir problem med nyemissionen. Eller tvärt om, men så länge arbitraget (prisskillnad) mellan punkt 1. och 3. existerar så gör man inte fel om man byter aktier mot TR. Säljer du aktier idag får du dessutom sannolikt ett förlustavdrag, vilket kan vara användbart. Har du inga vinster att kvitta mot kan du vända (sälja och sedan köpa tillbaka, bara du tar en marknadsrisk, dvs handlar över börsen) dina nytecknade PA Resources-aktier mot slutet av året.

Har man nu redan tecknat och fått BTA (hur nu detta gått till?), så är det bara att sälja BTA och köpa TR och teckna en gång till. Skölj, upprepa så länge arbitraget mellan punkt 2. och 3. finns kvar.

Om du idag äger aktier men inte har råd att deltaga i nyemissionen, sälj aktier och köp TR för motsvarande antal aktier. Du tjänar 35 öre per aktie, och blir i slutändan sittande med lika många aktier. Dessutom tillför du bolaget pengar.

När det gäller denna sista punkt vill jag understryka att min åsikt är att om man tror på ett bolag så skall man deltaga i nyemissionen och hjälpa företaget man investerar i. Vill du inte tillföra bolaget pengar så tror du uppenbarligen inte på bolaget och då bör du sälja alla dina aktier och köpa något annat. Att sälja TR och behålla aktier är enligt mig helt fel.

Ovanstående är som vanligt mina personliga åsikter, och ni ansvarar själva för vad ni gör.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

12 kommentarer:

 1. Läste någonstans (minns ej var) att PARE's olja är mycket högre prissatt än dess konkurrenter (Lundin, BP, Statotil etc).
  PARE's olja skulle visst vara värderad till 10USD medan alla andras ligger i spannet 4-6USD... Stämmer detta ? Om Ja, borde det då inte vara dåligt att investera i bolaget när man betalar mer för samma olja egentligen ?

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Kan du inte kommentera erbjudandet från Boralex Power Income angående konvertibler också?

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Men ett problem är väl att man inte kan köpa TR i KF?

  Tycker du verkligen då jag ska sälja mina aktier i KF:en och köpa TR i vanliga depån, för att sedan sälja och flytta in i KF med tillhörande kapitalvinstbeskattning?

  SvaraRadera
 4. Går tydligen att köpa TR via mäklare även i KF. Kontrollera med din mäklare.

  Boralex. Jag skippar konvertiblerna och säljer på marknaden istället. Blir skillnad, men bökigt hantera konvertibler i Kanada via Avanza iaf.

  SvaraRadera
 5. Sålde mina Pare-aktier igår och köpte TR så jag får lika många tillbaka vid nyemissionen och dessutom ett saftigt förlustavdrag....precis som du förespråkar. Efter dagens börs var det helt rätt.../Hans E

  SvaraRadera
 6. Ännu bättre blir kalkylen om man köper PAR tr i norge, där har de idag handlats för mellan 10-14 norska öre = 12-17 svenska öre.
  Aktierna måste då köpas i norge men kan sen flyttas till sverige i ett senare skede eller säljas i norge till ungefär samma kurs som i sverige.
  Tydligen så är intresset i norge för pare betydligt lägre än här.

  SvaraRadera
 7. Funkade inte att länka, prövar igen...
  Mer om Boralex

  SvaraRadera
 8. Men hur köper man (tackar ja till) aktierna i norge om man har TR i norge. Måste man skicka in en anmälningsblankett för att de inte ska gå förlorade. Har inte hittat någon info på dnbnor...

  SvaraRadera
 9. Har du möjlighet att gå in mer i detalj ang. Boralex? Vad jag förstått så ges man en $5 konvertibel med 6.25 ränta, vilken ev kunde konverteras om 5 år om Boralex (företaget) stog i $17 eller mer (står nu i $7). Kanske det är som du säger inte lönt att böka om korvören, sälja skiten och köpa P&G istället. Alterntiven på avanza såg jag var "01 - securities" eller "02 - take no action (default)". Vad menas med de båda? Är inte 01 att man får värdepapper i form av konvertibler, men 02 är ju antagligen det.

  Det kanske är enklast som du säger att sälja över börsen, men tråkigt att man inte kan göra det till $5 då.

  /Erik

  SvaraRadera
 10. Jag säljer över börsen.

  Vad menar du med P&G?

  SvaraRadera
 11. Procter & Gamble

  SvaraRadera