Cornucopia?

2010-06-12 13:34

Ny design på bloggen

Eftersom lördagar är min lågtrafikdag med bara runt 2000 besök och 3-4000 sidvisningar har jag passat på att uppgradera designen på bloggen till att följa Bloggers nya templates. Som användare innebär det marginella förändringar och kanske en färgskala som är lite mjukare för ögat.

Jag har inte testat designen i nyare versioner av Internet Explorer, så om någon har något att rapportera får ni gärna kommentera eller maila mig en skärmdump på vad som felar.

Annars verkar det mesta fungera som det skall. Äldre versioner av Internet Explorer ger förstås inte avsett utseende, men det viktigaste, innehållet, presenteras iaf i någon form. Tyvärr drabbas alltså de ca 2.5% av besökarna som fortfarande använder IE6 av detta. Förslagsvis installerar dessa Firefox eller Chrome istället. Intresseklubben noterar att det är fler som läser bloggen via iPhone än via IE6.

Testade operativsystem och webläsare

OSX 10.6.3 Snow Leopard
Safari 4.0.5
Google Chrome 5.0.375
Firefox 3.0.15

iPhone OS 3.13
Safari

Windows XP SP2
Internet Explorer 6.0.29 SP2 Fungerar, men lämnar en hel del att önska
Firefox 3.6.3
Opera 10.5.3
Chrome 5.0.375

Rapportera gärna störande fel om ni har någon annan kombination av operativsystem och webläsare än ovanstående. Att bakgrundsfärgen på Google-reklamen är fel är en känd bugg, och beror på att det tydligen tar tid innan ändring av bakgrundsfärg hos Adsense slår igenom.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

37 kommentarer:

 1. Med Safari 5.0 så hamnar en flash-annons från tailsweep "ovanpå", och i vägen för bloggens sökfönster.
  I övrigt ser det fin-fint ut.

  Passar även på att tacka för grym blogg. Det är sällan man får sån här kvalité gratis.

  SvaraRadera
 2. Din nya design ser bra ut.

  Längst upp till höger har du vanligtvis en sökruta och kontaktuppgifter nu skymms den av reklamruta för "Comic strip" och något lådvin(syns bara i Firefox).

  Windows 7 x64:
  IE 8.0 64 bit edition
  Firefox 3.5.9

  SvaraRadera
 3. Vad i hela helvete är det för störande annonser som lägger sig mitt i vägen för det du skriver...?? Hur får jag bort denna vinreklam. Går inte att klicka ner den.

  SvaraRadera
 4. Brachyura, skyms den helt av reklamen?

  CP3A, skall fixa fram Safari (till Windows antar jag? På Mac ser det OK ut) och testa. Gissar på samma fel som i Safari på iPhone. Har iaf flyttat annonsen lite mer åt höger, vet inte om det räckte.

  SvaraRadera
 5. Jag har nu testat med Safari 5.0 på Windows XP (har inte Windows 7) och då hamnar vinannonsen där den skall, dvs inte över något. CP3A, kvarstår problemet?

  Brachyura, det ser felfritt ut i Firefox 3.6.3, både nu och förut. Skall se om jag kan fixa fram en äldre version och lägga upp i ngn virtuell maskin.

  SvaraRadera
 6. OK, felet uppstår om man har maximerat sin webläsare, eller kör mkt större fönster än vad jag gör, då den nya layouten i så fall centreras till websidan, medan reklamen fortfarande placeras 10xx pixels från höger. Skall åtgärda.

  SvaraRadera
 7. Snyggt, men totalt oanvändbart i Firefox/Linux. Skrollning är otroligt långsamt och tar 100% cpu. Jag ska experimentera lite och försöka återkomma med konstruktiv kritik.

  SvaraRadera
 8. Kan du inte fixa sådana där "tummar upp" och "tummar ned" på kommentarerna som till exempel Morgonsur har på sin blogg. Tycker det är rätt kul att heja på sådana kommentarer som jag själv gillar... Blir att jag läser dem ordentligare pga av det har jag märkt.

  SvaraRadera
 9. Nej, sökrutan och kontaktuppgifterna skymms inte helt. Reklamen från Tailsweep med lådvinet skymmer kanske 75%.

  Man ser följande text: E-post: cor
  Så det går fortfarande att maila dig.

  Jag har en 22" med 1600*1200 och kör inte webläsaren maximerad.

  Cornucopia, vad jag har läst mig till kör du mycket OSX, du kan väl ladda ner någon 30 dagars demo av Windows 7 och köra i VirtualBox?

  y3kproblem, att FF tar 100% är inte ovanligt. Ofta något flash som ställer till problem.

  SvaraRadera
 10. Nja, nu är inte annonsen i vägen för något längre men den är placerad lite hipp som happ. Se bild:

  http://forumbilder.se/show.aspx?iid=862201045528P32c1

  Annonsen gör hela bloggen är lite bred, jag kan scrolla i sidled vilket känns onödigt.

  Mac
  Leopard 10.5.8
  Safari 5.0

  SvaraRadera
 11. Tyckte själv att det blev svårare att läsa, ramarna störde på nåt sätt, men det kan ju vara för att det är nytt.

  SvaraRadera
 12. Nu är lådvinet borta och ingen horizontal scroll visas.

  SvaraRadera
 13. Tummar är sådant man kan fixa med Wordpress, men eftersom jag kör Blogger så är jag begränsad i vad jag kan göra.

  Tills jag räknat ut bästa sättet att hantera den syndande vinreklamen så har jag tryckt tillbaka den så den åtminstone hamnar underst.

  Inte det lättaste att debugga andras CSS, direktiv som borde fungera fungerar inte. Hittar inte heller hur det gjorts att själva bloggen centreras på sidan, det vill jag inte att den skall göra.

  SvaraRadera
 14. Det är blur-attributet på css-propertyn -moz-box-shadow som orsakar långsam skrollning. Även -moz-border-radius saktar ner saker och ting (fast i mycket mindre utsträckning). När jag tog bort samtliga -moz-box-shadow-properties på en lokal kopia så blev sajten användbar igen.

  Här är en diskussion om problemet från 2008:
  http://forums.mozillazine.org/viewtopic.php?f=23&t=920555

  Här är ett par buggrapporter:
  https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=458031
  https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=469589

  @Brachyura: jag använder flashblock så det är mycket ovanligt att FF tar 100% cpu. Jag misstänker att de flesta som programmerar flash är antingen ointresserade av eller okunniga om optimering.

  SvaraRadera
 15. Tror jag fixat layoutproblemet nu iaf, dvs bloggens innehåll är inte längre centrerat på en maximerad webläsare med stor skärm. Vinreklam, när den finns, hamnar därmed där den skall.

  Skall nu gå igenom alla webläsare igen.

  SvaraRadera
 16. OK, gått igenom Safari, Firefox och Chrome på Mac, och det fungerar. Inga scrollningsproblem med Firefox 3.0.15, som inte heller har alla coola skuggor utan bara rundade boxar utan skuggor.

  Dyker nu ner i Virtual Box och XP. Återkommer.

  SvaraRadera
 17. OK, kört igenom iPhone OS + Safari, fungerar nu som den skall m a p reklamen.

  Även gått igenom webläsarna på Windows enligt ovan, och dessa fungerar som önskat, undantaget IE6, som fungerar som tidigare.

  Inga problem med scrollningen i Firefox, trots att jag körde genom Virtual Box.

  Däremot är det ju intressant att min normalt helt tysta bärbara Mac alltid börjar låta som en Windowsdator när man kör Windows i Virtual Box. Det blir liksom realistiskt, och man får verkligen den där bullrande Windows-känslan.

  SvaraRadera
 18. Sidan ser ut att vara OK. Jag får scrolla i sidled för att se vinreklamen "Hidden Rock" och "Comic Strip".
  Men när jag första gången, ca 10 minuter tidigare, gick in på sidan hamnade den längst ner.

  Skärmupplösning: 1024 x 768
  Firefox 3.6.3
  Mandriva Linux PWP 2010.0 64 bitar
  Dator: moderkort ASUS M4A78
  grafikkort med NVIDIA 7600 GT Chip
  RAM-minne 8GB
  procesor AMD Phenom II X4
  ( ett hembygge med komponenter enligt eget val, samt att jag därigenom sparade in kostnaden för Windows och alla programmen för Windows. Speciellt då jag anser att Linux är minst lika bra eller bättre än Windows. )

  Min kommentar till y3kproblem:

  Med en tidigare dator med P4 processor och 256 MB minne var tidningen Metros sida mycket långsam och hackig i scrollningen upp/ned. Uppgraderingen av minnet till 2 GB löste problemet för mig. Jag körde även då Firefox plus Mandriva Linux Professional (PWP).

  Åke Mellin

  SvaraRadera
 19. Funkar för mig i Linux/Firefox 3.6.3 i skrivande stund.
  Dock upplever jag att sidan har mer reklam nu. (Den "syns" kanske mer, vad vet jag..)

  //HPD

  SvaraRadera
 20. Vinreklamen skall ligga längst ute till höger, och är en sk "widescreen", som inte syns på mindre skärmar eller mindre webläsarfönster. Det är som det skall vara, och ersättningen är därefter. Ni som använder lite smalare browserfönster slipper ju se den reklamen rent utav.

  Inga problem med vertikal scrollning på Linux+Firefox för dig Åke?

  Mvh

  SvaraRadera
 21. N900

  OS Maemo 5 PR 1.2
  Browser Microb

  Nya layouten fungerar fullständigt.

  SvaraRadera
 22. Sidan har mer reklam för tillfället, då Tailsweep just nu kör fyra vinreklamkampanjer som omväxlande visas med 0-3 st samtidiga annonser. Det betyder å andra sidan att jag har råd med smör på knäckebrödet och vattnet till frukost, och därmed är nöjdare och mer motiverad att skriva inlägg på bloggen. Kampanjerna är dessutom övergående.

  Sedan blir Google-reklamen för tillfället rätt mycket grafik då Adsense triggat på datornyckelord i de senaste inläggen, istället för den sedvanligare finans- och aktiereklamen, vilket gör att reklamen kanske sticker lite mer i ögonen.

  SvaraRadera
 23. Fungerar bra i Android 2.1-telefon.

  SvaraRadera
 24. Vertikala scrollningen fungerar helt perfekt, både med upp/ned tangenterna på tangentbordet och scrollhjulet på musen.
  Med musens vänstertangent nedtryckt över markören på höger sida av skärmen sker scrollningen också perfekt även vid mycket snabb förflyttning.
  Höger/vänsterscrollningen också helt perfekt.

  Åke Mellin

  SvaraRadera
 25. Falsk blygsamhet?
  Mvh, Floskelapan

  SvaraRadera
 26. Det kanske är mina inställningar i adblock och flashblock som gör det eller att min macbook pro endast har 13" men jag ser ingen reklam överhuvudtaget. mycket trevligt oavsett och nya designen uppskattas, skönt med någon som har en ren och avskalad sida med fokus på innehåll istället för yta.

  SvaraRadera
 27. Föredrar nog centrerat, nu får jag sitta och titta snett i den vänstra delen av skärmen och resten är skärmen är tom. Full HD skärm

  \Thaman

  SvaraRadera
 28. Thaman? Vad är det för vits att ha en så stor skärm om du bara nyttjar den som om den vore hälften så stor. Ha två webläsarfönster bredvid varandra istället.

  Själv har jag bara 1280x800 på min Macbook, men det räcker för att kunna få utrymme till annat bredvid webläsarens fönster.

  SvaraRadera
 29. Snyggt!

  Funkar finfint i mina webbläsare.

  SvaraRadera
 30. Fungerar utmärkt.
  Linux Ubuntu 9.04 och Firefox 3.6.3

  /cygnus

  SvaraRadera
 31. Det är säkert min Firefox som är för gammal. Jag kör 3.5.9 vilket är standard på Fedora12 (x86_64 2GiB minne). Skrollning är bara långsamt högst upp och längst ner på sidan -- mitt på går det bra. Eftersom ingen annan upplever samma problem antar jag att det kommer lösas när jag uppgraderar till Fedora13.

  SvaraRadera
 32. Jag vet inte om det är den nya layouten, men jag reagerar på att sidan känns mer "flimrig" just nu. Det är för mycket kraftigt animerad reklam för min smak.

  SvaraRadera
 33. Vinreklamen är tidsbegränsad, och den andra reklamen beror på vad jag skriver om, så jag får fokusera och skriva "bättre". Blivit lite lite finans och aktier i helgen, och då tar flimmereklamen över.

  SvaraRadera
 34. Japp. Efter en yum-upgrade kan jag konstatera att allt fungerar finfint i Firefox 3.6.3 och Fedora13. Det blir till att uppgradera jobbdatorn imorron. :-)

  SvaraRadera
 35. Jag tycker det blev till det bättre, och lite mer stiligt än tidigare.

  Jag kör väl med någon gammelexplorer då jag har en vinreklam som skymmer sökrutan uppe till höger en aning. Men jag kunde inte bry så mig så mindre, det funkar att söka och innehållet är viktigast för min del.

  Bra jobbat.

  SvaraRadera
 36. Jag vill ha tillbaka den gamla fonten.

  SvaraRadera