Cornucopia?

2010-06-04 09:51

När Mona öppnar munnen flyr väljarna

Det är enkelt att vara i opposition. Man kan gnälla över allt och komma med alternativa förslag som man påstår är bättre, helt utan att behöva ta något som helst ansvar. Eller så kan man som riksdagsledamot glida runt, jobba hemma eller åka på Ship to Gaza avlönad av skattebetalarna eller kanske på avlönat och betalt studiebesök till den franska rivieran.

Men förr eller senare blir det valtider, och då måste man som oppositionspolitiker börja jobba lite. Synas i media, öppna munnen. Visa vad man går för.

Jag minns när jag var en liten telning och oinsatt i de stora göromålen. Jag kommer ihåg vad min kära mamma sade.

-"Den där jävla Olof Palme."

Min mor var kommunist.

Min käre far sade följande:

-"Den där jävla Olof Palme."

Han var folkpartist, partibok och allt.

Hur ett äktenskap mellan en kommunist och en folkpartist fungerar lämnas som en övning åt läsaren. Själv blev jag en fritänktare (OK, någorlunda iaf), så ur barnuppfostringsperspektiv fungerar det iaf utmärkt.

Idag kan jag tänka mig att det låter lite annorlunda.

-"Underbara Mona Sahlin!"

När socialdemokraterna av feministiska skäl (alltså, det kan inte funnits någon rationell anledning iaf) valde Mona Sahlin till partiledare så blev det nog mycket ryggdunkande hos den borgerliga alliansregimen. Likaså korkades (korkad är här inte en referens till socialdemokraternas partiledare, utan handlar om att ta ur korken ur en flaska, så det är inget personangrepp) nog den ekologiska champagnen (finns det?) upp hos (mp), och rödvinet började flöda hos kommunisterna i (v).

För alla inser att så fort Mona Sahlin visar sig i TV-rutan eller hamnar i en partiledardebatt så flyr väljarna från (s). Antingen drar de vänsterut för att de tycker hon är för borgerlig, eller för den delen ... normalbegåvad (ja, jag vet att jag inte skall raljera på det här viset, men det vore taskigt att skriva obegåvad). Och desto fler väljare flyr i panik högerut över blotta tanken att få Mona som statsminister.

Mona Sahlin är alliansens trumfkort. Allt de behöver göra är att se till att hon får så mycket utrymme i media som möjligt, så har de valet i en liten ask. För när Mona öppnar munnen flyr väljarna.

Socialdemokraterna behöver lägga om sin valstrategi och gömma undan Mona under en burka.

Eller en burkini och skicka henne tillbaka till Mauritius till valet är över. Skattebetalarna kanske kan betala den här gången också om man kallar det studiebesök?

Tillägg: (mp) kanske borde ha som valstrategi att föra fram Mona så mycket som möjligt, så kanske (mp) rent av blir det största partiet hos den röd-gröna axelmakten, och vi får två statsministrar (de två språkrören) om axelmakten vinner valet? Vore lite coolt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

12 kommentarer:

 1. Sossarnas val av Mona måste vara den bästa gåva som alliansen fått sedan Mijailo Mijailovic.

  Enn Kokk sammanfattade för övrigt hennes karaktär rätt så träffande i den här beskrivningen. För en tänkande socialdemokrat är hon en mardröm, totalt utan ryggrad.

  SvaraRadera
 2. Jag har förutspått detta hela tiden. Folk har varit lite småmissnäjda med alliansen med de skyr verkligen Mona o co. Om ingen skandal uppkommer så blir det en promenadseger vilket vore bra för demokratin i Sverige då sossarna borde gå tillbaka till sitt ursprung och verkligen omvandla sig tillbaka till den gräsrotsrörelse de en gång var. Moderaterna är på väg åt fel håll med men inte i samma omfattning än. 4 år till med tvålkoppen sen spyr vi åt honom också.

  SvaraRadera
 3. Det är redan försent. Även om den röd-gröna axelmakten gömmer undan Mona så totalt att hon inte ens hittar sig själv så är valresultatet redan klart. Borgarna sitter en period till och landet får tack o lov stabilitet. Efter den perioden är det tveksamt om den röd-gröna röran kommer till makten igen under min livstid (39 år gammal).

  SvaraRadera
 4. Det troligaste är nog att vi kommer att se en dansk utveckling under de närmaste åren: en borgerlig minoritetsregering med stöd av sd, eventuellt med sd i regeringen efter ett par perioder (kanske i stället för kd).

  Skönt att man redan är emigrerad med andra ord.

  Valet av Mona är också ett sätt för sossarna att driva på denna tendens.

  SvaraRadera
 5. Tja Mona är hopplöst osympatisk.

  SvaraRadera
 6. Jag var på möte med några moderater härom dagen, de skrattade gott åt Mona och sade att hon är deras bästa valarbetare, och de var verkligen uppriktigt glada. Att socialdemokraterna inte reagerar över att detta påtalas på flera ställem säger ganska mycket om dem som parti.

  Jag anser dock att valet mellan Alliansen och Rödgröna är som att välja mellan pest och kolera. Den enda skillnaden jag rent konkret kan hitta är:

  Med de rödgröna får vi en ekonomi som är åt helevete, vilket är svårt att rätta till i efterhand.

  Med Alliansen får vi en förstörd grundlag (inte för att någon bryr sig om denI) och blir en lydstat under EU, samt en Förbifart för ett par miljarder som ingen kommer att använda, och kanske en något mer förstörd miljö. Det är väl miljön som inte går att återställa så snabb, medan resten t.ex. går att återställa oerhört fort, om man verkligen vill.

  Jag tar nog en cykeltur även detta val. De är inte värda att lägga tid på.

  SvaraRadera
 7. Socialdemokratin är en smått utdöende ideologi. Den fungerade väl och tjänade sitt syfte för 60 år sedan då arbetarna hade mycket sämre arbetsförhållanden än idag. Idag diskuterar gruvarbetarna och snickarna om de ska ha en extra platt-tv i sovrummet och en jacuzzi när de kommit hem från Thailandsresan...

  SvaraRadera
 8. Detta är bra. Låt galenpannorna från det rödgröna slemmet komma fram i media. Varför uppmärksammas inte den sabbade grundlagen mer.För komplicerat? Verkar vara en oerhört viktig fråga.

  SvaraRadera
 9. Och alla partier står för fortsatt centralbankstyranni, som kommer att leda till att ett fåtal storbanker äger så gott som hela landet.

  SvaraRadera
 10. Personligen är jag förvånad för svängningen i opinionen. Men samtidigt ändå inte. När de rödgröna presenterade sin skattehöjarpolitik, delvis på ett lögnaktigt sätt, sin återgång till bidragspolitik osv, så tror jag att många medelklassväljare (det är ju om medelklassen all politik handlar numera) inte blev särskilt begeistrade.

  Vissa kommentatorer här ovan uttrycker ett bottenlöst förakt för den rödgröna sidan. Det är just detta småborgerliga lågpanneförakt som gör att jag ännu inte har bestämt mig hur jag ska rösta. Valrörelsen börjar trots allt inte förrän efter sommaren...

  SvaraRadera
 11. Underbart att se sossarna under 30 %. Skönt att "Mona"-effekten börjar slå igenom...

  Varför skulle någon lyssna till kvalificerat nonsens ifrån Mona? Mona har fuskat lite väl mycket genom åren. Det är inte roligt längre utan tvärtom rent pinsamt att säga att man röstar på Socialdemokraterna. S har gått från att vara det självklara maktpartiet till ett parti för föredettingar. Rösta på Sverigedemokraterna istället.

  Tips till Juggen som ogillar rödgröna röran samtidigt som du inte heller gillar EU. Sd är motståndare till Europas Förenta Stater. Du skrev en riktigt bra och nyanserad artikel för några dagar sedan om Hamas och Israel för övrigt. Länken till Youtube-videon om "Before you boycott Israel" var lysande. För övrigt är Sd mycket sympatiskt inställda till demokratin Israel.

  SvaraRadera
 12. @Thord:
  Problemet med SD (bl.a.) är att man resonerar kring invndringen just som vissa resonerar kring Israel/Palestina-frågan. Det är väldigt känsloladdat, alldeles för känsloladdat för min smak.

  SvaraRadera