Cornucopia?

2010-06-28 11:56

(Mid)sommar och bloggtrafikdöden

Jag har en ganska god uppfattning om trafikmönstret på bloggen. Normalt toppar besöksantalet måndagar, mer sällan tisdagar. Detta efter att läsarna kommit tillbaka till jobbet och har tid att ödsla framför datorn. På fredagar faller trafiken, eftersom folk dels slutar tidigare och dels släpper datorn inför helgen. Lördagar ger veckans trafikbotten, och på söndag, framför allt söndag kväll, så återhämtar sig trafiken något när folk sätter sig framför datorn igen mot slutet av helgen.

Speciella helgdagar stökar förstås till det här. Vi kan t ex titta på hur det såg ut i julas.

Jag hade lite lägre trafiksiffror på den tiden, och snittvisningarna per dag låg för perioden på ca 2752 visningar per dag. På julafton var antalet visningar det lägsta under hela perioden, och låg på 1515 st, eller ca 55% av snitttrafiken.

Tittar vi istället på midsommar förra året, dvs 2009, så hade jag i snitt ca 1769 sidvisningar per dag under perioden. Till jul hade alltså min trafik ökat med ca 55%. På midsommafton 2009 var antalet sidvisningar 916, eller ca 52% av snitttrafiken för perioden.

Tittar vi på juni i år, så låg snitttrafiken på 5061 sidvisningar per dag, och hade alltså ökat med 83% sedan jul eller 186% sedan juni förra året.

För själva midsommarafton 2010 låg trafiken på endast 1858 sidvisningar, eller ca 37% av ordinarie trafikvolym.

En möjlig slutsats är att midsommar är en viktigare helg än jul för svenska folket. Eller så låter man åtminstone bli datorn på midsommar, medan man åtminstone till viss del använder dator även till jul.

Min käre läsare, vän av ordning, påtalar då förstås att den fallande trafiken beror på fallande kvalitet på bloggen och inte på att det var midsommar. Men min ranking på Aftonbladets Bloggportalen steg rent utav över helgen, från 80:e största sk proffsbloggen till som bäst plats 78. I skrivande stund är jag nere på plats 79, trots fallande trafik.

Detta trafikfall ser alltså ut att även drabba andra bloggar, och av erfarenhet från förra året kommer semestern visa på ännu lägre trafiksiffror.

Men skam den som ger sig. Jag kommer fortsätta skriva flera inlägg om dagen även under sommaren. Så min rekommendation till de trognare läsarna är att gå in ofta på bloggen, så ni inte missar något guldkorn bland gruset över semestern. Kan vara lite jobbigt att läsa ikapp ett hundratal inlägg när ni väl är tillbaka från semestern...

Naturligtvis ett patetiskt försök att hålla uppe besöksantalet över sommaren, men jag gillar att simma mot strömmen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar