Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2010-06-22 11:58

Marit Paulsen erkänner: Hon vet inte, hon tror

Återigen är den ständigt förvirrade Marit Paulsen (fp) ute och snurrar runt i media i djurskyddsfrågor. Denna gång erkänner hon dock att hon inte vet något, utan bara tror:

"– Jag tror det är ganska onaturligt att äta artegna proteiner. Det gör väldigt få djur och grisen gör det inte, så nej jag tycker inte att vi ska kannibalutfodra våra djur, säger Marit Paulsen till Ekot."

Det är ju synd att svenska politiker skall yttra sig baserat på tro och tyckande istället för på kunskap och vetande.

Hon har förstås rätt att tycka och tro, men någon kunskap det har hon inte. I naturligt tillstånd är grisar ibland kannibaler, och anfaller bland annat skadade flockmedlemmar, dödar dem och äter upp dem. Det ger både resten av flocken mer mat och minskar konkurrensen om maten, istället för att man skall sinkas av en skadad flockmedlem, som också kan dra till sig utomstående rovdjur.

Försök hitta ett vildsvinskadaver i våra skogar...

Även ekologiska frigående grisar på "grönbete" ger sig på skadade kollegor. Därför måste man alltid som grisuppfödare avlägsna skadade djur från de friska, och inte återföra dem till flocken förrän de är friska igen.

Så här säger en viss Per Wallgren.

"Men enligt Per Wallgren kan grisar i naturligt tillstånd bete sig så även om de inte blir utfodrade av människor.

- Grisar äter kadaver, och om en gris dör så äter en annan gris upp den, säger han."


Till skillnad mot Marit Paulsen så är Per Wallgren statsveterinär i grissjukdomar vid Statens Veterinärmedicinska anstalt. Smäller lite högre än vad man nu får kalla Marit Paulsen (fp) när vi nu skall ha en trevlig valrörelse utan smutskastning. Senil kärring får man ju inte skriva längre, så det skall jag inte göra. Jag skall inte ens skriva att hon är en av de mest lättpåverkade och lättlurade politiker vi har, och varje lobbyists våta dröm. Det såg vi redan förra året när hon spred betald dynga över ekologiskt jordbruk.

Det hela bottnar i att man bland mycket annat gör grisfoder av överblivet grisblod enligt klassisk veganpropaganda från skattefinansierade Sveriges Radio. Stör man sig på detta så föreslår jag att man köper mer blodpudding och äter 2-3x i veckan. Mycket nyttig, god och näringsrik mat. Men vill ingen ha blodet får det bli foder, och grisar äter samma saker som människor, och lite till. Duger det till människoföda duger det definitivt till grisfoder.

De Disney-skadade djurhatarna, dvs veganer som vill att vi en gång för alla skall slakta ut alla tamdjur i Sverige, kommer förstås inte lyssna på vad en veterinär och expert från Statens Veterinärmedicinska anstalt säger.

Ledtråd: Djur uppför sig inte som på Disney-filmer, och vi lurar oss själva om vi försöker lägga på dem mänskliga egenskaper som en västerländskt kristen humanistisk moral. De har sin egen moral, lev med det. Speciellt de som predikar tolerans mot främmande kulturer måste acceptera att djur har sin alldeles egen kultur och tar inte åt sig av Disney-film.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Jag dör... :D
  Du skriver så sjukt roligt. Behöver inte ens öppna Avigsidan idag ju!

  SvaraRadera
 2. Problemet är nog att man maskinellt matar grisarna med det istället för att låta det vara "naturligt". Det kommer garanterat leda till problem, precis som det gjorde med benmjöl eller vad det nu var man gav kor.

  SvaraRadera
 3. Vår djurhållning är under all kritik. Mata grisar med grisar är bara äkligt och sjukt. Wikipedia skriver ang grisar och föda - 'primarily eating leaves, grasses, roots, fruits and flowers'. Inte grisar.

  SvaraRadera
 4. anulaibar:
  Visst äter vilda grisar primärt annat, men de käkar som Cornu säger glatt i sig griskadaver också. Alltså inget särskilt äckligt eller sjukt med att mata grisar med grisblod, som jag ser det.
  Det finns många exempel på "kannibalism" i djurens värld, bland rovdjur och allätare.
  Däremot ska man inte mata rena växtätare, exempelvis kor eller får, med kadaver. Då får man med stor sannolikhet problem. De äter nämligen inte sådant i naturen heller eftersom de inte är anpassade för det, utan lämnar det åt andra djurarter.
  P.S. Ät mer blodpudding! Nyttigt, billigt och gott!

  SvaraRadera
 5. anulaibar, Flute har redan svarat dig, men du visar med din kommentar bara din okunskap. Det är omöjligt att ge grisar grisblodspulver som primär föda, lika lite som att mänskligheten kan äta sitt eget snor som primär föda.

  Högst någon promille av det samlade grisfodret kan vara grisblod, men du föredrar förstås att man hade slängt det istället för att ta tillvara på det och återanvända det som foder. Alltså är du ingen miljövän utan föredrar slöseri.

  SvaraRadera
 6. Jag är vegan och tycker inte att det spelar någon roll vad man matar grisarna med. Det är ju att vi föder upp dem för att äta dem som är moraliskt tveksamt. Exakt vad vi serverar dem i vänta på avrättning är av sekundär betydelse.

  Det skall dock tilläggas att jag främst är vegan av resurs-skäl. Att hävda en rätt att äta de köttmängder vi gör idag är att säga att alla inte ska kunna äta sig mätta och att vi skall tära mer än nödvändigt på jordens resurser - allt för "den goda smakens skull".

  SvaraRadera
 7. Även om vi kan äta mindre kött så säger ditt ställningstagande bara att du inte har någon kunskap om jordbruk. Det jordbruk du vill se bygger på fossila bränslen och ändligt konstgödsel, medan man i ett hållbart fossilfritt jordbruk måste ha djur, bland annat gris för rotogräsrensning. Dock inte gris uppstallade inomhus året runt.

  Vidare går det inte att odla mänskligt ätbara grödor på stora delar av världens jordbruksarealer. För egen del duger ca 80% av mina egna arealer endast till djurbete, pga kuperad terräng, minimal jordmån eller för fuktig mark.

  Skulle jag inte hålla djur skulle dessa marker inte producera ett enda gram föda för människor.

  Vad du vill se är att vi inte skall ha några djur alls. Djurvän är du iaf inte, och knappast människovän. Förklara gärna för den afrikanska familjen vars enda källa för höggradig protein är äggen från deras höns (och en och annan äldre hönas kött när den inte längre är produktiv), att de minsann skall sluta ge sina matrester till hönan i utbyte mot ägg, och istället helt sluta med höns.

  Vill du inte tära på jordens resurser föreslår jag att du börjar med att sluta konsumera och t ex säljer din dator som förbrukat tillräckligt med fossila bränslen under sin produktion från gruva till där du sitter för att om bränslet istället skickades till jordbruket föda en svältande familj i flera veckor.

  Sedan är du välkommen att heltid komma hit och rensa ogräs för hand i odlingarna, så du inte tär så mycket på jordens resurser genom ditt nuvarande liv.

  SvaraRadera
 8. Helt korrekt, Cornucopia. Detta klargjordes också av Jordens Vänner i Nederländerna redan 1992 (?) i boken Sustainable Netherlands, sedermera utvidgad till mer eller mindre alla länder där det finns FoE-grupper.

  Men som Daniel säger äter vi för mycket kött, i alla fall i de rika länderna. Det är ok ur miljösynpunkt om vi äter djur som får gå ute och beta, däremot tvivelaktigt att vi producerar foder åt dem.

  Hur man lämpligast implementerar en vettig resurshushållning har jag ingen aning om. Förmodligen genom att höja energipriset. Som ju snart kommer att höja sig själv...

  SvaraRadera
 9. okunskapen är som sagt momunental bland folk och värre kommer det att bli ju mer människor som växer upp i städer och tror att mat kommer i fyrkantiga paket. Mina grisar åt allt och goda blev dom fast inte så mycket fett då fick springa fritt. Mina marker ser precis likadana ut som dina cornucopia dvs mycket lämpliga till bete. Att omvandla gräs till kött är en mycket bra metod för köttproduktion.

  SvaraRadera
 10. Världsklass! Ibland får du verkligen till det!

  SvaraRadera
 11. Märkligt argumentation här inne. Visst kan man hitta kannibalism hos vilda grisar (och även hos människor), men hos tamgrisar är det faktiskt vanligare och ofta ett tecken på att något är fel i djurhållningen. Ledsen, men så är det.

  Och debatten djur vs grödor gäller inte svårodlade marker eller matrester till hönsen hos den fattiga afrikanska familjen. Det gäller att jord av toppodlingsklass används till att odla djurfoder. Det vet nog alla, men det är svårare att få lättköpta poänger om man argumenterar rätt.

  SvaraRadera
 12. Naturligtvis är det fullkomligt sjukt att vi odlar djurfoder på topparealer.

  Men att helt svartvitt vägra äta kött eller ens djurprodukter som mjölk eller ägg när det t ex finns naturbeteskött att köpa är lika dumt det.

  Gällande kannibalism hos gris, så var det inte en fråga om det, utan bara om att gris mycket väl kan äta grisblod utan negativ hälsopåverkan. Sedan är kannibalism mycket vanligare bland installad gris än bland frigående, inget snack om saken. Men frågan handlade om Marits tro att grisen inte äter egna proteiner.

  SvaraRadera
 13. Jag äter gärna blodpudding/blodkorv.
  Dvs om jag kan få tag i någon som smakar blodpudding.
  Tyvärr finns det oftast bara en sort att välja på. Den är gjord på någon sorts blodpulver och smakar definitivt inte blodpudding. Smaken påminner mest om någon sorts fet äcklig gröt.
  Förmodligen mycket billig i inköp, butikshyllorna brukar flöda över och all annan blodpudding/blodkorv är numera nästan helt borta. Och skulle man hitta något annat fabrikat, så brukar heller inte det smaka särskilt gott, även om det brukar smakar bättre.
  Jag har barndomsminnen av hemlagad blodpudding, med russin och kryddad med ( tror jag ) mejram. Den luktade också gott. Men något som ens påminner om denna kan jag inte hitta.

  Åke Mellin

  SvaraRadera
 14. Går iaf att beställa grisablo i "min" butik. Finns även ibland i frysdisken. Då kan man göra sin egen blokorv och krydda efter smak och tycke.

  SvaraRadera
 15. Uppenbart är veganlobbyn förtäckt till djurens rätt mycket stark och duktig i Sverige på att plantera in "nyheter" som okunniga politiker och journalister sedan nappar på.

  SvaraRadera
 16. Ingenjören2010-06-23 08:15

  Bara för att djur ägnar sig åt kannibalism i naturen betyder det inte att det är en god idé att göra det i industriell skala. Även människor har i historisk tid ägnat sig åt kannibalism, med förutsägbara följder...

  SvaraRadera
 17. De där grisarna som äter andra grisarna verkar ju störda. Kan man inte tänka sig att skjuta till lite statliga pengar för en utbildningskampanj så att grisarna kan lära sig rätt värderingar (och hyfs vid matbordet) och sedan sluta gnaga på varandra?

  Något om en gemensam värdegrund och alla grisars lika värde tänker jag mig. Kanske borde grisarna också dela på föräldraledigheten lite mer rättvist? Om vi bara kan få grisarna att själva helt frivilligt förstå hur missledda de har varit tror jag att världen kan bli en lite bättre plats.

  SvaraRadera
 18. utbildningar är bra. Men jag vill ha kossor som i Liftarens guide till galaxy (egentligen resturangen vid universium slut) som säger de vill bli uppätna. Först då kan man få en underbar upplevelse när man äter kött på en resturang.

  Bra blog föresten...

  /Nisse

  SvaraRadera