Cornucopia?

2010-06-21 15:16

Läsarna litar inte på SCB:s valundersökning från maj

Bloggens läsare köper inte att bara för att SCB gissat rätt i maj månads valundersökning de senaste decennierna, så skulle de också gissa rätt den här gången.

Själv svarade jag "vet inte". Men generellt tycker jag att läsarna intar en bra attityd i frågan. Det rör sig antagligen om "fooled by randomness". Det går alltid att hitta någon valundersökning som en viss månad har stämt bättre än någon annan, bara på ren slump. Skjuta myggor med hagelbössa. Alltid träffar man något, frågan är bara vad... I en del fall har det rent av krystats till motiveringar som "XYZ:s valundersökning i månad N har alltid gett samma resultat som vid valurnorna utom 198x, 199x och 200x, och då berodde det på att ... Snacka om att konstruera berättelser för att i efterhand påtala något som är fullkomligt opålitligt.

Samtidigt är ju läsekretsen av denna blogg erkänt borgerlig, och man vill nog i det längsta inte ge upp så resultatet är egentligen inte överraskande. Utfallet av min ovetenskapliga undersökning kunde blivit tvärt om ifall valundersökningen pekade på en seger för den sittande alliansregimen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

6 kommentarer:

 1. Magnus Borgare2010-06-21 19:14

  Det viktigaste nu är att vi fortsätter att smutsa Wetterstrand som är dragloket hos de rödgröna tomtarna !

  Om de vinner kommer de höjja bensinpriset och hela skiten så vi tvingas lämna våra hus !

  SvaraRadera
 2. Men varför pratas det aldrig om att MP ska byta språkrör 2011? Vem tar över efter Wetterstrand och den andra nissen?

  SvaraRadera
 3. Magnus Borgare2010-06-21 21:09

  Precis !

  Det är något som måste lyftas upp till ytan, allt som kan skada miljöpartiet måste upp till ytan innan de driver oss från hus och hem !

  SvaraRadera
 4. Ingenjören2010-06-21 22:44

  Se, inte ens Cornucopias läsare verkar riktigt berredda att göra sig fria från sitt oljeberoende. Schade.

  SvaraRadera
 5. äh det där babblet, Vi har köpt ny stadsjeep (X5)nu i våras och jag tänker inte hålla igen bara för att andra skall få slita på jordens resurser efter mig.

  SvaraRadera
 6. Jag skulle gissa att SCBs mätning är den mest professionellt utförda. Problemet är dock att den kan vara lite för gammal.
  Nätenkäter är ju som alla förstår (hoppas jag;-) helt värdelösa för att mäta tex opinon. Dock kan de användas för trender. På samma sätt skulle man kunna använda SCBs mätning som grunddata och korrelera för den senaste tidens förändringar med övriga opinionsinstituts data.

  //Håkan

  SvaraRadera