Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2010-06-09 08:40

Lagen om offentlig inkompetens

I ett lysande exempel på hur lagen om offentlig upphandling kan kombineras med kommunal inkompetens så kommer penna, suddgummi och linjal kosta 1500:- per elev i Oskarshamns kommun, något som utan LOU hade kostat ca 15:- per elev i närmaste bokhandel. Att man tidigare betalat 100:- per elev för detta visar bara på att inkompetensen inte är något nytt.

Möjligen kan lite bestickning vara inblandad.

Man måste inte upphandla enligt LOU om affären är tillräckligt liten. Oskarshamns kommun har ca 26 000 invånare, och man kan förmoda att högst 3000 av dessa går i skolan. För 15:- styck i bokhandeln blir summan 45 000:- och omfattas inte av LOU. Därmed kunde man gått till den lokala bokhandeln istället för att upphandla inom hela EU. Ett alterantiv är ingen upphandling alls och delegera inköpen till respektive lärare. Därmed blir det definitivt för små belopp för LOU.

Fast någonstans smörjer kanske en tjänsteman sitt krås? Vore intressant att få reda på namnet på företaget som vann upphandlingen och titta på ägarbilden.

Här är en iaf en lysande affärsidé, starta en penna, suddigummi och linjal-företag och knip åt dig upphandlingarna för 50:- per elev. Inköpspris för dig som mellanhand är antagligen bara 5:-. Fast visst, man kan ju erbjuda Oskarshamns kommun det samma för 750:- nästa gång, så de halverar sina kostnader.

Förslagsvis så polisanmäler skattebetalarna i Oskarshamns kommuns upphandlande tjänsteman för grovt tjänstefel, alternativt stämmer kommunen för förskingring av offentliga medel i en civil process då polis och åklagare är upptagna med att jaga fildelare. Och rösta bort samtliga sittande politiker i Oskarshamns kommun, samt kräver aktuella rektorers omgående entledigande från sina tjänster. 'orf with 'er heads!

Invånare i kommunen bör tills vidare vägra betala kommunala räkningar och istället deponera de medlen till Länsstyrelsen (för att undvika betalningsanmälan), tills det säkerställs att Oskarshamns kommun vidtar nödvändiga åtgärder. Önskvärt vore att man kunde göra det samma med kommunalskatten, åtminstone som egen företagare, men man skall inte mucka med Skatteverket. Oskarshamns kommun verkar dock sakna stake.

3000 * 1500 = 4 500 000. 4.5 MSEK. Fyra komma fem miljoner kronor.

Jag hör ett skratt någonstans. Någon som asgarvar hela vägen till banken.

Finns det någon portal någonstans där man kan bevaka alla sådana här upphandlingar. Helt klart värt att lägga anbud ser det ut som.

Avsikten med LOU är att utsätta offentliga upphandlingar för konkurrens med syfte att sänka priset, och Konkurrensverket är numera övervakande myndighet. Avsikten var inte möjligheten till ocker.

Tillägg: Ockrarna är Lyreco enligt bloggen Privatkapital. När man går till Lyrecos hemsida så dirigeras man till http://www.lyreco.se/sue/ , vilket kanske är en passande URL? Lyreco omsatte 2008 en dryg halv miljard kronor i Sverige. Vinsten blev dock bara ca 4%, men det lär väl höjas lite 2010 får man förmoda. Samtidigt är det ett globalt företag, och vinsten i Sverige kan belastas av koncernöverföringar eller andra bokföringstrix. Ett gott exempel på att storlek och skalningsfördelar uppenbarligen inte leder till lägre priser.

Oskarshamns kommun har just nu ute två andra upphandlingar för den som vill tälja guld.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Ett litet korr: 3000 * 1500 = 4,5 M SEK

  :)

  SvaraRadera
 2. Kom ihåg att det av någon outgrundlig anledning ingick en almanacka i upphandlingen... till skolkids som får 2 st gratis varje år tillsammans med div rabatthäften... Torbjörn Karlsson utses härmed till årets idiot.

  SvaraRadera
 3. Som man säger.. FAIL!

  SvaraRadera
 4. Lyreco AB

  http://www.allabolag.se/5563036341/befattningar

  Källa:
  http://www.privatkapital.se/blog/


  Rondellkatten

  SvaraRadera
 5. Var det inte Oskarshamn som spekulerade bort en massa pensionspengar också. Jag har känslan av att det sitter några tjänstemän alt politiker där som vill spela i de högre divisionerna men som inte riktigt räcker till, mentalt.

  SvaraRadera
 6. På bygget åkte Lyreco ut tillförmån för Staples.. När något mer kompetenta inköpare inom privata sektorn byter leverantör får de ge sig ut i kommunerna...

  //P

  SvaraRadera
 7. Köpte inte Staples upp Lyreco? Har för mig att jag kollade upp det för några månader sedan då jag undersökte möjligheten att investera i Lyreco . Jobbar med att leverera paket och just Lyreco har många kunder som dessutom beställer stora volymer. Men nu tappade de allt förtroende (även om Oskarshamns kommun enligt mig har större skuld i frågan än Lyreco, som ju knappast bedriver välgörenhet)

  SvaraRadera
 8. www.allego.se

  SvaraRadera
 9. Personligen tycker jag det vore mer på sin plats att man startar en insamling för att donera pennor, sudd och linjaler till skolorna i kommunen.

  Borde ju inte vara så svårt för politikerna att lova att ifall man fixar detta så sänks kommunalskatten med besparingen man gör nästkommande år. Alternativt att man gör något roligt för pengarna typ en staty på penna sudd och linjal på stadens torg ;P

  Men skall man vara lite mer realistisk kan ju en eller ett par företagare gå ihop och börja leverera "gåvor" till skolorna, Bara den PR det skulle ge borde täcka alla kostnader flera gånger om.

  SvaraRadera
 10. Det här är rätt vanligt med stora verksamheter. Man skriver stora ramavtal med stora leverantörer. Stordriftsfördelarna gör att man kan hålla ett lågt pris på en mängd "lockprodukter" som är viktiga för att kommunen skall få ned totalpriset på avtalet.

  Däremot kan pärmar, pennor, suddgummin och andra "småposter" som inte uttryckligen specificerats i avtalet "råka" få ett horribelt högt pris, enligt principen "gungor och karuseller".

  Förhoppningsvis blir totalkostnaden för avtalet ändå lägre trots dessa avarter, men det är svårt att veta exakt då uppföljningen av avtalen är ett bekymmer i sig för de flesta kommuner. De flesta får se över tid på hur totalkostnaden för inköp utvecklas på lång sikt. Å andra är det ju inte är särskilt lätt att följa upp kommunens avtalstrohet heller...;-)

  LOU är i min mening en styggelse som borde avskaffas eller omarbetas totalt. Egentligen är lagen i PRINCIP genomtänkt och bra skriven - men tillämpningen blir ohyggligt ineffektiv och tidsödande.

  Och huvudproblemet är att den fortfarande går rätt lätt att kringgå. Den har således inte löst problemet med godtyckliga upphandlingar - men den har gjort ALLA upphandlingar väldigt krångliga och tidsödande.

  /Morgonsur

  http://morgonsur.wordpress.com

  SvaraRadera
 11. Jo tack, eländet började med sfi-undervisningen på 80-talet, och det fungerade inte alls, varvid staten beslutade att alltmer skulle upphandlas.

  Vi organiserade en studiedag med sfi-upphandlande tjänsteman - vadå, kolla kvaliteten, se det hade man j u inte kompetens att göra utan man fick lita på att företagen som lade in anbud kunde sin sak.

  Det kunde de inte!

  SvaraRadera
 12. Är inte Håkan Juholt kommunalråd i Oskarshamn ?

  SvaraRadera
 13. 1500 kr får man en riktigt fin reservoarpenna för. T.ex. en i nyskick från ebay av kvalitetsmärke med 14 eller 18 karats spets.

  SvaraRadera