Cornucopia?

2010-06-30 14:04

Klubben för inbördes beundran

Den (m)oderate bloggaren Kent Persson brukar kasta ner handsken inför klubben för inbördes beundran, dvs bloggsfären, speciellt de partipolitiska bloggarna och köra veckans bloggdebatt. Denna veckan handlar det om att lista sina favoritbloggar.

Min bloggranne Flute ställer sig frågan om de partipolitiska bloggarna bara läser andra partipolitiska bloggar, för det är det enda de verkar rekommendera. Det politiska skrået sluter leden och ignorerar verklighetens folk, eller åtminstone verklighetens bloggare.

Men jag plockar förstås upp handsken ändå som partipolitiskt obunden. Generellt så finns min blogglista nere till höger, och det är de bloggarna jag dagligen läser och som har viss ämnesrelevans för det jag skriver om här. Till detta kommer en del mer privata bloggar som jag av och till tittar förbi.

Vad jag letar efter i en blogg är det man inte hittar i gammelmedia.

Det skall vara eget material, unikt och gärna först.

Det skall vara långt och välskrivet och med djup, i kontrast till gammelmedias ytligheter.

Helst skall det även vara snabbt och ofta, men tyvärr verkar kvalitet och volym oftast inte gå att kombinera ser det ut som. Här kommer iaf min top 10-lista. Tag det inte personligt om du inte är med, att inte stå med här är ingen förolämpning, men någonstans måste jag dra en gräns. Det var svårt nog så här.

10. Musik @ centrifugen. Ojämnt, och oftast bara korta repliker, men ibland bränner det till rejält. Snor ofta uppslag härifrån skall erkännas, en av många bloggare som är bättre på omvärldsbevakning än undertecknad.
9. Dackefejden. Håller inte alltid med, men mer politisk än så här går det väl knappt att bli och fortfarande vara opolitisk(?)?
8. Ylven. Inte med ute i listan till höger, utan är mer en privat blogg i upplägg, men som en aktiv miljöpartist bränner det till ibland kring bland annat peak oil.
7. Winning Trading. Suverän teknisk analys och marknadsöversikt, men tyvärr har det trappats ner lite de senaste månaderna till fördel för prenumerationsutskick.
6. Life of a Stockman. Sveriges antagligen bästa aktieblogg.
5. Wiseman's Wisdoms. Sveriges främsta försvarsbloggare, och inte så lite politisk, men alltid läsvärd och öppnar dörren till en värld okänd för de flesta svenskar. Sätter rent av apostrofen rätt i titeln. En som skriver med risk för sitt jobb får man förmoda, men åtminstone tillämpar lämplig säkerhet kring det.
4. Sloped Curve. Välskrivet, analytiskt och kompetent eget material inom makroekonomi. Ofta håller jag inte med, men det är obligatorisk läsning.
3. Flute tankar. Irriterande att titta sig själv i spegeln, även om Flute är lite mer eftertänksam och lite artigare. Nej, vi är inte samma person. Men eftersom det inte finns någon jag är så kritisk mot som mig själv (fast det märker ni inget av), så har jag nagelfarit Flute rätt ordentligt...
2. Livet efter oljan. Välskrivet, långt och eget material med djupa analyser relaterat till peak oil. Alldeles för sällan dock, men man tar vad man får.
1. Morgonsur. Välskrivet, långt, unikt och eget material om politik, rättsväsendet, polisen, försvaret, FN-insatser mm som antagligen inte hittar någon annanstans på Internet utom kanske bakom stängda dörrar. Men även här alldeles för sällan.

Nåja, bloggosfären utgör i mycket en klubb för inbördes beundran och vi tar antagligen oss själva på för stort allvar. Men då är det nog värre i de partipolitiska gräsrotsbloggarnas lilla skrå. I slutändan dansar de alla ändå efter partipiskan, så varför de alls bemödar sig att skriva kan man fundera på. Personkryss inför höstens val får man förmoda.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

10 kommentarer:

 1. För mig är det här med bloggläsande en helt ny sysselsättning, och antagligen någon som kommer tyna bort när min föräldraledighet går mot sitt slut (något hon jag bor med iaf hävdar...)

  Jag menar, vem f-n hinner följa mer än några få regelbundet om man har heltidsjobb, barn med övrig familj och sk vänner att försöka hinna med?

  För egen del plockar jag bara de russin i kakan som serveras, varav just din Cornu är den som fallit mig bäst i smaken, även om jag ibland inte alls blir för mycket i periferin för min del. Tobbes blogg tycker jag också är kanon, inget krafs och utsvävningar, nästan enbart TA och börs, genialiskt.

  SvaraRadera
 2. Ett annat sätt att få lite blandat och samtidigt komma på nytt, är att prenumenera på nyckelord som bevakning i Google Reader.
  Så blir inte själva bloggen intressant, utan ämnet som jag just kan vara intresserad av.
  Och det var ungefär så som jag såg Cornucopia en gång.

  SvaraRadera
 3. Man tackar och bugar! Ska försöka "bränna till" lite oftare, bara jag orkar skrapa ihop tid, ork och tankekraft, för jag är ju en sådandär heltidsarbetande småbarnsmamma som tvingas upptäcka att dygnet inte har ett variabelt antal timmar...

  Cornucopias stjärna är i alla fall den ojämförligt klarast lysande på min blogghimmel, en härlig kombination av produktivitet, grundlighet och attityd!

  /Ylven på storstadsbesök (Gbg)

  SvaraRadera
 4. Jag ber att få tacka för förtroendet, och jag suger hungrigt i mig berömmet i illa dolt bekräftelsebehov.

  Jag ber också, liksom Ylven att få återgälda hälsningen med att jag aldrig missar Cornucopia. Dels intresserar både "huvudfokus" och bredd, och dels finns en härlig humor och en nerv i inläggen på Cornucopia som är mycket inspirerande och både gör mig till en gladare och mer upplyst människa.

  ...och jag skulle önska att jag uppdaterade mer ofta - men man har ju försörjning och familj som tar lite tid också...

  /Morgonsur

  http://morgonsur.wordpress.com

  SvaraRadera
 5. Jag ber att få tacka för förtroendet, och jag suger hungrigt i mig berömmet i illa dolt bekräftelsebehov.

  Jag ber också, liksom Ylven att få återgälda hälsningen med att jag aldrig missar Cornucopia. Dels intresserar både "huvudfokus" och bredd, och dels finns en härlig humor och en nerv i inläggen på Cornucopia som är mycket inspirerande och både gör mig till en gladare och mer upplyst människa.

  ...och jag skulle önska att jag uppdaterade mer ofta - men man har ju försörjning och familj som tar lite tid också...

  /Morgonsur

  http://morgonsur.wordpress.com

  SvaraRadera
 6. Detta var ju hedrande. Tar till mig av kritiken och njuter lite av berömmen.

  Må väl!

  SvaraRadera
 7. Man tackar för uppmärksamheten. Att inte hålla med är ju själva essensen av demokrati och det öppna samtalet där ideer kan utbytas och knådas.

  Bloggdroiderna med Kent i spetsen denna gång är sådär härligt förutsägbara som alla fotsoldater är. Inga egna tankar eller intellektuella utsvängningar där inte.

  Är själv i centralamerika och är mer eller mindre inregnad till skillnad från insöad som man kan vara i Sverige. Ha det så gott i den Svenska kalla värmen.

  SvaraRadera
 8. Är också utomlands men tackar långväga för den hedrande "silvermedaljen". Tyvärr har bloggandet fått stå tillbaka under våren när det har varit mycket arbete, men även om jag skulle falla ifrån fler perioder (vilket jag förstås hoppas inte ska hända) så kommer jag tillbaka. Jag har runt 100 uppslag just nu (ofta med långa länksamlingar till varje uppslag - jag går metodiskt tillväga) och vissa skulle kunna bli långa serier av texter. Just nu håller jag på att, om jag får säga det själv - mycket ambitiöst - läsa in mig på oljespillet i golfen. Men av ungefär dessa skäl (plus att jag läser ganska stora mängder text/bloggar varje dag) hinner jag realistiskt sett inte med att skriva mer än en text per vecka.

  Jag prenumererar på din blogg i Google reader och läser det mesta, men en del (t.ex. TA) ögnar jag bara igenom som hastigast. Har svårt att förstå hur du kan få ur dig så mycket text, åsikter oh och attityd varje dag...?

  SvaraRadera
 9. Har helt missat detta inlägg tidigare, men tack och bock! Cornucopia hör till morgonrutinerna.

  SvaraRadera
 10. Jag får väl tacka för den hedrande bronsmedaljen. Men vad menar du med att du "nagelfarit" min blogg?

  SvaraRadera