Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2010-06-22 14:59

Ingen tafsar ostraffat på rysk gas

Ingen tafsar ostraffat på Rysslands gas, eller ännu värre, struntar i att betala den ryska gasen. Inte ens den annars allierade diktaturen Vitryssland, som Ryssland rent av ganska nyligen samtränat med militärt.

Tonen i gasbråket höjs nu, och Vitryssland hotar med att stänga transittrafiken av gas genom landet tills Vitryssland får betalt av Ryssland, som i sin tur kräver pengar av Vitryssland. Swisch, poof, ka-pow!

Om drygt två år skall Nord Stream vara klar, och kunna avlasta det ryska exportberoendet från nuvarande trilskande grannar som Ukraina och Vitryssland. Allt kommer förstås löpa smärtfritt, och för att göra Ryssland till lags har man ju rent av byggt ut Slite hamn till RoRo-kapacitet så man kan köra iland fordon den vägen. Fordon man får förmoda skall stötta service och underhåll av den ryska gasledningen utanför Gotland.

En del i den svenska fossilgaslobbyn vill att vi skall öka vårt fossilgasberoende ännu mer och haka på Nord Stream, så att vi framöver kan utsättas för rysk utrikespolitik närhelst de anser sig inte få betalt eller vakna på fel sida.

För i Nordsjön sinar den europeiska gasen. I ett ganska uppseendeväckande avslöjande så medger rent av det norska oljedirektoratet att professor Kjell Alekletts forskargrupp har rätt och att den norska fossilgasen peakar runt 2020, och inte senare som oljedirektoratet har försökt påstå. Därefter kommer även norsk fossilgasproduktion att snabbt falla. Kvar finns bara Ryssland, ett Ryssland som inte kan försörja Europa med tillräckligt med gas. Allt fler måste få klara sig utan, och det blir den ryska utrikespolitiken som kommer diktera vilka länder som får eller inte får köpa den sinande ryska gasen.

Andra exportörer från centralasien måste skicka sin gas genom ett transitland som heter Georgien, som Ryssland bevisligen har visat sig kunna projicera utrikespolitik på närhelst de har lust. Med Nordstream hamnar Sverige och speciellt Gotland i en situation som påminner om Georgiens rent geografiskt. Jag föreslår att man redan nu gör undervisning i ryska till obligatoriskt från och med högstadiet i skolorna på Gotland.

Norsk gas kommer alltså inte rädda Norges fossila exportintäkter nu när deras olja sinar, och inte ens tidigare skulle norsk och rysk gas kunna räcka för Europas och EU:s behov. Värt att notera är att bland de största utländska ägarna av den ryska gasjätten Gazprom hittar man tyska E.On, vilket antagligen inte gläder länder som Polen som har historisk erfarenhet av ryskt-tyskt samarbete.

EU-frälset Gunnar Hökmark (m) har också en kommentar om Rysslands fossilgaspolitik. Citat:

"Därför skiljer sig dagens Ryssland från i stort sett alla andra aktörer i att man inte ser några gemensamma nämnare och intressen med andra, bara utrymme för maktspel mot andra. Det är det dåliga ryktet den ryska regimen slår vakt om, inte det goda."
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Nordstream är alldeles för liten för att kunna ersätta mer än en bråkdel av den gas som går genom de vitryska/ukrainska rören.

  Jag spår att den här krisen slutar som alla de tidigare, det vill säga att gasen vrids på igen när Gazproms långsiktiga leveranskontrakt med slutkunderna i Västeuropa riskerar att brytas, och man kommer med något förvirrande och ansiktsräddande utspel.

  Som vanligt.


  /Starvid

  SvaraRadera
 2. Jag skulle vilja göra den kanske lite vågade twisten att jämföra med svensk glesbygds export av elkraft till "Storsverige". För betydligt under det europeiska marknadspriset för el.

  Glesbygden skulle faktiskt kunna bryta sig ut, förklara sig självständigt och med modern HVDC-teknik bygga ett "Nordstream" för kraftöverföring i Skagerack och direkt sälja vattenkraftselen i Danmark och Tyskland, där betalningsviljan är större.

  Och helt bypassa Storsverige, som likt Ukraina och Vitryssland inte vill betala ett europeiskt marknadspris för energi, förlåt exergi.

  Glesbygden har ju ett case för att bryta sig ur, när det varken finns militär eller polisiär närvaro, myndighetskontoren stänger ner och det fasta telenätet monteras ner...

  Kanske det är därför resterna av försvaret numera faktiskt övar mot separatiströrelser inom Sverige...

  http://viktualiebrodern.wordpress.com/2010/01/23/internet-i-glesbygd-och-statens-legitimitet/

  SvaraRadera
 3. Har du sett Mad Max II med Mel Gibson. Så blir världen efter stora kriget om sista olje- och gasresurserna, eller?

  SvaraRadera
 4. Fick inte riktigt ihop din geografi där, viktualiebroder. Hur glesbygden i norr skall kunna dra el till kontinenten via Skagerack utan att passera resten av Sverige eller Norge övergår mitt förstånd.

  SvaraRadera
 5. Skiffergas.

  Skiffergas är lösningen.

  Skiffergas-tillgångar enbart i norra Polen räcker till energiförsörjingen (av gas) till hela Europa i 50 år.

  Tekniken byggs ut i USA kraftigt och i USA finns det ett enormt överskott på naturgas. Samma teknik kommer att finnas i Polen (och Sverige) om några år.

  Skiffergas kommer att sätta stopp för GazProm. Redan idag tvekar GazProm på att bygga ut gasfälten utanför Kolahalvön just pga skiffergasen som kostar motsvarande 4 dollar per fat oljeekvivalent att bryta.

  SvaraRadera
 6. Och Vattenfall nyinvesterar i fler kolkraftverk i Tyskland....

  SvaraRadera
 7. Vad grundar sig din oro för Gotlands framtid i?

  Hur ser situationen ut där Ryssland har något som helst att vinna på militär närvaro på Gotland?

  I Georgien är ju premisserna de omvända, en gasledning som riskerar att inte vara under rysk kontroll, inte en gasledning som är under rysk kontroll. Eller är tanken att vi svenskar ska gripa in och militärt kontrollera hur gasförsäljning mellan Tyskland och Ryssland går till?

  SvaraRadera
 8. Nja, ledningen fick väl gå via Norge först. Norge må se slutet på oljeperioden men billig el lär de ha nog av för att inte vilja tappa av en ledning de skulle få hyra för.

  Men det finns en anledning till att försvaret förutom hot tusentals mil från Sverige nu som andrahandshot ser separatiska rörelser inom Sverige. Och övar för det.

  Separatism handlar nästan alltid till syvende och sist om naturresurser. Omvänt, brist på naturresurser leder till separatistiska strömningar. Sveriges naturresurser är ju som bekant inte geografiskt samvarierande med befolkningstätheten, förargligt nog kan man tycka.

  SvaraRadera
 9. Ryssfobi. Man blir så trött att alla går på samma linje i detta lilla land Sverige. Om ni inte får betalt för er vara - skulle ni inte agera? Vad är det som Ryssland gör fel? De har varnat Vitryssland åtskilliga gånger innan det har kommit till detta stadium men tyvärr så rapporterar media att Ryssland bara vill pressa Vitryssland p.g.a. att de är allmänt "elaka". En annars så bra blogg har ett nytt lågvattenmärke i form av det här inlägget. Skärp er.

  SvaraRadera
 10. Cornucopia-vi är redan storkonsumenter av Rysk energi via ledning. Via NordPool har vi ersatt Barsebäcks el med Rysk och Estnisk el.
  El som därtill är helt befriad från alla miljöskatter.
  El som inte finns eftersom vi normalt är nettoexportör av el. (Miljöpartiet Peter Eriksson)
  Det har gått bra än så länge eller hur?/Oppti

  SvaraRadera
 11. Cornucopia-Var snäll och läs Vladislav Savic, "Putin och Rysskräcken". Jag kan också rekommendera hans bok "Det tysta kriget, Olja, Makt och Kontroll", om Du inte redan läst sen.
  När gasen blir en bristvara så säljer ryssarna till högstbjudande

  SvaraRadera
 12. Gazproms gas är mycket billigare än eventuell europeisk skiffergas, som vi inte ens vet om den finns, hur mycket som i så fall finns, eller var den skulle finnas.

  Vi vet inget om den förrän vi börjat borra. Jo, en sak vet vi. Skiffergasbrunnar toppar efter 1-2 år och tappar sen 50 % produktion om året. Så man måste ha ett mycket högt borrtempo. Det kostar.

  /Starvid

  SvaraRadera