Cornucopia?

2010-06-04 09:52

Inflationen visar sitt fula tryne

Ingen har förstås missat den helfestliga (eng hilarious) film som ECB producerat med skolungdomar som målgrupp. Mina bloggrannar Vidsynt och Musik @ centrifugen har redan skrivit om den.

Stor humor iaf. Den finns på svenska också. På den officiella sidan hos ECB kan man rent av ladda ner den som ISO-fil och spela upp för barnen i FrontRow på MacMini, som ju trots allt stöder ISO-filer rakt av. Inget behov av att bränna den till DVD alltså. Får återkomma med rapport om det hela.

Jag är kanske lite mer positiv till filmen än grannarna. Trots allt så påtalas det att inflation är när en ökad mängd pengar jagar samma mängd varor, vilket leder till ökade priser. Fast korrekt skall det ju vara när en ökad mängd pengar jagar samma mängd varor, tjänster och tillgångar, vilket leder till ökade priser i en kombination av dessa, t ex aktier, bostäder eller råvaror.

Vad man inte nämner är dock vem som ligger bakom den där ökade mängden pengar. Nämligen centralbankerna. Som ECB själva. Pengar skapas genom lån, och i slutändan kommer lånen från centralbanken. De senaste veckorna har rent av ECB tryckt upp tiotals miljarder nya euro (hundratals miljarder SEK) och köpt PIIGS-ländernas statsobligationer från krisande franska banker. Inflationsmonstret är alltså ECB själva.

Inflation är iaf tråkigt. Så här ser det rent av ut på filmen. Jag vet vem den ena personen starkt påminner om.

Men sedan lyfter det, och inflationen visar sitt fula tryne i filmen. Japp, nedan är självaste inflationen.

Den sekvensen är förstås den bästa i filmen. Man får rent av se hur inflationsmonstret/ECB ur tomma intet trollar fram en massa pengar och slänger ut över folket nedan.

Sedan tappar det tyvärr tempo när våra huvudpersoner flyttar sig till ECB:s huvudkontor, och där får förevisas hur ECB:s snälla tjänsteman stoppat in inflationsmonstret och deflationsmonstret i var sin burk innan de kan växa sig för stora.

Nu förväntade jag mig en dramatisk vändning mot slutet, hur tjänstemannen nedan skulle förvandlas till inflationsmonstret. Skjorta och slips har ju samma färger som inflationsmonstret, fast färgfälten bytt plats. Någon som har ett schysst program för morphning skulle nog kunna göra en fin övergång, men tyvärr finns det inte någon riktig bra bild på inflationsmonstret framifrån utan att någon annan också tar upp bilden.

Mannen kunde slitit av sig sin ansiktmask och under hade inflationens fula tryne visat upp sig och ropat ut (här travesterar jag Judge Dredd: City of the Damned):

-"I am the Inflation! I am the doom that was foretold! I am the nightmare that is to be! Your destruction is my destiny! Monetary union of the damned, let inflation reign!"

Stort alltså. Shit, liksom. (Popkulturell parantes: Är övertygad om att när Frodo erbjuder Galadriel ringen i Peter Jacksons filmatisering och hon flippar ut, så tog Jackson influenser från ovan travesterade scen från Judge Dredd. -"All shall love me and despair." Wow.)

Ett alternativ är ju att köra som på Financial Sense. Star Wars-tema. Också det 80-tal, men lite mer populärkulturellt spritt och därmed mer lättförståeligt.

Han Solo: -"I've got a bad feeling about this!"
Yoda: -"Use the Fed, Luke!"
Darth Inflator: -"If you only knew the power of the ECB. Stefan Ingves never told you what happened to inflation."
Luke: -"He told me enough! He told me you killed it!"
Darth Inflator: -"No. I am inflation."
Luke: -"No... that's not true! That's impossible!"
Darth Inflator: -"Search your feelings. You know it to be true."
Luke: -"Nooooooo! Noooooooo!"


Shit liksom. Igen. Det kunde blivit så bra, men ECB glömde att nämna att det är genom deras eget pengatryckande som inflationen skapas.

Den svenska filmen på YouTube följer nedan.

När ovanstående propagandafilmer skall visas för våra barn i skolorna, så inser man att det är dags att köpa guld om man nu inte redan gjort det.

Sedan vänder jag mig mot påståendet att deflation är negativt. Det är typiskt nördburktänkande (eng nerd box), där ekonomer sitter fast i sina teoretiska modeller. Ingen tycker deflation är negativt. Ingen slutar köpa saker pga deflation. Alla har köpt sig en platt-TV, trots fallande priser. Alla har köpt sig en dator trots fallande priser och ständigt förbättrad prestanda. Och dessa deflatoriska branscher uppvisar en fantastisk tillväxt, vinster och investerar för fullt.

När deflation uppstår som en följd av ekonomiskt dåliga tider när lånebubblor brister, då är det förstås illa. Men deflationen är då ett symptom, och inte en orsak till de dåliga tiderna. Fast det är klart, att när grundtesen är att alla måste låna pengar så vill ju ingen se deflation för de tror att inflationen skall äta upp skulder de aldrig kan betala tillbaka. Men låntagare behöver nog ta sig en liten realitycheck där.

Deflation tillsammans med goda ekonomiska tider skulle nog ingen gnälla över, annat än ekonominördarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

7 kommentarer:

 1. Jepp det är väl inte så konstigt att dom inte vill se ut som skurkarna när dom gör filmen. Själv inriktar jag mig på Silver. Silver eller guld verkar vara båda vara lämpligt att spara i. Det enda skälet till att silver skulle förlora värdet är ju om hela den industriella sektorn skulle upphöra runt omkring i världen och vi skulle leva som i Mad max. Iofs så har ju investeringar i silver lavin ökat dom närmaste åren också.

  SvaraRadera
 2. Ha ha ha, underbar filmrecension, du har förgyllt min redan förgyllda fredag (som redan var förgylld med ny statistik som visar att alliansen drar ifrån ännu mer).

  SvaraRadera
 3. En euro köper ju mindre än en tredjedel så mycket guld idag som när valutan var ny 1999. ECB bär det största ansvaret för att euron jämfört med guldet har förlorat över 70% av sitt värde. Men eftersom de andra stora valutorna alla har förlorat ungefär lika mycket i värde har folk svårt att se hur kraftig inflationen har varit. Det syns dock förutom i guldpriset också i huspriserna.

  SvaraRadera
 4. "All shall love me and despair" är ordagrant ur 'Fellowship of the Ring' från 1954.

  SvaraRadera
 5. Tänkte även på gestaltningen av scenen, men visst, du har rätt.

  SvaraRadera
 6. Angående det här med inflation och guld, i USA har M3 stadigt minskat senaste halvåret. Har man börjat betala av skulderna till sist?

  http://seekingalpha.com/article/207368-the-consequences-of-m3

  /Orolig

  SvaraRadera
 7. Guldpriset i SEK nådde alldeles nyss den högsta nivån någonsin, cirka 315 kronor per gram. Även 1016 euro är väl nytt rekord, också det nåddes alldeles nyss (någon timme sedan).

  @Anonym 13.41
  Jag har också funderat över vad den där M3-grafen betyder. Kolla http://www.shadowstats.com/alternate_data/money-supply-charts så ser du att minskningen började ungefär när Bear Stearns gick i konkurs, kanske till och med något tidigare.

  SvaraRadera