Cornucopia?

2010-06-15 14:54

Grunder om FA och TA

Jag får rätt många mail eller kommentarer om grundläggande kunskaper kring teknisk analys respektive fundamental analys.

Det finns en mkt bra resurs på Internet som heter Tradingportalen.com, som kan vara en bra början. Utöver detta finns de flesta begrepp kring teknisk analys även beskrivna på engelskspråkiga Wikipedia, även om det är på en ofta ganska detaljerad matematisk nivå som man inte alltid behöver känna till. Möjlig startsida på Wikipedia hittar man här.

Tradingportalen.com har ett antal gratis utbildningar på nätet (informationssidor) som är en bra utgångspunkt, t ex för teknisk analys, fundamental analys, riskhantering eller derivathandel.

Finns även läsvärda artiklar om daytrading och en artikelserie om finansyrken skriven av C-G Gyllenram och Tony Ugrina.

Tradingportalen är iaf bra start för den som vill skaffa sig en grundläggande orientering i ämnena.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

6 kommentarer:

 1. Även http://www.aktier.n.nu/teknisk-analys-ta kan kanske vara värd ett besök..? =)

  SvaraRadera
 2. Min fråga är inte riktigt TA-orienterad, men jag undrar i alla fall om XACT BEAR och BULL är helt symmetriska? Detta skulle innebära att det vore gynnsammare att köpa BEAR istället för att blanka, givet att index och aktie går i takt. Nackdelen med blankning framgår av följande exempel:

  Jag blankar och kursen går ner 75%. Detta innebär att jag tjänar 75%, inte 300%, som jag skulle tjänat om kursen istället fyrdubblats. Dessutom tillkommer extrakostnader för blankningen, risk att förlora mer samt att aktierna stiger oftare än de sjunker.

  SvaraRadera
 3. Har du verkligen räknat rätt på blankning. Vad är ditt satsade kapital egentligen vid en blankning? Blankning är ju ett lån, så du betalar ju faktiskt inte hela aktiens börsvärde.

  Problemet med XACT Bull/Bear är att hävstången utarmas vid sågformade rörelser, över tiden går bägge rent utav ner i pris.

  SvaraRadera
 4. @Cornucopia

  Det gör det ännu svårare att räkna på detta. Jag håller på att titta på LFT, Low Frequency Trading, och där skulle blankning kunna vara ett komplement. Den information jag hittar säger att om index går ner 1%, går XACT BEAR 2 upp 2%. Detta skalar alltså inte linjärt, dvs 10% ner ger inte 20% upp.

  Det du säger om sågtandade rörelser och deras konsekvenser för blankade aktier på längre sikt, stöder min känsla att blankning inte passar för LFT.

  SvaraRadera
 5. Scott Adams, som gjör Dilbert serien, har följande syn på TA i Betting on the Bad Guys:

  "Technical Analysis

  Technical analysis involves studying graphs of stock movement over time as a way to predict future moves. It's a widely used method on Wall Street, and it has exactly the same scientific validity as pretending you are a witch and forecasting market moves from chicken droppings."

  SvaraRadera
 6. http://dealbook.blogs.nytimes.com/2010/06/10/the-full-soros-speech-on-act-ii-of-the-crisis/

  Vissa diskuterar teorierna bakom fundamental analys. Funkar Efficient market hypthesis och rational expectation theory?

  SvaraRadera