Cornucopia?

2010-06-11 17:33

Förvirrad kampanj från försvaret

Vårt obefintliga försvar och landets största NIMBY, Försvarsmakten, har lagt några miljoner av sin krympande budget på en väldigt förvirrad åsiktsreklamkampanj, där svenska folket skall få chansen att säga vad de tycker om försvaret. Nu kastar jag pärlor för svin och länkar här till kampanjen så får ni se själva.

När jag rört mig som en vanlig man i Staden har jag sett stora reklamaffischer för denna åsiktsregistrering, som Försvarsmakten gärna ser att man kopplar till sin identitet på Facebook för att försvaret tydligare skall kunna plocka ut de som har fel åsikter.

Men det hela är väldigt förvirrat. Frågorna är utformade så att man tror att man svarar på hur Försvarsmakten ser ut idag, ex bryr sig inte om försvaret av Sverige. Det mynnar ut i att jag stämplas med åsikten att jag tycker utlandsverksamheten är det viktigaste för försvaret, fast min åsikt är exakt tvärt om. Ej heller är det uppenbart hur jag skall korrigera den här åsikten till motsatsen. Till slut lyckas jag korrigera till att maximera +10 på allt som har med försvaret av Sverige att göra, men får då beskedet att jag tycker att hjälpa till med nationella katastrofer är viktigast, inte att försvara Sverige.

Utav dussinet frågor berör bara 2-3 st nämligen försvaret av Sverige, medan 5-6 berör att hjälpa det civila med sjöräddning, ambulansflyg, kompetens, eftersök av försvunna etc. Detta tycker förstås alla är bra, men om man svarar att det är bra så hamnar försvaret av Sverige som underprioriterat. Jag ställde om till -10 på dessa frågor, och fick då äntligen fram att jag tyckte att försvaret skall prioritera försvaret av Sverige.

Uppsättningen av frågorna är vägda till att i första hand prioritera utlandsverksamhet, i andra hand nationell katastrofhjälp, och om man tycker att dessa två punkter är -10 så kan man uppnå att försvaret av Sverige borde vara det viktigaste.

Vem har godkänt den här kampanjen? Vad är målgruppen? Vad tycker regeringen om att Försvarsmakten antagligen lägger miljontals kronor på en kampanj som ger ett väldigt förvirrat resultat.

Som bekant kan reklamkampanjer ha olika målgrupper, t ex visa sig duktig inför chefen, vinna byrån pris för bästa kampanj, få bra referenser för marknadschefen när han säker nytt jobb etc.

I början skrev jag att Försvarsmakten är Sveriges största NIMBY (eng not in my (very large) backyard). I dagarna kom nämligen beskedet att Försvaret stoppar all vindkraftsutbyggnad inom 4 mil från militära flygplatser, och även skall betala för inlösen och rivning av befintliga vindkraftverk.

Försvaret går alltså i bräschen för att hindra, och rent av riva förnyelsebar energi för Sverige. Om man förmodar att det rör sig om Såtenäs, Karlsborg, Kallinge/Ronneby, Ärna/Uppsala, Malmslätt/Linköping, Vidsel, Jokkmokk, Luleå, Boden, Visby och Hagshult, så innebär Såtenäs-Karlsborg (Karlsborg är bas för de svenska spörschallerna, så flygplatsen är i allra högsta grad militär fortfarande) att mer än halva Västergötland blir utan möjlighet till vindkraft. Centrala Småland blir utan pga Hagshult, hela Blekinge pga Ronneby, stora delar av Bohuslän pga Såtenäs och norra halvan av Gotland pga F17:s detachement i Visby.

För den som undrar så blåser det bäst på Västkusten och Gotland...

Det rör sig om en kapitalförstöring på miljarder med kronor i verk som nu skall rivas för man inte kan korrigera programvaran hos de obefintliga JAS39 till att inte låsa sin inflygning på vindkraftverk istället för roteledaren. Detta för ett försvar som inte längre kan försvara Sverige, och där flygtid utanför simulator snart är ett minne blott.

Istället skall vi backa in i energikrisens framtid utan möjlighet att bygga ut vindkraften för att åtminstone delvis kunna ersätta sinande olja efter peak oil. Det rör sig trots allt om flygplan som är avsedda att skickas upp och slåss mot en skarp och beväpnad fiende, men slåss mot väderkvarnar det kan man inte göra, för det är för farligt. JAS-plan som är uppstallade i oskyddade hangarer ovan mark, där det räcker med 5-6 kryssningsrobotar för att slå ut hela det svenska flygvapnet. Kanske lika bra, då antalet jaktrobotar i försvaret inte är anpassat till över 100 JAS-plan...

Kritiker till vindkraft menar förstås att det är dina och mina skattepengar som betalar för vindkraften, och nu får de garanterat rätt när Försvarsmakten skall betala för att lösa in samt riva sagda vindkraft.

Samtidigt får man ju tacka försynen att det svenska vägbassystemet är nedlagt, möjligen undantaget Hagshult, för annars hade i princip hela Sverige blivit utan vindkraft.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. Nja du cornu, jag gick igenom testet och satte bara 1 -10.. dock hade jag flera som var relevanta för sverige med +10.. resten var mellan -5 och +5..

  Och jag fick att försvaret av svenska gränser är viktigast..

  SvaraRadera
 2. Ett vindkraftverk är den effektivaste radarstöraren som finns. Allt som ligger bortom vindkraftverket från radarn sett finns inte. Problemet blir än värre då de flesta vindkraftverk dessutom konstrueras så höga som möjligt, varvid de skuggar den största delen av radarstationens maxräckvidd, vilket är några tusen meter upp i luften p g a Jordens krökning. De kraftverk som är känsligast är således de i kustbandet och längs gränserna. Runt landets flygplatser kan de också utgöra ett problem, men betydligt mindre eftersom flygtrafikledningen idag inte nyttjar sig av primärradar. De kan i praktiken bara se den som vill bli sedd.

  För övrigt såg jag att Telge Energi nu erbjuder sina kunder att köpa andelar a 750 kr i nya vindkraftverk och då köpa energi från "sitt" kraftverk till självkostnadspris exkl certifikat, moms osv. Därtill får man max köpa 100 KWh per år per andel. Det tar alltså ett gäng år innan man som kund når break-even.

  SvaraRadera
 3. Wiseman, därmed kan man ju se vindkraftverken som en resurs, en möjlighet att dölja svensk aktivitet på flygbaserna för den lede fis AWACS/Mainstay. Svensk radar för att detektera inkommande kryssningsmissiler sitter ändå inte på flygplatserna utan på radarkullarna.

  Fast Sverige saknar ju ändå förbandsställt luftvärn för att ta hand om kryssingsmissiler...

  SvaraRadera
 4. Wiseman: Efter förslagen om straffskatt för koperativen är väl andelar i vindkraft bara gimmics.

  Curnocopia, är du förvånad att ett försvar som betalar miljoner för en film där ÖB hugger ved gör reklam för menlösa saker? De hade ju även tidigare en lång kampanj om att bli yrkesofficer långt efter pengarna tagit slut för att ubilda några nya yrkesofficerer. Snacka om dött yrkesval.

  //boblog

  SvaraRadera
 5. Absurt som svensk försvarspolitik brukar vara.
  Jag råkade också se affischer idag. Dyra.
  Och provade mig igenom det förvirrade testet. Dyrt. Vad vill man egentligen? Jag förstår uppriktigt sagt ingenting av testet och dess resultat.

  SvaraRadera
 6. Cornucopia: Om det vore så enkelt hade vi förhoppningsvis haft vindkraftverk på en hel rad strategiska platser i Sverige. Tyvärr skulle de ha gjort bäst nytta ur den här synvinkeln på andra sidan Östersjön. Även om radarn sitter på en höjd, är den höjden ofta inte speciellt mycket högre än kraftverket intill. I många fall tvärtom. För att radarn ska ha maximal räckvidd över intressant territorium vill man ha den nära kusten, varvid avståndet till kraftverket också blir minmalt och den döda sektorn maximal.

  Luftvärn: Helt riktigt...

  SvaraRadera
 7. Groteskeriet accelererar.

  /Starvid

  SvaraRadera
 8. Vestas Wind Systems experimenterar med stealth teknologi enligt:

  http://www.zimbio.com/Wind+power/articles/kL3lmrYNb28/Stealth+wind+turbine+blade+may+end+radar+problem

  Risken tycks vara att det fungerar för bra och att flygplan inte ser bladen på sin radar och riskerar att flyga in i dem.

  Men att militärflyget skulle få stoppa utbyggnaden av vindkraften därför att deras radar inte kan hålla koll på ett flygplan som flyger alldeles framför är horribelt. De får väl åtgärda radarutrustningen eller skaffa någon typ av spårsändare, som planet bakom kan följa.

  Åke Mellin

  SvaraRadera
 9. Hittade ytterligare en länk till stealth teknologi:

  http://www.vestas.com/en/media/article-display.aspx?action=3&NewsID=1956

  För övrigt, hur klarar sig militärflyget i närheten av ( sina egna ) helikoptrar? De har ju också långa blad som snurrar!

  Åke Mellin

  SvaraRadera
 10. Mellin, inget problem. Försvarets helikoptrar står i princip alltid stilla på marken numera.

  SvaraRadera
 11. Mellin: Du har definitivt inte hela bilden klar för dig, men det är högst förståeligt eftersom Försvarsmaktens Infoavdelning knappast anstränger för att förklara hur det egentligen ligger till.

  SvaraRadera