Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2010-06-15 07:16

Försvarets rekryteringsreklam uppmärksammas

Uppmärksamheten, och inte positiv sådan, kring försvarets reklam fortsätter. Denna gång är det SvD som faktiskt gjort lite fotarbete.

Inget överraskande för något annat än målgruppen, dvs de som är under 25, men försvaret ser inte ut som i reklamfilmerna från Sydafrika...

Varför inte istället varit ärlig och klippt ihop något från SWCOMCAM?

Det finns gott om icke Bruce Willis-material, som bara visar hur det går till och som går att använda. Nedan följer en skarpskjutningsövning, alltså med skarp ammunition, där en pluton ur lätta luftburna (Livregementets Husarer K3) tillämpar växelvis framryckning för att säkra ett skogsområde och skydda en flank. Kameramannen hänger över axeln på en av plutonens ksp90-skyttar (lätt kulspruta kaliber 5.56). Kanske inte ett helt optimalt vapen i granskog, men pojkar som tycker om när det smäller får iaf se hur det går till i verkligheten. Iaf när det inte finns någon som skjuter tillbaka... Även mycket fokus på gruppchefen, en annan roll som försvaret behöver rekrytera till nu när värnplikten avskaffats.

Nu kan man förstås inte sända en nio minuter lång sekvens i TV, då somnar målgruppen under 25 år (en god egenskap som soldat för övrigt, varje tillfälle till sömn bör tillvaratas. I prioriteringsordning skall varje tillfälle till mat, hygien/mtrlvård och sömn tillvaratas, då man aldrig vet när nästa tillfälle blir. Besöker man batstab och får möjlighet till en halväten överbliven smörgås, ta den även om du just ätit. Skramlar man runt med sju andra personer + utrustning bak i ett två kubikmeter stort utrymme i en strf9040, avskärmad från omvärlden, sov. Ser du en vattenkran, tvätta dig och borsta tänderna. Uttråkad? Plocka isär din AK5C och gör rent. Nästa gång kan bli om 48 timmar eller mer.).

Och att lätta luftburna saknar helikoptrar är väl också en parantes.

I övrigt hittar man förstås många fler av försvarets egna filmer på YouTube. Tyvärr också den senaste reklamkampanjen. Men också Combat Cameras Showcase nedan.

Vad var det för fel på ärliga, men utvalda bilder? (Även polisens numera ökända Kapten Klänning får vara med.)

Cynikern påtalar att ovanstående film från Combat Camera redan har betalats av skattebetalarna, och därmed får inte en reklambyrå 25 miljoner att hantera i bland annat Sydafrika för att spela in fejkad reklam (plus för att köpa reklamtid av sina kompisar på TV4).

Se även vad försvarets officerare själva tycker, t ex bloggrannen Chefsingenjören eller Johan Westerholm. Bloggrannen Wiseman brukar inte kunna kommentera saker på arbetstid för att inte röja sig, så vi får nog vänta med kommentarer från honom förrän till kvällen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Av intresset att döma borde det väl helt enkelt det bästa att lägga ned skiten och använda skattekronorna till ngt betydligt mer meningsfullt.

  SvaraRadera
 2. Varför visar dem nyinryckta beväringar? KSP-skytten är jag 100% säker på att han nyligen börjat sin specialistbefattning när han blev filmad av flera orsaker. Inte för att jag själv är proffs, men för att det finns en del saker som skall drillas in stenhårt som dem sket i.

  SvaraRadera
 3. Filmen är inte tillrättalagd, klippt eller regisserad Victor, utan det rör sig om folk som legat inne i 6-7 månader vid tillfället för filmningen och är en ren och rak ärlig sekvens. Eldavbrott händer även den bäste och är inte bortklippt här. Dessutom har försvaret rejält minskat på skarpskjutningsövningar, vilket också är en delförklaring.

  SvaraRadera
 4. Helt rätt Cornu. Det jag bara undrar är varför dem tar folk som fortfarande är ganska gröna istället för att ta dem närmare muck då intrycket skulle bli lite bättre. Det var väl ändå lite av en reklamfilm/uppvisning? Jag vet att det såg värre ut på K4 då man gjorde liknande moment i knädjup snö på vita blixten, kan tänka mig att en djupdykning och en kind som bränns fast i ksp-pipan ser mindre proffsigt ut än detta. Hur som så bommade dem en del viktiga moment vilka alltid ska vara med i dessa övningar/situationer.

  Tack för hänvisningen i förra inlägget ("spar"-barometern) förresten.

  SvaraRadera
 5. Är det bara jag eller har försvarsmakten riktigt dåligt förtroende för polisen?

  Eller som nyhetsuppläsaren i combat showcase filmen med det påhittade siljalineinslaget uttrycker det "...a waste police force was sent to värtahamnen..."

  SvaraRadera
 6. Är det bara jag eller har försvarsmakten riktigt dåligt förtroende för polisen?

  Eller som nyhetsuppläsaren i combat showcase filmen med det påhittade siljalineinslaget uttrycker det "...a waste police force was sent to värtahamnen..."

  SvaraRadera
 7. Jag är den första att erkänna att detta inte hör till sakfrågan men jag känner ändå att det är min plikt att informera församlingen om omständigheterna kring denna FÖREVISNINGSSKJUTNING. Ni som har egna erfarenheter från dessa arangemang kan nog redan lista ut vart jag vill komma med detta inlägg.

  Filmen är inspelad under AIs markstridsdagar tidig sommar 2009. Förbandet är den 313 luftburna skvadronen. Förbandet löste vid tidpunkten för inspelningen beredskap R10 inom ramen för IA09. Dvs heltidsanställta yrkessoldater. Ksp skytten som omnämns har vid denna tidpunkt betjänat sitt befattningsvapen i ca 15 månader i princip oavbrutet.

  Gruppen framrycker på linje parallelt med en den södra fältkanten. På den norra står inbjudna överhuvud från flertalet olika förband och länder. Ordern för FÖREVISNINGEN kan kokas ner till ungefär "skjut mycket och få det att se fräckt ut". Kopplat till sin egen erfarenhet och Tiden Terrängen Uppgiften Fienden gör soldaterna i filmen en rad egna aktiva val. Varav de förstnämda är de mest beslutsgrundande. Man väljer att inte byta pipa därför att man har förtroende för sitt vapensystems funktion, och man väljer att ha en högre skjutställning därför att man är under en framryckning och det tar tid att resa sig med 20-25 kilo utrustning på överkroppen. Valet av skjutställning är också kopplat till det faktum att fienden bedöms vara nertryckt då de tar emot ett samtidigt eldöppnande från tre stycken ksp90 (vilken förövrigt funkar alldeles lysande i granskog.) samt fem stycken ak5C. Anfallsmålet har förövrigt också blivit förbekämpat. Av en 40mm Granatspruta (mk19) en 12,7mm Tung Kulspruta (Browning 50cal) samt indirekt eld ifrån 8cm Granatkastare.

  Jag förtydligar, detta är en FÖREVISNINGSSKJUTNING. Översatt civilt borde detta bli ungefär stora tågrånet på High Chapparall. Det speglar varken Arméns eller den luftburna bataljonens stridsteknink på ett fullgott sätt.

  Jag vet detta för att jag befinner mig på en kulle 50m längre söderut där min grupp om 8 man beväpnade med tre stycken Granatgevär m/86 just då skjuter 12 stycken rökgranater in i anfallsmålets södra del.

  Hoppas ni hade lika kul att läsa detta som jag hade att skriva det.

  Mvh/ Livhusaren

  SvaraRadera
 8. Livshusaren, tack. Intressant.

  Är det normalt att koncenterera 3 ksp-90 till en grp och tre grg m/48 (m/86 är väl pansarskott) till en annan grupp i luftburen skvadron? Eller var det för att få så stort tågrån som möjligt inför publiken?

  SvaraRadera
 9. Nej det hör inte till vanligheterna direkt :). Enbart publikfrieri.

  Granatgevär m/86 är i princip samma vapen som m/48. Det skiljer sig dock en del. På den nyare modellen är eldröret tunnare. Men inbakat i ett kompositmateriel som jag inte har några specifikationer på tyvärr. Man har även bytt ut det gamla optiska riktinstrumentet mot ett rödpunktsikte. Dessa åtgärder att gjort att man sparat ett par kilo. Men det är lite skörare att hantera.

  Mvh/ Livhusaren

  SvaraRadera
 10. OK, verkar väl tämligen vettigt. Vapnet behöver inte överleva längre än gruppen...

  Antar att en ksp-90 och en grg m/86 per grupp är det normala?

  Fick ni förflyttas någon med helikopter som skvadron, eller var det bara i teorin? Vilka hkp i så fall?

  SvaraRadera
 11. Livhusaren: Tack. Det förklarade läget. Jag trodde att det var från en vanlig drill/skarpskjutningsövning.

  SvaraRadera
 12. Grupps uppbyggnad och dess förmågor avseende utrustning, stridsteknik och taktisk transportförmåga kan jag bara kommentera i stora drag. Övrig information är hemlig med hänvisning till att bataljonen i princip konstant bedriver skarp tjänst i olika insatsområden.

  Mvh/livhusaren

  SvaraRadera