Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2010-06-29 13:45

Feta statsråd sätter lönenivån +3.7%

Statsminister Fredrik Reinfeldt får en löneförhöjning på ca 3.7% och och det får även övriga statsråd. Och nej, man skall inte få stora löneökningar för att göra sitt jobb. Gör man sitt jobb räcker det med inflationen, dvs ca 1.2%.

Nu vet ni vilken lägstanivå som gäller och som "är bra för Sverige". Har ni fått lägre så skrattar våra politiker bara er i ansiktet, för av era lägre lönelyft så betalar en del just statsrådens höjda löner.

Alla ni som sliter och jobbar så ni kan betala skatt förtjänar betydligt större löneökningar än den kostnad som våra ministrar bara utgör, en minuspost för samhället. Glöm bort allt snack om att hålla igen lönerna för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Reinfeldt med bihang har satt ribban. Rätt av statsråden hade varit att ta sänkta löner för att leda och vara föregångspersoner.

Får tyvärr inte fram uppgifter om vilka tre personer som sitter i statsrådsarvodesnämnden, annat än att ordföranden heter Ove Nilsson och att dessa utses av riksdagen. Statsråd skall också få en garanterad inkomst efter de slutat sitt uppdrag.

Anser för övrigt att såväl statsråd som riksdagsmän- och kvinnor endast skall få en svensk medellön. Att ta uppdraget att styra landet skall vara ett kall, inte ett sätt att bli rik, och med en svensk medellön så får de också känna av hur undersåtarna har det. Riksdagsmän behöver inte ens vara närvarande i riksdagen vid voteringar, uppenbarligen. Men snabbaste sättet att spara in pengar på riksdagen vore att reducera den till 23 personer, fler behövs inte.

Feta katter...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Men av de 23 så måste minst ett par stycken företräda piratpartiet, så att de medborgerliga rättigheterna garanteras.

  SvaraRadera
 2. Med 4%-spärr i riksdagen räcker det med 25 ledamöter, får ett parti 4% av rösterna blir det ett mandat. Avrundade dock ner till 23 eftersom det är ett primtal, och inte bara ett udda tal.

  SvaraRadera
 3. Att vara statsminister skall vara ett av de bättre betalda jobben i landet. Viktigare jobb finns knappast. Att lämna ett sådant jobb till en idealist som känner ett "kall" ....?

  nädu.

  Evt kan man diskutera om de gör sig förtjänta av sin lön. Våra krav är höga, lönen vi erbjuder är därefter.

  /Plato

  SvaraRadera
 4. De svenska medelsvenssons kommer en dag att tröttna på att knyta näven i byxfickan. Det kanske låter konstig i många svenskars öron idag men det kommer bli revolution i detta land förr eller senare. Det är min övertygelse.

  /McMaruso

  SvaraRadera
 5. Plato, då är det bara att vi 100-faldigar lönen för statsministern så blir han ännu mer kompetent får man förmoda?

  SvaraRadera
 6. OM vi 100 faldigade lönen skulle signalen från folket vara att vi krävde 100 falt mer av vår statsminister än vi gör idag. och det är kanske inte rimligt.

  Lönesättning är intressant. Vem förtjänar mest i lön? varför? är att vara högt uppsatt politiker i sverige idag ett ansvarfullt jobb med höga krav? Bör det vara det och hur skall vi visa det?

  Vi som vill kunna rekrytera bredare än bland de politiskt kallade vill kunna erbjuda en lön som evt kan matcha en internationell Vd post, eller liknande.

  det som" känner kallet "får vi lixom på köpet, ingen nämnd (men leta till vänster?)

  /plato

  SvaraRadera
 7. Och vad är ansvar? Att ha ett ansvarsfullt jobb är bevisligen inte samma sak som att ta ansvar, för då skulle betydligt fler politiker tagit sitt ansvar och avgått.

  Skit samma i lönen, +3.7% i lönepåslag är vad folket också skall kräva är beskedet från våra ansvarsfulla politiker.

  SvaraRadera
 8. plato, vad lever du i för värld? Tycker du på fullt allvar att en sjuksköterska med ansvar för liv är mindre värd en en nybakad civilingenjör som sitter och surfar stor del av dagen? Att man får högre lön pga ansvar är rent nys! Det är helt andra parametrar som styr!

  SvaraRadera
 9. @ ylven

  Läkarna som bär det yttersta ansvaret inom vården ÄR välbetalda. Mig veterligen är det också läkarna som i slutändan har ansvaret för patienterna.

  Angående ditt påstående om ingenjörer så kan du fundera varför inte byggnader, broar, tunnlar osv inte rasar. Är det ren tur eller någon 'surfande'-ingenjör som har dimensionerat byggnationen?

  SvaraRadera
 10. Struntprat. En AT-läkare har tämligen usel lön, men fullt ansvar.

  SvaraRadera
 11. Håller med fullständigt. Det är oförskämt att statsråd och ledamöter ska garanteras lön efter utfört uppdrag. Det är därför vi fått yrkespolitiker och det är dessa som är det största problemet med svensk demokrati idag. Det är en skendemokrati där en liten elitgrupp styr landet. Precis som förr, men då kallade vi det för var det var. Adel.

  SvaraRadera
 12. Det ingår många parametrar i läönesättning.
  Det rimliga vore iof att jämföra statsrådens löner med VD'ars löner...

  Sen skall också personer i ledande ställning ha betalt så att risken för mutor minskar och yrket skall ha en viss status.

  Fö. Mig veterligen är en AT-läkare mer eller mindre under utbildning och AT-tiden räknas som en lärlingstjänst - de flesta (?) får väl betydligt bättre betalt när dom blir specialister efter AT-tiden ?

  Men visst offentliga yrken skall man ifrågasätta lönerna på - eftersom det är en mer "falsk" marknad.
  Att jämföra löner mellan sjuksköterskor, VD'ar och civilingenjörer kan bara bli fel dock- det är en arbetsmarknad och yrken är värderade efter vad arbetsgivarna kan/måste ge i lön för att få en viss kompetens - gillar man inte sitt yrke och tycker man är underbetald - byt då yrke eller arbetsgivare.. .

  /K

  /K

  SvaraRadera
 13. Gratisätaren2010-06-29 22:14

  Inflationen 1.2 %. Jo, just det argumentet fick jag vid en löneförhandling nyligen. Problemet är bara att den stora utgiften för mig och mina kollegor i Stockholm är boendet. Och kostnaden för bostad här har f-n gått upp mer än inflationen de senaste åren.

  SvaraRadera