Cornucopia?

2010-06-13 17:55

Blir valresultatet i linje med SCB:s senaste opinionsundersökning?

Det är mycket tjat om opinionsundersökningar.

Med den visa backspegeln så har man kommit fram till att SCB:s valundersökning för maj alltid speglar vilken sida som vinner valet, och en del drar därmed slutsatsen att det blir så även i år, dvs en egen majoritet för den rödgröna axelmakten. Alltså inte dagens SIFO-undersökning, utan SCB:s tidigare undersökning.

Vad tror du, blir valresultatet i linje med SCB även den här gången, eller blir det annorlunda? Svara här ute till höger, och som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på undersökningar, så ditt svar är helt anonymt för mig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

16 kommentarer:

 1. Mona är den svarta svan som får statistiken att bli felaktig.

  SvaraRadera
 2. För att citera svd:

  Sedan Sifo började mäta på 60-talet har den som vunnit junimätningen också vunnit valet, elva gånger av tretton.

  krona eller klave, scb eller sifo...

  SvaraRadera
 3. Fooled by randomness. Med tanke på att 3-4 opinionsinstitut gör en undersökning i månaden, så kan man alltid hitta någon kombination av institut och månad som har bra trackrecord för tillfället. Gäller bara tills det slutar gälla.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att utvecklingen inom euro-zonen kommer att göra att alliansen vinner. För när det gäller att hålla i slantarna och vara försiktig med skattemedlen så vinner Borg mot .... (Va hette han nu, oppositionens tilltänkta finansminister?)

  SvaraRadera
 5. Tyvärr (för Sverige) tror jag att valresultatet kommer att innebära att vi kommer att fä se en regering som styrs av M och kompletteras av Fp och SD...

  Varken KD eller C kommer att klara spärren och S kommer att göra sitt sämsta val någonsin

  Resultatet kommer sorgligt nog att innebära att vi inte kommer att få en majoritetsregering...

  Det enda positiva med detta valresultat är att vi nog sett "allianser" för sista gången...

  SvaraRadera
 6. Jag tror inte man kan utesluta att man kommer kunna se en bredare uppgörelse med Alliansen (eller de av alliansen som klarar gränsen) och MP. MP skulle kunna förklara bort sitt "blockförräderi" genom att säga:

  "För att kunna vara med och påverka svensk politik tror vi miljöpartiser att det är viktigare att samarbeta för sakfrågan än att stå utanför av historiskt ideologiska skäl. Att dessutom hindra rasistiska partier att nå en vågmästarroll i riksdagen måste vara överordnat tidigare blockidentitiet."

  Cornucopia - hur har din rundfrågning bland partierna om Peak Oil och deras syn och politik kring detta gått? Jag kanske har missat din redogörelse eller sitter Du och håller på resultatet?

  SvaraRadera
 7. Nej, fortfarande bara två svar.

  SvaraRadera
 8. Jag är pessimist och målar Fan på väggen, tror det blir rödgrönt i höst.

  SvaraRadera
 9. Jag är optimist och tror inte folket vill ha den tjuvaktiga skatan som statsminister.

  SvaraRadera
 10. SCB's senaste mätning gjordes ju tydligen till 70% mellan 28 Apr - 16 Maj - så "junimätningen" återstår väl att läsa ?:)

  /K

  SvaraRadera
 11. SCB:s siffror var ju gamla när dem kom, frågan är varför media ens reagerade över dem... Dvs deras siffror var innan alla idiotiska uttalanden från Toblemona, Bältros, MP och Ohly.

  SvaraRadera
 12. röstade "vet inte" men jag hoppas verkligen att det blir de rödgröna som vinner valet.

  Alliansen har förstört så mycket för t.ex de som är sjuka och om de får en period till att regera kommer de att öka takten på nedmonteringen av allt som har med solidaritet och omtanke om sina medmänniskor att göra.

  Socialdemokraterna är väl troligen inte så mycket bättre de men ihop med VP och MP så tror jag att en lite mer mänskligare och humanare politik kommer att råda.

  SvaraRadera
 13. Ja, det förefaller som om SCB:s stora opinionsmätning huvudsakligen gjordes innan de rödgröna hade presenterat sin politik. Därmed fångade den inte upp den radikala svängning i opinionen som inträdde efter presentationen. SIFO:s mätning har dock fångat upp denna kantring i opinionen. SCB:s undersökning är därmed missvisande.

  SvaraRadera
 14. Jag tror inte riktigt på din fooled by randomness, cornu. Den stämmer naturligtvis i allmänhet, men inte i det här fallet. SCB:s stora väljarundersökning har gjorts bra mycket längre än de flesta av dagens opinionsinstitut har funnits, och den har ett större bra mycket större underlag än de flesta andra opinionsundersökningar. Jag tänker inte spekulera i om den kommer att peka ut vinnaren i år också, men jag tror att om den inte gör det så handlar det förmodligen lika mycket om ett verkligt trendbrott som om att den oftast borde ha rätt men ibland ha fel och i år blev det fel.

  Verkliga orsaker kan då vara ytterligare ökad väljarrörlighet. Vinner alliansen är det ju inte bara SCB:s undersökning som pekar fel, utan regeringen kommer att ha gjort en upphämtning av historiska mått jämfört med lägsta siffrorna under mandatperioden.

  SvaraRadera
 15. Opinonsundersöknigarnas tillförlitlighet känns väl tämligen låg. Att opinionen slår så pass kraftigt vecka efter vecka är mindre troligt.
  Vidare så känns det som vart man lägger rösten är betydelselöst, oavsett så verkar MP komma i regeringsställning.

  SvaraRadera
 16. Det rätta svaret är vet inte. För det är ingen som vet. Alla bara gissar.

  SvaraRadera