Cornucopia?

2010-06-07 06:52

Black Monday eller Happy Monday?

Med det kraftiga raset i USA i fredags så är det inte direkt överraskande att Asien fortsätter ner.

Skall man se Australien som någon form av vägledning vart Europas börser är på väg så faller All Ordinaries ca 2.6%.

Jag har nu även lagt in MA50, MA100 och MA200 i mina charts, i form av grå linjer. MA50 är den mörkaste, MA100 är mellangrå och MA200 är väldigt ljus.

För just Australien så ser dessa tre längre glidande medelvärden ut att samtidigt slå helt om från den önskvärda ordningen uppifrån och ner, MA50, MA100 och MA200. En invertering i närtid skulle tala för att det är slut med upptrenden på allvar, åtminstone för Australien. Det enda andra indexet jag följer som ser ut att ha samma vändning just nu är än så länge franska CAC40.

Kinesiska Hong-Kongs Hang Seng-index har redan slagit om till en nertrend, med inverterad MA50-200.

Annars är det alltså Frankrike som bäst följer Australien i Europa. Även brasilianska Bovespa är på väg att slå om i de långa trenderna.

Övriga index är faktiskt kvar i positiv långsiktig trend än så länge, även japanska Nikkei. Istället är det hos de hypade tillväxtbörserna i BRIC-länder som Brasilien och Kina som den långa trenden ser ut att vända ner först, följt av Australien och Frankrike.

Måndagen blir dock väldigt spännande. Det är tämligen avgjort att Europabörserna kommer dyka i öppningen, inklusive svenska OMXS30, men för en riktig Black Monday med börskrasch och allt så får vi vänta till klockan 15:30 och öppningen i USA.

För USA sätter taktpinnen. S&P-500 ligger strax ovanför ett stödområde i intervallet 1040-1050. Ryker detta så blir det inte roligt, men vi kan lika gärna få se en samling runt flaggan (eng flagpole rally), skuldkris för Ungern eller ej. Mer allvarligt var nog att jobbtillväxten i USA i princip enbart utgjordes av statliga jobb, via äkta tobleronepolitik.

Det är rent av så att dessa 411 000 statliga jobb beror på tillfälliga anställningar pga att det är dags för den amerikanska folkräkningen (eng census), som sker vart 10:e år. I själva verket skapas det inga jobb i USA att tala om undantaget detta.

Kraschvarnaren VIX ligger på 35, mellan kraschvarning på 30 och panik på 40.

Be afraid, be very afraid.

Den försiktige är likvid.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

2 kommentarer:

  1. Pyramidspelet är på väg att få ett slut. Detta kommer inte att bli snyggt.

    SvaraRadera
  2. Det artar sig, bra kompletteringar i dina grafer.

    /Ahmed

    SvaraRadera