Cornucopia?

2010-06-09 11:14

Alternativ till ocker-Lyreco

Angående de där 1500:- per elev för penna, linjal och suddgummi som Lyreco fått godkänt av Oskarshamns inkompetenta och sannolikt korrumperade kommun, så kan man titta på alternativ om man har lust.

T ex Svanströms.

Där kan man köpa 300 st blyertspennor i ett skolpack med olika hårdheter för 272:- kronor, eller ca 0:91 per styck.

En ask med 80st gröna suddgummin kostar 56:- eller 0:70 SEK per styck

Ett 20-pack med färgade linjaler, 30cm, går på 19:10 SEK per styck.

Om varje elev gör av med 1.2 st linjaler per år (några går sönder), 5 suddgummin och 20 pennor blir totalkostnaden per elev 1.2*19.1+5*0.7+20*0.91=44:62.

Med frakt blir 50:- per elev en rimlig kostnad, för något som Oskarshamn nu betalar 1500:- och tidigare tyckte att 100:- var ett bra pris för. Torbjörn Karlsson heter upphandlaren hos kommunen står det att läsa hos bloggaren Pezter. Det är dock fel, den nya upphandlaren heter Annika Egnell enligt orginalkällan småländska Nyheterna. Hon har dock återgått till en tjänst hos Landstinget, och har inga kommentarer till det hela annat än att hon utgår från att anbudet var det billigaste för kommunen.

Man kan också läsa hos Gerdaus skolblogg att betygen i Oskarshamn var de sämsta på 10 år förra året. Och det gällde skolbarnen, inte Annika Egnell.

Kan tillägga att Oskarshamns kommun styrs av (s)ocialdemokrater i samarbete med (v)änsterpartister. En försmak för axelmaktens Sverige om de får ta över regeringsmakten efter valet.

Bör också påpeka att mitt förra inlägg i frågan blev anmält till Twingly och sedermera censurerat från länkhorningen hos DN. Antar att det var Censur AB i Varberg som var framme igen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

16 kommentarer:

 1. Jag drog iväg ett mail till skattebetalarnas och Timbros "SlösO" med bla. en länk till din blogg för det här är hårresande..

  SvaraRadera
 2. Vad jag minns från min lågstadietid för ca 30 år sen så fick man två pennor och ett sudd per termin och det brukade räcka. Så man kan nog kapa en bit av de där 44 kronorna också...

  Mitt företag är inblandat i en annan upphandling från ett statligt verk som kostat skattebetalarna runt 600k hittills och verkar ge verket ingenting tillbaka, eftersom 1.5 år av de två år som upphandlingen av tjänsten gällde redan passerat och de har inte kommit till beslut än.

  SvaraRadera
 3. LOU är en skapelse som endast är till för att skapa arbete åt folk som inte kan skaffa sig riktiga arbeten. När de märker att det är kritik mot att de inte gör något tar av någon anledning upphandlingar alltid längre tid och varenda regel skall nagelfaras så det verkligen syns att de arbetar. Sen om resten av verksamheten brunnit ner för att det tagit 6 månader att köpa in tjänsten "brandsläckning" skiter ju dom i.

  Jag är inte bitter.....

  Du dryftade iden om att starta ett bolag som sålde billigare än de övriga bolagen som nu ger anbud. Bra försök, för att ens få skicka in offerter så måste leverantören gå igenom en lång rad godtyckliga regler och någon pappersvändare bestämmer helt sonika att "era priser är för billiga" och ni får inget avtal att sälja mot stat och kommun. Har hänt flera IT-bolag. Ekonomer eller arbetsskygga byråkrater bestämmer vad IT-produkter skall kosta. Sen att priserna är 80% över det "riktiga priset" verkar inte beröra någon.

  Offentlig upphandling är en fars.

  SvaraRadera
 4. Anonym 13:06. Visst verkar det vara så, men ju större monster desto fler svagheter. Jag ser en mycket god affärspotential i detta, synd att folk betalar skattepengar för det...

  SvaraRadera
 5. Sorligt att se hur Rödgröna åker djupare ner i soptunnan pågrund av såna här extremiteter som inte ska höra hemma i Sverige. Unket.

  SvaraRadera
 6. www.lyreco.se ser ut att vara en alldeles vanlig kontorsmaterielsäljare med verksamhet i flera länder. Frågan är snarare hur tokigt avtalet är skrivet om utfallet kan bli såhär? /HQ

  SvaraRadera
 7. Att lura skjortan av inkompetenta tjänstemän och politiker i stat, landsting och kommun blir ett växande problem när allt ska sättas på marknaden. Det offentligas kaka är stor och det privata kapitalet vill kapa åt sig en allt större del av den kakan. De har goda tider att se fram emot. Staten och kapitalet har ett ömsesidigt behov av varandra i alla avseenden. De sitter som jag brukar säga i samma båt.

  SvaraRadera
 8. Kanske är det privatiseringen av vaktmästartjänsten som givit denna inköpsnota.
  Man köper inte pennor utan tjänsten skrivhjälpmedel.
  Hur som så är det brist i inköpskontrollen som kan bli bättre bara om allt är offentligt/Oppti

  SvaraRadera
 9. "Staten och kapitalet har ett ömsesidigt behov av varandra i alla avseenden. De sitter som jag brukar säga i samma båt." Låter nästan poetiskt. Tycker du ska tonsätta dessa rader.

  SvaraRadera
 10. Utdrag från Ebba Gröns klassiska låt "Staten och Kapitalet" :

  Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
  staten och kapitalet, dom sitter i samma båt
  fast det är inte dom som ror, som ror så svetten lackar
  och piskan som kittlar, kittlar inte heller
  deras feta nackar.

  Svensk musikhistoria ! ;-)

  SvaraRadera
 11. Cornucopia, det börjar röra sig i rätt riktning!
  "På onsdagen öppnade den spanska regeringschefen José Luís Zapatero för ännu en nedskärningsidé: att banta regeringen och minska antalet ministerier. Det är ett krav oppositionen tidigare har ställt, men Zapatero har hittills kategoriskt avvisat det."

  Nu kanske det bara täcker en liten del av underskottet, men visst är det beundransvärt?

  http://www.dn.se/ekonomi/dampat-spanskt-hot-om-generalstrejk-1.1118993

  SvaraRadera
 12. Rätt tänkt och beundransvärt. Tycker personligen vi kan reducera riksdagen till 25 ledamöter (4% per person). De är ju ändå inte närvarande, och besluten tas i Bryssel. Några kan väl behövas för att klubba igenom Bryssels beslut här i Sverige.

  SvaraRadera
 13. Förvånar mig inte ett dugg. Jag har haft flera företag i Oskarshamn och träffat en del av de politiker som styr. Vill man se det hela positivt kan man väl säga att det finns plats för förbättringar och kompetenshöjande åtgärder bland kommunledningen...

  SvaraRadera
 14. Det är väl antagligen sånt här som gör att det oftast går att driva en friskola med vinst som tidigare gick med förlust som kommunal skola. Dessutom med lägre skolpeng än vad de kommunala skolornas barn får. Har ett bra exempel från min egen kommun där en skola idag, år 2010, fortfarande eldar olja för att värma upp lokalerna, när oljepriset är sådant att en investering i bergvärme skulle börja betala sig från dag 1 efter att investeringen är gjord. Ett företag som gör så skulle gå i konkurs direkt, och vissa kommuner (oftast sosse eller vänsterstyrda) är väl också mer eller mindre konkursmässiga.

  SvaraRadera
 15. Typiskt såssar!
  Det ska vara billigt istället. Tex Danderyd där man sålde det kommunala gymnasiet jättebilligt. Rösta M så blir det billigare.

  //Håkan

  SvaraRadera
 16. Erik Holmberg2010-06-10 06:47

  Något som är riktigt läskigt är att det är möjligt att Lyreco inte tjänar speciellt mycket pengar på detta. Detta beroende på att kostnaderna för att vara med i upphandlingen mycket väl kan vara så höga att det går på ett ut. (nu tror jag naturligtvis inte att Lyreco inte tjänar pengar bara inte så mycket som man skulle kunna tro)

  SvaraRadera