Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2010-06-19 08:00

Alla oljekatastrofers moder

Bloggrannarna [email protected] och Flute uppmärksammar uppgifter från en analys på olje- och peak oil-sajten The Oil Drum. Den som vill följa katastrofen med insatta expertkommentarer från branschfolk, såväl som glada amatörer hänvisas till sajten.

Uppgifterna är mycket skrämmande och pekar på att oljekällans cementinfattning (eng concrete casing) har gått sönder och läcker på flera punkter. Läckaget är så kraftigt att det eroderar bort havsbotten och med det riskerar hela oljekällan att brytas sönder. Den 450 ton tunga BOP (blow out preventer) som normalt skall kunna stänga till en oljekälla som får en blow out bärs inte upp av havsbotten, utan av själva rören och cementinfattningen av oljebrunnen. Se det som att någon balanserar en 450 ton tung klump på ett 300 meter långt ungefär en meter brett cementrör, där enda stabiliteten i sidled utgörs av det stöd som den lösa havsbottnen ger.

Med läckage i cementinfattningen som hastigt eroderar bort havsbottnen har BOP:en redan börjat luta, baserat på lutningsmätare ombord på de fjärrstyrda robotar som bevakar källan.

Detta ses som en anledning till att man slutat försöka stoppa oljekällan uppifrån (eng top kill). Allt en lyckat top kill skulle göra är öka läckorna från sidorna och snabba på erosionen, så analysen är att det är bättre att försöka fånga upp läckande olja och hoppas att man hinner borra in avlastningsbrunnar innan hela oljekällan kollapsar. Dessa avlastningsbrunnar väntas dock ta åtminstone två månader, förutsatt att det inte blir några orkaner nu under orkansäsongen. Återstår att se om oljekällan håller så länge.

Faller väl hela strukturen samman så pratar vi kanske inte 18 000 fat (2.8 miljoner liter) olja om dagen, utan 150 000 fat om dagen och en oljekatastrof utan chans att stoppas. I så fall kommer katastrofen fortsätta till oljefältet är tomt, och det kan handla om över en miljard fat olja (159 miljarder liter) som läcker ut i Mexikanska Gulfen, och i värsta fall även förs vidare av Golfströmmen.

I media, eller från BP och amerikanska staten nämns förstås inte detta.

Sådär, nu har vi målat fan på väggen.

Sker detta worst case och vi får uppleva alla oljekatastrofers moder, så räcker inga pengar som BP har. De miljöproblem man sett än så länge kommer framstå som lyckliga gatan. BP kommer sättas i konkurs eller åtminstone bli utsparkat från USA och se alla sina amerikanska tillgångar exproprierade via någon ny speciallag. Rimligtvis kommer också all offshoreborrning på amerikanskt vatten att upphöra, inte bara i nuvarande sex månader, utan under överskådlig framtid. Eventuellt kommer det komma ett enormt internationellt tryck på att stoppa offshoreborrningar även i övriga länder. Oljepriset skulle förstås sticka iväg, och bristen på olja skulle skicka in världen i en ny akut recession.

Det går dock inte att förutse hur stora konsekvenserna blir av en svart svan som denna, utan ovanstående är bara spekulationer, och då har jag inte ens berört konsekvenserna för miljön.

BP:s partner Anadarko (NYSE:APC) tvår sina händer och skyller allt på BP. BP skall också ha slarvat med cementinfattningen om man får tro uppgifterna på The Oil Drum:

"Problems with the cementing procedure which was done by Haliburton and was deemed as “was against our best practices.” by a Haliburton employee on April 1st weeks before the well blew out."

Syndabocksfasen verkar vara ta fart och det gäller att peka fingret på någon annan. Men när BP är operatör, hur kan t ex Anadarko belastas när BP tog alla beslut? Anadarko har förstås som delägare ansvar, men det är skillnad på ansvar och vem som gjorde fel.

Det yttersta ansvaret tycker jag dock att vi alla som oljekonsumenter bär, dvs både jag och du. Vår oljekonsumtion, direkt och indirekt via olika produkter motsvarar att vi var och en har ca 15 slavar som ser till att vi upprätthåller en god levnadsstandard och välstånd. En tvåbarnsfamilj använder alltså 60 slavar. Detta är förstås ett välstånd ingen av oss vill släppa, och vi är beredda att betala vad som helst för att behålla denna livsstil. I takt med att oljan sinar så här efter peak oil så pressar vi därmed oljebolagen till allt mer riskabel oljeutvinning. Vi svär över lite oljeskadade fåglar och delfiner i Mexikanska Gulfen, men fortsätter sedan leva precis som vanligt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Superbra skrivet. Äntligen en redogörelse på svenska om vad som händer. Du är guld!

  SvaraRadera
 2. Håller med ovanstående skrivbent.

  För att drifta vidare i ansvarsfördelningen skulle man såklart behöva grotta i hur avtalen ser ut mellan BP och dess partners i Gulfen; Anadarko som hade andel i själva källan, Haliburton som vad jag förstår byggt själva casingen (på BP's konstruktionsansvar eller annan underkonsult?), Transocean som ägde riggen som havererade, osv osv.

  Pajkastningen kommer givetvis fortsätta i takt med att omfattningen tycks bli mer och mer omfattande för varje vecka som går. Av nyhetsrapporteringen att döma tycker jag dock det verkar som BP sitter med svarte petter så länge ingen annan av de inblandade entreprenörerna grovt har gjort något som bryter mot avtalet med BP. Men det är klart, i juristernas Mecka så kan ju det mesta hända...

  Håller med om att vi som oljekonsumenter har ett stort ansvar, men det kan ju inte på något sätt innebära att BP kan göra vad dom helst för att få upp olja backen. Har de gjort bort sig så får de ta den första smällen och likvideras, sen får skattebetalarna betala dubbelt i form av skattemedel och för den delen antagligen betydande påslag på oljepriset pga restriktioner i framtiden.

  Noterade att Transocean steg över 10% i gårdagens handel...

  SvaraRadera
 3. Med tanke på händelserna som pågår i världen kanske Maya indianerna hade rätt. Det verkar bli rätt dramatiskt inom snar framtid. Katla som väntar på att vakna. Ekonomiska kriser. Olje katastrofer. Vad härnäst? Själv orkar jag inte oroa mig direkt. Varför oroa sig för det oundvikliga.

  SvaraRadera
 4. Haliburton - hmm var det inte i samband med div oegentligheter i Irak som jag hörde det namnet sist ?
  Det var Dick Cheney som var en av styrelseledarmöterna vill jag minnas ?

  /K

  SvaraRadera
 5. Gustav, nja. BP är på sätt och vis bara budbäraren. Med efterfrågan på den sinande oljan så var det (förstås) bara en tidsfråga till någon medvetet eller omedvetet skulle göra fel. I det här fallet BP.

  Men för att citera Nassim Taleb (The Black Swan): "När en bro kollapsar fokuserar media på den sista lastbilen som följde med ner i djupet istället för att bron inte var byggd som den skulle."

  Grundproblemet är att oljan sinar och blir allt svårare och mer riskfylld att utvinna.

  Tekniknaivister har förstås aldrig höjt några varningens finger inför att sådant här kan hända utan menar att säkerhetsåtgärder som BOP:ar, cementering etc kan hantera allt. Ungefär som kärnkraftskramarna menar att kärnkraftsolyckor är omöjliga pga diverse säkerhetsanordningar. Men plötsligt händer det...

  SvaraRadera
 6. Fan vad du skräms...../ Hans E

  SvaraRadera
 7. Hmm.. Jag ska nog ut och montera in gummiband i min lilla Cooper...

  SvaraRadera
 8. Cornu, jag är inte riktigt med dig här.

  Men innan händelseförloppet klarlagts så kan vi ju bara spekulera om den verkliga orsaken till haveriet, och vet vi inte orsaken är ju skuldfördelningen oviss.

  Det kanske är så att BP har följt gällande praxis och regler map säkerheten och att det är som BP själva säger, en olycka. Ett annat scenario är att BP de facto har brutit mot en rad regelverk, antingen i konstruktionen, eller i utförandet. Och är så fallet tycker jag att marknadens krav på billig är irrelevant, det är ingen som med pistol tvingar BP att regelvidrigt utvinna olja.

  Men men, det kommer säkert visa sig vilka avtal parterna ingått med varandra.

  SvaraRadera
 9. Johan Söderberg2010-06-19 13:23

  Bra skrivet.

  Precis som du säger, det är verkligt skrämmande att vi inte har mer debatt om att mänskligheten måste ändra sin livsstil för att överleva Peak Oil.

  Blir så trött på att att höra exempelvis lipande kustbor i Florida som bara pekar finger på staten och BP utan att reflektera över sitt eget ansvar då de med sin livsstil är medskyldiga till denna katastrof. Den utan skuld kastar första stenen...

  SvaraRadera
 10. Det här kanske är det bästa som kan hända? Att vi får en rejäl varningssignal som påbörjar omställningen till ett oljefritt samhälle, innan något ännu värre inträffar längre fram.

  SvaraRadera
 11. Den enda lösningen är den ryska (eller sovjetiska).

  Tactical nuke.

  Man använde den metoden 5 ggr i Sovietunionen och den lär användas här igen.

  Frågan är bara hur länge Obama ska hålla på och se ut som om det fanns några andra alternativ.

  Hoppas ni inte gillar Nostradamus förresten.

  Vem anställde Obama för att rensa upp efter oljekatastrofen? Mabius.

  SvaraRadera
 12. Allt verkar snart braka samman.
  Ekonomin, miljön och Iranhistorian.
  Lika bra ta en öl till o lyssna på The Doors.
  http://www.youtube.com/watch?v=NoBFhdeR9PE

  SvaraRadera
 13. Sovjetunionens diktator2010-06-19 17:46

  Det är ju också CCCP som har sprängt den kraftigaste bomben i världshistorien, på en ö norr om Sibirien 1962.

  SvaraRadera
 14. Enligt obekräftade källor så borrade de så djupt ner som 35 000 fot och kom ändå ner till den abiotiska oljan med ett oerhört tryck som är runt 20 000 - 70 000 Pounds per square inch när en normal källa har ett tryck på 1500. Alla säkerhetsventiler flög. 25 000 barrels/day i utsläpp.
  Hydrogen sulfide 5-10 ppb i gränsvärde, 1200 ppb har uppmäts i området. Benzen 0-4 ppb, 3000 ppb har uppmäts. Även om det sprids ut med luften så har folk i Florida börjat insjukna. Läget är mycket allvarligt och det finns risk att man måste evakuera området.

  SvaraRadera
 15. Cornu! Du nämner 15 energislavar. Om man räknar inte bara olja så handlar det nog om mins 200 energislavar.
  Läs gärna 2Susatianble energy" av David MacKay. Då kanske debatten hyfsas något. Boken skrevs just för att få bort allt pladder kring kärnkraft och förnybar energi. Finns oxå som nätbok. Läs den.

  SvaraRadera
 16. Till att börja med vill jag nämna att allt snack om att BP borrade 35000 fot är nonsens. Man kom bara ungefär halva den sträckan. Däremot kan man ändå ha råkat ut för mycket höga tryck, kanske ända upp till 100000 psi, det är ännu osäkert.

  Men att det är BP:s misstag som ledde fram till katastrofen är uppenbart. Liksom i andra katastrofscenarier är det en hel kedja av felaktiga val det handlar om, fram till det avgörande sista misstaget att pumpa ut den "mud" som balanserade trycket i borrhålet innan den tredje cementproppen var på plats. Ända fram till den punkten hade stuationen kunnat räddas, trots alla tidigare misstag.
  Det första misstaget var valet av arkitektur, istf att ta den säkrare metoden med "liner/tieback" valde man "long-string casing". Därmed försvann en säkerhetsnivå.
  När man sedan testade "blowout-preventer" (BOP) hände en olycka - när gummipackningen var komprimerad runt röret råkade någon aktivera en mekanism som drog röret ett par meter, och därvid skadades gummipackningen. Enligt vittnesuppgifter kom det upp stora gummibitar ur borrhålet, men när detta anmäldes till en chef valde han att ignorera detta. Sannolikt var därmed BOP:en i varje fall delvis ur funktion. Dessutom verkar det som en av de två manöverenheter som finns i BOP:en ha varit skadad, enbart detta borde ha medfört att man stoppat verksamheten tills den lagats eller ersatts.
  Det slutliga misstaget var som nämnts att pumpa ur den "mud" som balanserade trycket för snabbt. Dessutom anser vissa experter att "bottenpluggen" som Halliburton hade satt var för liten, de använde enligt uppgift 51 säckar cement men borde ha använt 100 säckar till.
  När sedan gaspulsen kom höll inte cementpluggarna och BOP:en fungerade inte som den borde - inte heller nästa steg efter gummipackningen, som innebar att ett par metallsköldar aktiverades, fungerade som avsett. En teori är att det berodde på att metalldelar från borrhålsfodret ("casing") slungades upp och blockerade sköldaran. Ofta finns en tredje nivå med en "kniv" ("shear") som klipper av hela röret och blockerar öppningen, möjligen fanns inte denna funktion i BOP:en.
  Se även http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100524102743AAJCPvh och http://www.businessweek.com/news/2010-06-15/bp-raised-risks-at-nightmare-well-lawmakers-say-update1-.html . Samt googla på "matt simmons gulf mexico" om ni vill bli riktigt uppskrämda.

  Grattis på födelsedagen Cornucopia, förresten!

  SvaraRadera
 17. Nu får vi ALLA betala för ett bolags girighet.
  Härligt när allt och alla får sköta sig själva i bästa liberala anda, bort med all kontroll av allt, det blir så himla bra.

  SvaraRadera
 18. För en unik ögonvittnesskildring från en överlevande se detta: http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=6490348n&tag=related;photovideo .

  SvaraRadera
 19. @anonym:
  "Härligt när allt och alla får sköta sig själva i bästa liberala anda, bort med all kontroll av allt, det blir så himla bra. "
  Problemet är ju att offentligeheten sen rädda bolaget(N)
  Annars innebär en sån här katastrof att företaget är borta från markanden- det borde vara en väckarklokca för övriga.

  Tyvärr tror inte jag heller på total frihet - vinst och girighet upphäver långsiktigheten så det behövs mekansimer och kontroller som gör att de giriga valparna i företagsledningar och "aktieägarklubbar" faktiskt tar med långsiktiga och hållbara beslut...

  /K

  SvaraRadera
 20. "Det yttersta ansvaret tycker jag dock att vi alla som oljekonsumenter bär, dvs både jag och du. Vår oljekonsumtion, direkt och indirekt via olika produkter motsvarar att vi var och en har ca 15 slavar som ser till att vi upprätthåller en god levnadsstandard och välstånd."

  Vad gäller Sverige är det faktiskt staten som styr lönebildningen genom nivåerna i försäkringssystemen som motsvarar reservationslönen. Det är därför lite märkligt att resonera kring det allmänna konsumtionsbeteendet men bortse från att statsledningen - som ju oupphörligt förleder folk att tro att köpkraft kommer från jultomten - kan sänka både levnadsstandard och välstånd genom lag (1969:93) om begränsning av samhällsstöd vid arbetskonflikt om utvecklingen är osund. Och det har den ju varit länge.

  Dessutom är det knappast orimligt att tänka sig att produktionsen går ner vid USA:S tillbakadragande av trupper från IRAK då en maktkamp där lär kunna ta vid. Och att en eskalerad konflikt IRAN - ISRAEL också kommer påverka produktion negativt.

  Kort sagt måste utsikterna att bryta beroendet av olje- fordonsindustri vara mindre dåliga än innan olyckan.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 21. Tobias Wallin: Det du säger är att du vill tvinga alla via staten att sluta konsumera olja?.
  Varför finns det alltid vidriga människor som vill använda våld när man istället kan låta folk stå för sina handlingar,hoppas man på att själv slippa undan våldet eller njuter man bara av att ha varit med och aktiverat våldet?.
  Antingen njuter du av att vara ansvarslös,slav åt staten eller så är du en sadist som vill kunna utöva tvång med staten som ditt medel.Oavsett så bör du vara den första att bli slav i din utopi.
  Du riktar bara in dig på vad oljan _kan_ ge för problem i framtiden men glömmer samtidigt bort vad den ger för många just nu. Opinion,information och en individualisering av samhället,bort från det verklighetsfrånvända kollektiva tänket är enda vägen om du vill förbli en människa utan att förespråka våld.
  ps. Ledsen för denna OT-kommentar cornucopia men jag blir lite sne när mussolini-wannabes vandrar omkring och sprider dynga.

  SvaraRadera
 22. "...Vår oljekonsumtion, direkt och indirekt via olika produkter motsvarar att vi var var och en har ca 15 slavar som ser till att vi upprätthåller en god levnadsstandard och välstånd."

  Det är väl de 15 slavarna som får stå för DINA handlingar - inte DU??

  Du försvarar ju själv bara den svenska ganska nationalsocialistiska "solidariteten" så det är ganska poänglöst att kalla mig Mussolini-wannabi. Eller fattar Du inte att den svenska levnadsstandarden bygger på låglöneproduktion någon annanstans?

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 23. foliehattar! Läckan är tätad. Utan atombomber eller kollapsande havsbotten. Ni är alltid så nervösa.

  SvaraRadera