Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2010-05-16 17:15

Vill du se en generellt ändrad arbetstid?

Med anledning av (v):s respektive (mp):s klubbningar på sina stämmor att arbetstiden skall förkortas via lagkrav, så undrar jag nu vad ni själva tycker om saken.

Rösta här ute i marginalen. Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.

12 kommentarer:

 1. Folk kan väl få diskutera med sina arbetsgivare om de vill arbeta mer eller mindre än 40 timmar i veckan. Det vore knappast ogörligt.

  /Starvid

  SvaraRadera
 2. Känns rätt gammalmodigt att det ska finnas en universiell heltidstid oavsett ålder. Egentligen borde man jobba mer som 25-åring än 65-åring.

  Ta mig själv som (universiellt) exempel. Efter högskolan var det ju ren semester att gå ned på 40h/vecka. På högskolan var det 40h schemalagt och kanske 20h därutöver i självstudier. Jag hade inte haft problem att jobba omkring 55h/vecka direkt efter studierna.

  Nu, som småbarnsförälder, är istället 40h ganska mycket när man ska hinna med dagis etc. Antar att när barnen är äldre och jag tröttnat på min fru skulle det inte vara problem att gå upp i tid igen för att sedan minska igen när man blir rejält äldre.

  40h/vecka över en persons arbetslivscykel är kanske ok, men det borde variera per ålder.

  /UW

  SvaraRadera
 3. Med tanke på hur marknaden har rubbat väldigt många människors liv genom att ta bort heltidsanställning och enbart deltid genom t.ex Manpower etc så är det uppenbart att någon måste göras åt problemet.

  Som UW nämner så är det för småbarnsföräldrarna. Småbarn ska inte växa upp på dagis.

  SvaraRadera
 4. Håller helt med föregående Anonym. Och nu när pensionssystemet inte längre hetsar folk att jobbspurta de sista fem åren, så borde det vara möjligt att få till en mer människoanpassad nedtrappning för äldre.

  /LT

  SvaraRadera
 5. Jobbar själv 80% nu i dåliga tider med 80% lön, helt frivilligt. Fattar inte att man ska behöva jobba 100% när det är så många som går hemma hela dagarna, borde finnas fler alternativ till 40h vecka! Men man är ju lite udda i samhället idag med jobb i privata sektorn!
  Lennart

  SvaraRadera
 6. Joakim Persson2010-05-16 20:10

  Precis som Starvid och UW anser jag att arbetstiden helt bör regleras i avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare. Det är onödigt och dumt att lagstifta om detta.

  Det alternativet finns inte i pollen, men är det som vore allra mest optimalt. Arbetsmarknaden kommer givetvis att anpassas efter detta.

  SvaraRadera
 7. Ett alternativ kanske vore att man ska ha lagligt rätt att kunna välja arbetstid mellan 30-40 timmar(med reducerad lön givetvis).

  SvaraRadera
 8. Småbarnsföräldrar har redan idag rätt att gå ner i arbetstid till 75% om jag minns rätt.
  Det går dessutom bra att redan idag tala med sin arbetsgivare om att jobba mindre än 40 timmar per vecka. Jag har hittills inte haft några problem med det. I många fall vinner både den anställde och arbetsgivaren på det, då man är effektivare per timme på t.ex. 6 timmar än 8 timmar per dag.

  SvaraRadera
 9. Mycket förnuftiga kommentarer, "Flexibel arbetstid enligt frivilligt avtal" är ett rimligt alternativ som dessutom är anpassat för framtiden. Det fungerar att jobba 60 timmar i veckan även med småbarn det vet jag av egna erfarenheter, men var det bra? Tja, det fungerade men helst hade jag nog jobbat ca 30.
  Nej en normalarbetstid borde kunna ligga i intervallet 30 till 50 timmar, där man beroende på sin egen situation, i samråd med företaget mm, kan påverka detta med kort varsel (och utan att facket lägger sig i).

  SvaraRadera
 10. Skummade igenom alternativen för att kryssa i det enda rätta :"sånt ska inte regleras i lag" men hittade det inte till min förvåning....?
  /GeCe

  SvaraRadera
 11. Inte lätt för en normalbegåvning som mig att tänka ut alla alternativ alltid. Därav "Annat, kommentera".

  SvaraRadera
 12. Eleganten från vidderna2010-05-17 18:43

  Det borde inte finnas nogon pension alls.Det vore bättre med halvtid på livstid.Vi skulle då slippa hela diskussionen om pensionsålder,vi kunde delta mera aktivt i samhället och viktiga beslut,det ideella arbetet i föreningar etc.skulle säkerligen öka med mera mångfald bland politikerna.Nu finns det ju 1000 olika sätt att vrida på systemet,men då det mesta fastnar i den ekonomiska kroken och inget tänk tillåts utanför boxen då är egentligen frågan värdelös om den ställs mot alternativen svartarbete,langning,hembränning,olaga jakt etc.

  SvaraRadera