Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2010-05-26 16:28

På Internet är vi alla normalbegåvade

XKCD är en underbar seriestrip. Humorn är kanske inte för alla. Jag blev inspirerad av en av seriestripparna och styrde webläsaren till det fantastiska forskningsverktyget Google.

Nu orkar jag inte återge samtliga grafer från serien, men här är utfallet för två.

Först antalet uttalanden om hur många flickvänner någon haft.

Verkar ju tämligen realistiskt.

Men mer intressant studie i ... mänsklighetens psyke är vad folk säger sig ha för IQ. Normalbegåvning är IQ 100, och det är väl så att 90% av befolkningen skall ligga mellan 90 och 110, 99% mellan 80 och 120, 99.9% mellan 70 och 130 osv. Endast en person på 20 000 eller något sådan har en IQ över 140. Eller något sådant.

IQ är ett mått på intelligens, dvs hur man presterar på IQ-test, inget annat. Det säger inte något om hur smart, duktig, begåvad etc man är, utan bara hur bra man är på IQ-test.

Så här säger folk att de presterar på IQ-test.

Jag gick inte lägre än 80, det finns nog en tendens att man inte är skrivkunnig vid lägre nivåer och därmed antagligen inte skriver just på Internet. Det finns ca 424 000 uttalanden om att man själv har IQ på 147, 33 900 om IQ på 133 och 14900 om IQ på 134. Som övning för läsaren lämnas att räkna ut hur stor befolkningen är på jorden utifrån dessa uttalanden.

Notera att utfallet stämmer rätt väl med XKCD:s tecknade graf, dvs seriens grafer baserar sig tydligen på verkliga data.

Jag har dragit en lång rad slutsatser av ovanstående graf.

Dra era egna slutsatser och diskutera gärna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. En slutsats man kan dra är väl att den som presterat höga poäng på tester har en obetvinglig önskan att meddela detta på internet.

  SvaraRadera
 2. Det finns en effekt som kallas kruger dunning effekten som förklarar detta fenomen. Den går enkelt uutryckt ut på att de klenbegåvade(jag vet inte var man skall dra gränsen för detta) inte ens inser sina egna begränsningar.

  En del kallar det gott självförtroende själv är jag mer skeptisk.

  MVH/Lars

  SvaraRadera
 3. Cornu,

  Dock kan man poängtera att det finns en korrelation mellan resultatet på ett IQ-test och hur väl du kan utföra ett kvalificerat arbete.

  MVH/Lars

  SvaraRadera
 4. Absolut är det så. Om man nu inte är dum nog att överskatta den betydelsen.

  SvaraRadera
 5. Per Nilsson2010-05-26 17:20

  Nej, 70-130 utgör inte 99.9% eller 1/1000. Det finns två olika IQ skalor: en där en standardavvikelse representeras av 15 punkter (Wechsler) och där 16 punkter gäller (Stanford-Binet). En IQ på 130 är alltså inte alls så ovanlig, ca 1/33 eller 1/44 har det.

  / Mvh, Per

  SvaraRadera
 6. Å gjöre bra på en IQ test betyder inte at man er en kompetent investerare: http://www.leithner.com.au/circulars/circular97.htm


  "From 1986-2001, the club’s investments returned an average of 2.5 percent a year (versus, for example, the S&P 500’s 15.3 percent.)Laise writes that it “sounds as if this group could really use an intelligent investing strategy. And that’s ironic, given who its members are. This is the Mensa Investment Club."

  SvaraRadera
 7. Per, tack för korrigeringen. Men man kan ändå konstatera att vad folk säger inte stämmer överens med en normalfördelning. Och varför är det så många som påstår sig ha just 147 i IQ? Låter 147 som ett nummer som folk tror är realistiskt?

  Anonym, LTCM drevs av två pristagare av Riksbankens pris i ekonomisk (o)vetenskap till Alfred Nobels minne, inte hjälpte det.

  Kan röra sig om "ludic fallacy", aka "the fallacy of the nerd", dvs att en del väldigt intelligenta människor inte kan tänka "out of the box" utan är låsta i konstruerade teorier som inte fungerar så bra i verkligheten.

  SvaraRadera
 8. Det kan också röra sig om en snabbtest av IQ som var populär att göra på Internet tidigare, som gav onormalt många 147:or. Jag har för mig det var rätt få frågor, så man kunde nog inte få alla av 100-200.
  //HPD

  SvaraRadera
 9. Jag fick 133 på ett danskt IQ-test en gång. Slutsatsen man kan dra av det är att Danska inte är så svårt att förstå i skriftlig form.

  SvaraRadera
 10. IQ 147 är strax över 99.9:e percentilen. 131+, eller 98:e percentilen, brukar räknas som särbegåvat. Sedan så är det i verkligheten lika många på båda sidorna om medelvärdet 100, och det är det ju inte direkt i den där grafen.

  SvaraRadera
 11. Tror inte så många väljer att blogga att de fått under 100 på ett IQ-test...

  Som någon sa ovan så fanns det ett snabbtest förut som var rätt populärt (spred via reklam på diverse sajter och även via mail har jag för mig) där jag minns att åtminstone jag fick 147.

  SvaraRadera
 12. Känns som diagrammet följer samma proportioner som för längd och tjocklek på penis.

  SvaraRadera
 13. hur har du kommit fram till diagramen? Är det gjort via google analytics eller har du gjort uppslagningarna själv?

  SvaraRadera
 14. Diagrammen har jag gjort själva, baserat på sökresultat, typ "my iq is 147". Viktigt med citationstecken runt när man söker så det är exakt det som ges svar på.

  SvaraRadera
 15. "Kan röra sig om "ludic fallacy", aka "the fallacy of the nerd", dvs att en del väldigt intelligenta människor inte kan tänka "out of the box" utan är låsta i konstruerade teorier som inte fungerar så bra i verkligheten."

  Tvärtom tror jag att det är medelbegåvade människor som blint litar på ett statiskt ramverk och inte tänker utanför boxen. Ett kännetecken för personer med hög IQ är just förmågan att tänka utanför boxen. Kunde man inte det så skulle man ju inte per definition kunna få hög IQ då IQ bestäms i tester där just denna förmåga är central.

  SvaraRadera