Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2010-05-16 07:59

Oljepriset i svenska kronor 2004-2010

Dags för en snabb titt på oljepriset i svenska kronor de senaste åren

Bryter vi ut oljepriset sedan årsskiftet 2008 - 2009 ser det ut som följer.

Oljepriset har i princip dubblats sedan dess. Det gäller alltså i svenska kronor. I dollar har uppgången förstås varit större.

Samtidigt kan man konstatera att olja är en ren importprodukt för Sveriges del, och vartenda öre vi betalar för oljan rinner ut ur landet. Det rör sig om ca 180 MSEK per dag vid en konsumtion runt 300 000 fat olja dagligen, eller knappt 66 miljarder SEK om året. Utan skatter.

För att vara en råvara som optimisterna anser att vi klarar oss alldeles utmärkt utan, så är vi alltså ändå beredda att betala 66 miljarder, utan skatter, om året för att köpa denna onödiga råvara, trots det ekonomiska läget.

Det ser alltså också ut som att även vi just nu skall leva med ett oljepris samma oljepris som under högkonjunkturen 2007, fast mitt under en lågkonjunktur eller recession. Om världsekonomin återhämtar sig tillfälligt så kan vem som helst räkna ut vad som händer med oljepriset när efterfrågan tar fart på allvar igen.

Å andra sidan hoppas ju regeringen att vi skall få tillbaka lite oljepengar genom att exportera kunskap och militär teknologi till en av världens mest brutala och hårdföra fundamentalistiskt religösa diktaturer, nämligen Saudi-Arabien. Ett land som för övrigt är mycket förtjust i att just köpa vapen för oljepengarna.

Det tål att funderas i ungefär två sekunder på varför inte Sverige bröt det militära avtalet med diktaturen där man fortfarande avrättar folk för häxkonst. Svaret är förstås oljan. Samtidigt importerar inte Sverige generellt olja från Saudi-Arabien, men tydligen vill man ändå inte sätta ner foten och säga att man inte accepterar Saudi-Arabiens diktatur och långa lista av brott mot de mänskliga rättigheterna. Oljan är viktigare.

Skillnaden mellan talibanerna i Afghanistan och wahabiterna i Saudi-Arabien är ur västerländskt perspektiv hårfin. Undantaget oljan förstås. Att Sverige är i Afghanistan under FN-mandat för att bekämpa talibanerna kan man acceptera om man nu inte är miljöpartist eller kommunist, men skall man vara konsekvent så kan man inte samtidigt ha ett militärt samarbete med Saudi-Arabien.

Visserligen är talibanerna genom deras tidigare stöd till al-Qaida i praktiken fiender till Saudi-Arabien, men fiendens fiende måste inte alltid vara din vän.

Mer information om Saudi-Arabien, ett land där tortyr och summariska rättegångar är helt normalt, hittar man hos Amnesty International,

5 kommentarer:

 1. Gillar Formuleringen "Å andra sidan hoppas ju regeringen"
  Som vanligt så har dom ingen större koll utan kör på och hoppas på det bästa.

  SvaraRadera
 2. Vilket blir ca 20 kronor per dag o svensk.
  Samma som en liten påse godis.
  Vi har olja i form av oljeskiffer och ev i östersjön.
  Den utvinningen,liksom utbyggnad av vattenkraft och utveckling av kärnkraft, vilket tillsammans hade gjort Sverige till världens rikaste land.
  Är stoppad av en perverterad "miljörörelse"
  kalle k

  SvaraRadera
 3. Tja, med tanke på moralpaniken kring de etiska fondernas investering i oljesand, samt haveriet i Mexikanska gulfen, så kan du nog glömma att det blir någon oljeutvinning i Sverige innan desperationen blir extrem.

  SvaraRadera
 4. Jag kikar på en investeringsklocka och ponerar att visaren just nu pekar på 9 ?

  SvaraRadera
 5. Jag tittar förstås hellre på oljepriset i guld. Jag tycker att oljan idag är extremt billig om man tar i beaktande hur mycket energi man får för pengarna. För ett enda gram får man mer olja än vad alla datorer i ett hushåll har förbrukat tillsammans.

  SvaraRadera