Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2010-05-31 07:05

Köpsignaler på gång: Exempel olja med Lundin Petroleum och Alliance Oil

Det börjar se lite positivare ut på börsen. OMXS30 har visserligen inte gett köpsignal riktigt än, men även vid en sidledes rörelse under dagen kommer index ge köpsignal, så det kan bli en bra dag för att gå in positivt på börsen.

I Asien handlas Australiens All Ordinaries försiktigt och just sidledes, liksom övriga Asienbörser.

AORD har nu gått över i sälj/neutral från sälj/blanka på signal i MACD och negativa positioner skall alltså avslutas.

Tittar vi på OMXS30 som också får agera klimat för svenska aktieinvesteringar, så ligger alltså index väldigt nära en köpsignal.

Parabolic SAR har som ledande indikator redan gett köpsignal, och både MACD och MA5/MA14 är väldigt nära att slå om och ge signaler. Det krävs en ordentlig nedgång idag för att det inte skall bli en köpsignal. Men korrekt är alltså fortfarande att avvakta.

Oljepriset stiger som bekant och åtminstone ETF:en NYSE:USO gav köpsignal med fredagens handel.

Min TA-modell har än så länge fungerat utmärkt i NYSE:USO. Av sju redovisade signaler har sju varit korrekta om man flyttar upp stop-loss för att säkra vinster på korrekta rörelser. Se nedan för trackrecord.

Själv tror jag på det här, och är sedan i torsdags positivt positionerad i oljan. Visst, det var innan köpsignal och backtrading.

Med köpsignal i oljan kan man välja att se oljepriset som ett klimat för oljeaktier, även svenska som Lundin Petroleum (OMX:LUPE).

Även Alliance Oil (OMX:AOIL SDB) ger köpsignal.

Kan alltså vara läge att ta en positiv position även i oljeaktier.

Vän av ordning som undrar över trackrecord i dessa aktier så har nio av tio signaler i Alliance gett korrekta affärer vid rullande stop-loss, och sju av åtta i Lundin Petroleum. Jag skall dock inte tråka ut mer med charts över detta.

Men det är av högsta vikt att flytta upp sin stoploss när man har vinster för att säkra att man går ur i tid. Skall man invänta säljsignalen så blir två av åtta signaler i Lundin Petroleum istället förluster.

Den försiktige vill dock även ha en köpsignal i OMXS30 för att bekräfta ett positivt börsklimat innan man köper.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Jag investerade i olja i torsdags också, och det ska bli spännande att följa.
  Däremot ser jag inte att det skulle vara lika självklart att investera i aktier i oljebolag, åtminstone inte på längre sikt.
  Att köpa olja måste vara en bra affär på lång sikt eftersom oljepriset knappast kan göra något annat än att stiga med kommande brist på olja. Oljebolagen däremot borde på samma sätt tappa mer och mer i värde alteftersom tillgångarna tar slut, för att slutligen vara värda i stort sett noll.

  SvaraRadera
 2. Nja, du är lite fel ute. Råvarubolag värderas efter nuvärdet på deras tillgångar, oljebolag ofta i intervallet 10-20% av värdet på deras olja. Om de slutade expandera och bara betalade ut vinsterna till aktieägarna så skulle de ge mer än pengarna tillbaka.

  Tydligast blir det för högutdelande oljebolag, ex (snart fd) truster i Kanada.

  SvaraRadera
 3. Intressant att du nämner trusterna, hur vore det med lite aktuell framtidsspaning, vad kommer att hända (före och efter årsskiftet, det var väl 101231?), förväntade konsolideringar, vad kommer förväntas ske med utdelningarna (gissar att de kommer att sänkas men hur mycket), mm.

  SvaraRadera
 4. Så med andra ord tror du att värdet på oljebolagens tillgångar kommer att öka på sikt med ett ökande oljepris även om oljan sinar med tiden? Hur uppskattas förresten ett oljebolags tillgångar? Är det den olja man anser att man kan utvinna med dagens oljepris? I så fall kan som du säger oljebolagens värde öka med ett ökande oljepris eftersom den mängd olja som anses utvinningsbar då ökar.

  SvaraRadera
 5. Väldigt stort tryck sista handelstimmarna på Alliance och framförallt EnQuest som nästan gick genom taket.

  Ska bli intressant att se hur USO utvecklar sig imorgon när NYSE öppnar. Det är ju lite skakigt i industrin för tillfället minst sagt.

  SvaraRadera