Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2010-05-25 07:36

Klarar du dig utan Internet?

I dagens moderna samhälle tar vi allting för givet, allt mer och allt oftare. Vi gör oss ständigt allt mer sårbara för även enklare samhällsstörningar som en avgrävd telekabel eller att strömmen går.

För idag är det inte bara leverans av varor och till viss del tjänster som sker just-in-time. Även information levereras just-in-time via Internet, och vi förlitar oss allt mer på att den information vi söker finns där ute på Internet.

Men om Internettillgången uteblir tillfälligt eller längre tid så kan vi inte kolla upp hur giftig liljekonvalj (inte) är och Giftinformationscentralen. Vi kan inte slå upp alla de där referensverken, kolla bipacksedlarna på läkemedel, titta på symptom och behandling för sjuka barn, titta upp när ek skall stamkvistas eller leta upp manualen för någon utrustning.

En del av oss har omfattande bibliotek, men vi håller dem kanske inte uppdaterade efter aktuella behov utan förlitar oss allt mer på just Internet för att kolla upp information just-in-time. Och det finns ju fantastiskt användbar information där ute.

Den moderna neosurvivalisten är dock medveten om att man inte ens till vardags kan förvänta sig att Internet hela tiden fungerar, än mindre att strömmen alltid är igång när man behöver titta upp tidskritisk och viktig information.

Så jag vill slå ett slag för att faktiskt lagra information lokalt. Intressanta referensverk, handledningar, manualer etc kan i ett första skede laddas ner till den bärbara datorn. Det innebär åtminstone att man kan kolla upp informationen så länge datorn har batteri, oavsett om Internet är nere eller om strömmen har gått. Ett steg med ännu högre beredskap är att successivt skriva ut information, beroende på hur viktig den är, och sätta in i pärm så man har tillgång till den även om datorn inte längre har ström.

Ett banalare I-landsproblem är också att vi rent av hänger upp enkel underhållning och tidsfördriv på just-in-time och fungerande infrastruktur, t ex via onlinetjänster som Spotify eller Headweb.

Internet har gått till att bli något vi tar för givet, varje dag, hela tiden. Även myndigheter, banker och andra företag förlitar sig allt mer på Internet för dagliga rutiner, och skulle antagligen gå på knäna personalmässigt vid längre avbrott i Internets funktion. Redundansen i dagens samhälle är bortrationaliserad, då vi inte vill betala för den.

Det finns också en naiv myndighetsiver över att allting skall göras på nätet. Även det svenska banksystemet skulle antagligen kollapsa under personalbrist om Internetbankerna var nere.

Jag vill slå ett litet reaktionärt slag för att bli lite analogare, lite mindre just-in-time. Börja idag, skriv ut någon viktig information och sätt in i en pärm. Det går att skala ner utskrifterna och skriva ut flera sidor per A4-papper, för den som tycker det kan bli mycket.

Ett alternativ är förstås att köpa motsvarande information i bokform, t ex räcker det med någon enstaka bok för att täcka in 99.9% av barns sjukdomar, och för t ex djurhållning finns det utmärkta helomfattande referensverk som fårbibeln Får eller hönsbibeln Höns. Men frågan är om det på skogssidan finns något som klår onlinetjänsten Kunskap Direkt?

Vad har du själv lagrat ner för information lokalt på datorn eller rent av skrivit ut? Eller köpt i bokform? Rekommendationer och förslag?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Läser du tidningen åter? Mycket trevlig utan för mycket kvasiflum.

  SvaraRadera
 2. Några av de första sakerna jag köpte sedan jag upptäckt Peak Oil och börjat fundera över samhällets sårbarhet var John Seymours the Self Sufficient Life and how to live it, och några böcker om trädgårdsodling och ekologiskt lantbruk. Mat är viktigast, och jag har redan bra läkarböcker.

  Jag är svag för böcker som beskriver kunskap, har många hyllmeter av dem. Någon lär väl komma till nytta den dag man inte kan googla efter det längre.

  SvaraRadera
 3. Tänkvärt - sen är det ju så att det är mer slöseri och blir dyrare, förutom nackdelarna med uppdateringar att lagra saker lokalt...

  Särskilt för ett par år sen gjorde jag dock mycket så - laddade hem och lagrade lokalt.
  Skriva ut är rent pappersslöseri anser jag dock...

  Böcker - det har man för att dessa är trevligare att läsa i än en skärm :)

  CD skivor har jag dock börjat slänga ut - klumpiga, tar plats, osmidiga och sköra...
  Då laddar jag hellre hem mp3or - om nu spotify inte skulle funka :)
  /K

  SvaraRadera
 4. Mycket bra skrivet! Vad som är mer tragiskt är att när man försöker sprida behovet av att ha information tillgänglig "offline" så är man domedagsprofet för "nätet är ju alltid igång, för det mesta".

  SvaraRadera
 5. Har redan böcker av alla möjliga slag av sådant som är nyttigt att kunna. Men nu undrar jag om du helt plötsligt är sponsrad av pappersindustrin? :)
  Guldbranschen vet vi ju redan att du är köpt av...

  SvaraRadera
 6. Det vore väl en bra ide att ladda ner wikipedia en gång om året eller något och spara undan på den bärbara datorn.

  SvaraRadera
 7. Diverse böcker om odling och hantverk har jag, men de flesta har jag haft länge. Ett ganska bra referensbibliotek vid det här laget.

  SvaraRadera
 8. Jag har alltid köpt mycket böcker, inte för att jag är någon neosurvivalist utan för att det är en ren njutning. Dessutom ett oslagbart medium när det gäller att läsa längre texter.

  SvaraRadera
 9. Jag förstår inte vad nyttan skulle vara...? Verkar mest som ett resursslöseri, det du föreslår.

  SvaraRadera
 10. Max Brooks - The Zombie Survival Guide. Man vet aldrig. Det gör man inte.

  SvaraRadera
 11. Jag tänker osökt på Jan Berglins teckning om böcker, där han konstaterar att "vid en kris kan (vi bibliomaner) rent bokstavligt värma oss med litteraturen - ca 6 kwh/kg"...
  Har man en kakelugn och en billighetsupplaga så klarar man krisen =)

  SvaraRadera
 12. Läste någonstans.. Att det går åt mer energi att titta/läsa på skärmen i 15 minuter än att trycka en tidning.

  SvaraRadera
 13. Tveksamt, men energin i tidningen kan man återvinna.

  Däremot finns det en studie som visar att det drar mindre energi att skicka ett brev med posten än att skicka ett e-mail, pga alla de datorer och knutpunkter som är inblandade i att hålla Internet igång. Spam är ett verkligt miljöproblem...

  SvaraRadera
 14. Framför allt så kan man läsa en tidning eller en bok hundra gånger utan att det drar mer energi.

  SvaraRadera
 15. Klarar sig utan datorn gör man nog, lite omställning till att inte spela lika mycket spel, delta i politiska spörsmål varje dag, o snacka med kompisarna en 2-4h per dag.. =)

  SvaraRadera
 16. Det hade varit intressant att granska den där studien du nämner som jämför energikostnad för e-mail och vanlig post. Att ta den sammantagna energi som infrastrukturen för Internet använder och slå ut på antalet skickade e-mail är knappast ett hederligt sätt att räkna, men det låter som om det är så man gjort. Motsvarande fulknep vore att räkna in energikostnaden för att bygga vägarna som postbilarna kör på när man beräknar kostnaden för snigelbrevet. Den infrastrukturen kommer behöva finnas där i bägge fallen oavsett om du väljer att skicka e-mail eller snigelpost.

  Intressantare är då att granska marginalkostnaden i energi för att skicka ett e-mail eller ett snigelbrev över befintlig infrastruktur. Jag misstänker att e-mailet vinner där.

  SvaraRadera
 17. Danni, tyvärr är det en tysk studie som jag inte hittar igen. Svårt att googla på "e-mail" etc.

  Ja, man har antagligen tagit e-postens trafikandel av den totala energiförbrukningen för Internet. Samtidigt är denna andel betydligt högre än postgångens andel av väginfrastrukturen. Säg att 10-25% av Internettrafiken är e-post.

  Jmf med att en enda brevbärare delar ut post till kanske 2000 hushåll på en dag. Är det ett bilpendlande villaområde, så står posten för en resa om dagen, medan hushållen står för åtminstone 2000+2000 resor. I det fallet använder posten knappt 1/4000-del av väginfrastrukturen. Nu är själva utdelandet av brev förstås bara en del av posttrafiken, men du kan t ex räkna antalet bilar på en motorväg och se hur få som är postens lastbilar för långdistansdistribution. Det rör sig inte om en promille.

  Men vi spekulerar nu bara, när jag återigen hittar studien kommer jag blogga om den.

  Studie om spam har jag hittat tidigare:

  http://cornucopia.cornubot.se/2009/09/spam-slapper-ut-03-gram-co2-per-mail.html

  SvaraRadera
 18. Jag hade kunnat köpa ditt resonemang kring e-mailen om det inte var för att siffrorna var helt gripna ur luften. Det är svårt att mäta och svårt att hitta siffror på, men Ipoques "Internet Study 2008/2009" säger att e-mail står för runt 0,5% av trafiken på Internet. Den siffran har varit på ständig nergång och är sannolikt ännu lägre nu. Alltså tycker jag det är helt irrelevant att försöka argumentera att ett e-mail kostar mer energi än ett snailmail baserat på att infrastrukturen för Internet drar mycket energi. Tänk dessutom på all energi som den infrastrukturen kan spara, genom exempelvis virtuella möten istället för fysiska möten.

  SvaraRadera
 19. ”Överlevnadshandboken” av John Wiseman är en mycket bra överlevnadshandbok som innehåller allt från överlevnad av olika klimat, sjukvård, signalering, olika former av naturkatastrofer och beredskap i hemmet. ”Handbok Överlevnad” från Svenska försvaret är mycket bra för svenska förhållanden, kan laddas ner och skrivas ut från diverse källor.

  ”Wilderness First Responder: How to Recognize, Treat and Prevent Emergencies in the Backcountry” av Buck Tilton är en mycket bra bok om sjukvård under mer primitive förhållanden. ”MIMMS : ett metodiskt sätt att hantera allvarliga händelser” är en mycket bra bok om hur triage fungerar vid större olyckor. ”Medicinsk Grundkurs” av Asta Bengtsson och Elsie Setterberg är en bra bok för den som vill få lite mer grundläggande kunskaper.

  Wilhelm Agrell har skrivit en lång rad mycket bra böcker som ”Förvarning och samhällshot”, ”Konsten att gissa rätt” samt ”Underrättelseanalysens metoder och problem”. ”Analyzing Intelligence: Origins, Obstacles, and Innovations” är en engelsk titel på samma tema som rekommenderas.

  Risk och Sårbarhetsanalyser (ROSA) för ditt lokala län kan ofta hittas via din Länsstyrelses hemsida. En mycket bra källa för att identifiera lokala hot och risker. I vissa fall finns det även lokala Risk och Sårbarhetsanalyser från kommunerna som är offentliga. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) samt Krisinformation.se är även intressanta källor.

  Skriver bloggen ”Sibi Totique” för den som är intresserad av information på engelska.

  Tack för en intressant blogg!

  SvaraRadera
 20. Försvarets Handbok: Överlevnad finns här

  http://www.bushcraftuk.com/downloads/pdf/h_overlevnad.pdf, av förklarliga skäl antagligen tämligen värdelös i digital form, och kanske lite overkill för de flesta.

  Finns väl också att köpa i civil version med andra bilder. Fördel är ju att den är för svenska förhållanden med svenska växter etc.

  Främst avsåg jag dock mer alldaglig information.

  SvaraRadera
 21. Ett tips i Handbok Överlevnad är att det räcker att äta 20-30 rötter av maskros för att få i sig dagsbehovet av kolhydrater, eller 1/4 av dagsbehovet av kalorier. Samtidigt räcker det ju inte att bara äta kolhydrater, men den som svär över maskrosor i gräsmattan kan trösta sig med att de är nödproviant, och rötterna går att äta året om.

  SvaraRadera
 22. Vi har fast telefoni då den har mycket större sannolikhet for at fungara i kristider, i motsättning til exempelvis IP "telefoner", enligt lag. Exempelvis har fast telefoni egen strömforsörjning.

  Numare har vi mobil telefoni också, men jag har då och då problem at komme fram med mobil men aldrig med fast telefoni.

  SvaraRadera
 23. Egentligen är det ju ens egen inneboende kunskap och träning som är mest värdefull i en nödsituation.
  Vad gäller mail så är det som sagt troligt att det numera, med all film och media streamandes, att det ligger på under 0.1% - men 0.5 är inte helt orimligt.
  Hur stor andel av postgången står direktreklam för ?

  Internet är fö designat för kärnvapenkrig (se arpanet) - så jättesårbart är det inte, iaf inte vad gäller utslagna knutpunkter. Det har dock genom åren visat sig vara mer sårbart för "hacks" och har följaktligen uppdaterats allt eftersom.
  De mest sårbara delarna är tjänsteleverantören (den server du vill koppla dig till) samt din egen anslutning...

  /K

  SvaraRadera
 24. Internet och kärnvapenkrig. Vanlig myt det där. Tekniken är framtagen för det. Men nätet är i modern tid inte byggd för detta. Det skulle kunna byggas för "kärnvapenkrig", men i realiteten är det inte speciellt redundant längre.

  Det är som att ett hus kan byggas jordbävningssäkert, men bara för att det kan byggas jordbävningssäkert, så byggs inte alla hus så ändå.

  Teori och praktik är inte samma sak.

  SvaraRadera
 25. En gång per månad skriver jag ut saldobesked från mina depåer och banker.
  Har ofta undrat hur jag annars skall kunna kräva mitt tillgodohavande, om denna info av ngn anledning förloras hos banker och kreditinstitut.
  Jag är ensam om detta i bekantskapskretsen - alla andra har det bara på internet, vilket jag tycker är mycket märkligt.
  Vad anser du om detta Cornu?

  SvaraRadera
 26. Vettigt. Annars envisas en del banker att skicka ut saldobesked med jämna mellanrum, t ex en gång i kvartalet.

  Du kanske inte har ngn i bekantskapskretsen som har tillgångar på banken, bara skulder?

  SvaraRadera
 27. Vi tar også vare på saldobesked av samme anledning som Anonym ovanfor.

  SvaraRadera
 28. Ja saldobesked är ju bra om man vill kommaihåg/påvisa sina tillgångar vid ev strul.
  Min bank skickar ut dessa ett par ggr per år iaf.

  I Slutändan kan man dock fundera på hur mkt ett sånt papper är värt om bankens system är rökt ?

  Jag menar det tar ju inte många timmar för mig att fabricera ett sånt besked med miljoner på kontot om jag så skulle vilja - så det är ju inte ett värdepapper - bara en minneslapp för dig själv så du kanske kan stå på dig lite mer i dina krav...

  Nej visst är det så att det inte nödvändigtvis behöver byggas lika stabilt som designen tillåter - men de stora delarna är rätt redundanta så "nätet" är svårt att slå ut.
  Men som sagt -ändpunkterna är mkt sårbara.

  Din egen anslutnign kan du rätt billigt göra redundant: Skaff ett moblit internet som komplement.

  Tjänsteleverantören är det värre med: Om tex Nordea slås ut och du vill åt just nordea så funkar det ju inte, även om du kan läsa aftonbladet :)

  Tyvärr kan en del knutpunkter också vara singulariteter - så att tex vissa serverfarmar isoleras etc - vilket har hänt då och då: Så då kanske vissa kunder bara kommer åt sitt lilla "intranät" medans andra kommer åt resten - men inte just det subnätet - typiskt varar sådana avbrott i timmar till dagar...

  Din egen knutpunkt kan ta timmar till veckor (en del lev är slöa) och tjänsteleverantören kan råka ut för mer eller mindre permanenta avbrott (tex "försvann" hela fastbikes.se för ett par år sedan och backupen "funkade inte" - inte livsviktigt men ändå)

  /K - som har jobbat med design och implementation av telecomtjänster

  SvaraRadera
 29. Internet har naturligtvis fått vidkännas en dålig inverkan från det i övrigt rådande (o-)säkerhetsparadigmet. Men det är ändå fortfarande en förebild för hur samhället borde vara organiserat för att vara mindre sårbart.

  Det är inte Internet som borde bli mera likt samhället, utan samhället som borde bli mer likt Internet. Tycker i alla fall vi piratpartister ;-)

  SvaraRadera
 30. Vad fasen, vi kan inte acceptera att internet går sönder oavsett vad. Vi måste rädda internet i så fall. Det jag tycker är obehagligt i sammanhanget är att nästan all elektronik tillverkas i kina -- se Foxconn:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn

  Jag tycker vi borde bygga upp kompetens om hur man tillverkar elektronikhårdvara mer lokalt (sverige/norden/europa), det behöver inte vara cutting edge, bara det funkar. Som Open Source fast för hårdvara. (Jag är inte helt övertygad om detta vore möjligt.)

  SvaraRadera