Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2010-05-27 09:47

Islandsbloggen om Katla

Det surras lite i media om att den enorma isländska vulkanen Katla skulle vara på väg att vakna ur sin sömn pga Eyjafjallajökuls utbrott.

Som alltid när det gäller Island så är det Islandsbloggen man skall vända sig till för att få rätsida på det hela. Gör det.

Sammanfattningsvis så är grunderna för påståendet att Katla skulle få utbrott i närtid högst tveksamma, och sambandet mellan de två vulkanerna är diskutabelt. I den mån de har utbrott nära varandra, så är det nära i historisk bemärkelse. Katla verkar få utbrott över ett år efter Eyjafjallajökul.

Man skall inte ignorera risken, och flyger man i Europa bör man ha med risken för flygstopp i åtminstone sin mentala beredskap och ha med det på riskhanteringstavlan. Men det skall alltså inte finnas några tydliga indikationer på utbrott i närtid. Kanske 2011? Att Katla vaknar snart hänger helt på vad man menar med just snart.

Samtidigt belyser detta återigen att det inte finns någon anledning för svenska staten att fortsätta förlora skattebetalarnas pengar på SAS. Redan har staten förlorat över 900 MSEK sedan nyemissionen förra året, och delvis statskontrollerade SAS bryter rent av mot den förhatliga LAS, då man inte vill ha gummor med rullator som kabinpersonal ombord på flygplanen. Kanske dags att skrota LAS, om inte ens svenska staten vill följa den i sina delägda bolag?

Det tål att upprepas: Det finns ingen anledning för staten att stötta SAS, oavsett vulkankris eller ej. Finns det ett behov av flyg i Sverige kommer det flygas även om SAS tillåts gå i konkurs. Staten kan möjligen köpa upp några plan ur konkursboet och starta DDR Airlines, som kan trafikera några udda rutter som tydligen är viktiga för Sverige, t ex Östersund-Boden om det nu är så viktigt. Men det blir antagligen billigare så än att fortsätta hålla det flygande aset SAS under vingarna.

Förr eller senare erupterar Katla, och då blir det väl återigen skattebetalarna som skall stå för kalaset och betala pengar till SAS. Utan ett statligt svenskt flygbolag kan man lugnt låta de svenska skattebetalarnas pengar gå till viktigare saker istället, t ex utbyggnad av spårbunden trafik.

Staten skall inte leka företag.

Vill nu ingen köpa SAS, t ex är inte Finnair intresserade av att köpa bolaget, och staten inte vill låta ett statligt bolag gå i konkurs, så föreslår jag att man delar ut bolaget gratis till alla svenskar som betalat skatt de senaste åren. Sedan kan dessa nya aktieägare själva bestämma om de vill skjuta till pengar till flygbolaget och inte tvingas göra det via skattsedeln.

I ett genidrag kan ju staten rent av beskatta skattebetalarna för utdelningen av bolaget, och på så sätt få tillbaka en del av de förlorade pengarna. Genialiskt.

8 kommentarer:

 1. Det är nog lite fel fokus att sitta och oroa sig om flygtrafiken i Europa om och när Katla får sitt utbrott. Bättre då att kila ned till den lokala livsmedelsbutiken och köpa på sig några konserver extra...

  SvaraRadera
 2. cornu..dina ord låter som ren musik i mina öron.

  SAS främsta förbannelse är dess ägare som helt omöjliggör alla försök driva SAS rationellt på en konkurrensutsatt marknad. Är huvudet dött brukar inte kroppen vara ngt att spara på

  SvaraRadera
 3. Katla har haft utbrott förr, och mänskligheten svalt inte ihjäl då heller.

  Visserligen var det svält i Sverige runt Katlas utbrott 1918, så till den grad att man etablerade barnavårdscentralerna som en följd av barnens undernäring. Men det berodde på första världskriget, inte på Katla.

  Myten att barn skall vara "runda och goa" eller "rund och trind" etc härstammar för övrigt från svälten under första världskriget. Att barnen inte såg ut som benrangel visade på högt socialt och ekonomiskt status.

  SvaraRadera
 4. 10:20, jag har drivit linjen om att lägga ner SAS hela tiden:

  http://cornucopia.cornubot.se/search/label/SAS

  SvaraRadera
 5. Missväxten i slutet av 1700-talet sägs också berott på Katla... åtminstone delvis.

  SvaraRadera
 6. Privata banker och statliga flygbolag får inte gå i konkurs. Så är det tydligen. Logiken i detta haltar möjligen något, men vem bryr sig om logik i dessa tider, när kapitalismens överlevnad vilar på statliga insatser (läs oss skattebetalare).

  SvaraRadera
 7. SVT refererade den engelska rapporten rakt av utan kommentar i morgonnyheterna. TV4 hade i alla fall vett att ringa upp Reynir Bödvardsson, som var på plats, och han dementerade. Man blir så välinformerad av Statlig Fri Television.

  Enligt Bödvardsson kan Katla få ett utbrott om mellan en vecka och jag tror det var tio år.

  Vad händer med aktiebörserna, om Katla får ett megautbrott, tro?

  SvaraRadera
 8. öööh...nu är det ju så att staten driver ett rätt stort företag som kallas sverige...

  SvaraRadera