Cornucopia?

2010-05-18 07:20

Irans fallande oljeproduktion

Iran är världens fjärde största oljeproducent och världens fjärde största oljeexportör. Landet var också världens trettonde största konsumtent av olja 2008, och oljekonsumtionen i landet stiger i princip linjärt.

Oljeproduktionen för landet peakade, toppade, 1973 på 6.03 miljoner fat per dag och har trots tillämpningen av modern teknik aldrig återhämtat sig. På grund av revolutionen och Iran/Irak-kriget tog var oljeproduktionen dessutom politiskt låg fram till 1989.

Tyvärr EIA har bara data för landet från 1980 och framåt, och då ser produktionen, konsumtionen och exporten ut som följer.

Sedan mitten av 90-talet har man inte lyckats öka sin export, trots ökad oljeproduktion, utan den inhemska konsumtionen har tagit ut den ökade oljeproduktionen.

Trots snabbt stigande oljepris har produktionen dessutom fallit något sedan 2005.

EIA har en egen graf som sträcker sig tillbaka till 1976.

Här framgår det tydligare att landet för länge sedan har passerat nationell peak oil.

Det är ur det här perspektivet man bör se Irans ambitioner att bygga ut kärnkraften i landet i egen regi. Till skillnad mot t ex Saudi-Arabien så är det nämligen helt rätt tänkt. Man måste använda oljepengarna medan de fortfarande finns kvar till att hitta ersättningsenergi. För en dag börjar fallet för Irans oljeproduktion på allvar, medan folkets krav på billig och ständigt flödande olja inte kommer sina.

Kärnkraft ger landet möjlighet att exportera mer olja och konsumera mindre inom landet, samt bygger något varaktigt för framtiden, till skillnad mot Saudi-Arabien som inte bygger någon energiproduktion vid sidan av oljan och fossilgasen. Att Iran sedan vill göra detta i egen regi handlar förstås om att man inte vill vara beroende av en omvärld som isolerar landet.

Det är ur det perspektivet man får se det nya avtalet med Turkiet om anrikning av uran, även om det än så länge bara handlar om uran för framtagning av isotoper för medicinskt bruk. Men naturligtvis är västvärlden fortsatt skeptiska pga Irans aggressiva hållning mot Israel. Iran är som bekant inte främst ett arabiskt land, utan persiskt, och som sådant vill man hålla en väldigt aggressiv ton mot Israel för att få vara med i klubben.

Iran är mycket väl medvetna om att oljeproduktionen kommer börja falla igen, och kan inte bygga sin framtid på den ändliga oljan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

7 kommentarer:

 1. C - ett dina klokaste inlägg!

  SvaraRadera
 2. Jag håller i princip med, men det är viktigt att komma ihåg att kärnkraft ger el, och den iranska elproduktionen bygger i dag inte på olja utan på gas, något man har mycket gott om.

  http://iea.org/stats/pdf_graphs/IRELEC.pdf

  /Starvid

  SvaraRadera
 3. "pga Irans aggressiva hållning mot Israel"
  Vart har du fått den informationen ifrån?

  Det finns ingen grund för denna påstående, och jag vill gärna se dig försöka bevisa det.

  /SM

  SvaraRadera
 4. "Iran är som bekant inte främst ett arabiskt land, utan persiskt, och som sådant vill man hålla en väldigt aggressiv ton mot Israel för att få vara med i klubben."
  Så enda anledningen till att iran är så aggressiv mot israel är för att de måste hävda sig ännu mer för att det är ett persiskt land och inte arabiskt? Och vilken klubb är det du talar om? Anser du alltså efter dina slutsatser att iran inte på något sätt är ett hot? Alla människor följer inte naturens lagar, så varför skulle den omänskliga regimen i iran göra det?
  - Parsi

  SvaraRadera
 5. Trilateral commission vill ha krig med Iran. Iran vill inte införliva sig i det transnationella ramverk som centralbankerna ämnar införa. Det handlar om att kontrollera länders ekonomier genom att forcera dem att acceptera avtal som skuldsätter dem och gör dem beroende av världens ekonomiska toppelit som är rovlystna och farliga.

  www.globalresearch.ca

  SvaraRadera
 6. Anonym 20:52, mm man skippar konspirationsteorierna, så kan man konstatera att det finns hundratalet mer eller mindre vidriga diktaturer, t ex Saudi-Arabien (där man inte ens låtsas hålla val som i Iran).

  Frånsett gisslantagandet i samband med revolutionen, samt Iran-Irakkriget och strider mot amerikanska flottstyrkor på 80-talet, över 20 år sedan, vad har Iran i praktiken gjort för angrepp, annat än retoriska, på sin omvärld?

  De flesta 9/11-terrorister och de flesta al-Qaidamedlemmar är saudier, inte iranier.

  Regimen i Iran är förstås vidrig, men att landet utgör ett större hot mot omvärlden än något annat land får du gärna lägga fram bevis för.

  Iran är mycket snack, lite hockey och inte det enda landet i världen som har medeldistansmissiler som kan nå Europa eller amerikanska intressen i Mellanöstern.

  Faktum är att Iran ständigt bara är några veckor från bankrutt. Allt man behöver göra är att lägga ett oljeexportembargo mot landet så kommer regimen att falla mycket snabbt.

  SvaraRadera
 7. Heja Iran !
  Det hölls riktiga val i Iran. De är inte världens bästa eller rättvidrigaste land , men vilket land är det ?
  Låt dem få vara i fred och lyssna inte på krigshökarna !

  SvaraRadera