Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2010-05-20 15:15

Hägg

Nu blommar häggen (prunus padus) i all sin prakt. På bara några dagar har träden slagit om från vårkala skelett till grönt, täckta av vita väldoftande blommor.

Oftast förekommer häggen som buskar, och anses väl som ett ogräs av de flesta markägare där den gärna etablerar sig längs diken, vägar eller åkerkanter. Men man kan med fördel låta en och annan hägg stå kvar, och istället tukta om den från en risig buske och släppa upp den så den får bilda magnifika träd.

Här är en av våra häggar, ett drygt tio meter högt träd mitt i gårdscentrum. Så här års sprider blommorna en underbar lukt, helt i klass med syrén, kanske rent av lite bättre.

Vi har mer hägg runt gården, men bara två som har formats till riktiga träd. En står farligt nära luftledningarna, men jag har än så länge lyckats hindra elbolagets entreprenörer från att ta fram motorsågen. I värsta fall får man klippa ner en del av grenarna.

I övrigt saknar häggen användningsområden, undantaget för speciella slöjdarbeten. Ved förstås, men inga snabbväxande volymer direkt.

Men luktar gott, det gör den. Trädet ger också ifrån sig ljud. Ett svagt buller av humlor och bin.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Mellan hägg och syren. Bästa tiden på året. Och livet.

  SvaraRadera
 2. Mycket vackert träd. Jag sågade ner byns enda hägg för ett antal år sedan. Den störde min bevattning. Ångrar mig nu. Men som tur är så kommer den på nytt i massor på 10 meters bredd från stubben, så jag ska ta sticklingar och pryda min gård.

  Det är första gången jag kommenterar din blogg, vilken jag tycker är mycket intressant. Jag får en massa frågetecken som jag blir tvungen att googla upp. Jag är en ekonomiskt intresserad lantbrukare som tackar för allt jag lär mig från din blog.

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg i all finansiell och politisk misär! Det finns trots allt enkla källor till stor glädje i vardagen.

  Dade

  SvaraRadera
 4. Häggbären går faktiskt att använda till en god saft! Googla på häggbärssaft.
  Går också att göra häggbärslikör, som blir lite i stil med slånbärslikör.

  SvaraRadera
 5. Ja, hellre har jag Hägg än Slånbär, som är ett otyg med sina vassa taggar. Blommar vackert gör de ju båda två.

  I min del av landet känns det som om man bor i Körsbärsdalen just nu, också förenat med ett lågt buller av pollonisatörer, som tur är!

  SvaraRadera
 6. Under skarpa protester från tösen bredvid som ej vant sig vid brittisk, knastertorr humor, så skrattar jag gott åt Peak Hägg iallfall.

  SvaraRadera
 7. Är det inte häggen som luktar sperma?

  SvaraRadera
 8. -Nu blommar häggen!
  -Är det inte häggen som luktar sperma?
  -Vi har mer hägg runt gården.
  -Jag sågade ner byns enda hägg för ett antal år -sedan.
  -Luktar gott, det gör den. Trädet ger också ifrån sig ljud. Ett svagt buller av humlor och bin.

  hihi

  SvaraRadera
 9. Här 3 mil innanför kusten från Luleå räknat blommar häggen till Pinskt, Syrenerna och Äppelträden om ca 14 dagar om ryssvärmen fortsätter.

  Och katten är lika utslagen som börsen.

  SvaraRadera
 10. fan
  när man ser dom här bilderna så längtar man tillbaks till sverige

  SvaraRadera
 11. Kanske dags att gräva ner ledningen.. :-)

  Mvh/Pellfan

  SvaraRadera
 12. Ylven, jag skrev om fågelbär förra året, så det fick bli hägg i år.

  SvaraRadera
 13. Hägg härbärgerar mycket bladlöss.

  Också skogsägare

  SvaraRadera
 14. Ger både havrebladlus och Stenknäck.
  /Disehall

  SvaraRadera
 15. Vilket trevligt blogginlägg! Har inte tänkt på att det är häggen som doftar så gott. Har under eftermiddagen suttit i en nyinköpt Baden-Baden och djupandats häggdoftande försommarluft. Härligt. Anonym 2010-05-20 15.29: Vackert skrivet!

  SvaraRadera