Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2010-05-15 17:52

Guldpris i SEK per gram vecka 19, maj 2010 - Ny rekordvecka

Medan skuldkrisen för eurozonen fortsätter så fick vi ännu en rekordvecka för guldpriset mätt i såväl svenska kronor, SEK, som mätt i USD.

Priserna ovan baserar sig på eftermiddagsfixen i London och Riksbankens snittväxelkurs för USDSEK respektive dag.

Intradag var dock priset som högst 309:87 SEK, åtminstone vad jag kunde se. För enkelhetens skull kan vi komma ihåg det som 310:- SEK per gram. Intradag slutade priset på 306:75 SEK per gram i fredags kväll.

Guldpriset i svenska kronor går förstås som bäst när korrelationen mellan priset på guld i USD och växelkursen USDSEK är som högst.

Sedan den första april är korrelationen 0.83, vilket är väldigt högt. Under maj har korrelationen varit 0.47, vilket också är att anse som högt. Investerare har alltså både flytt till dollar och guld samtidigt, och bort från andra valutor, inklusive SEK.

UBS talar nu om 1300 USD per troy ounce guld innan augusti är över, och över 1500 USD inom ett år. Skulle växelkursen stå stilla på fredagens slutkurs 7:74 USDSEK, så landar i så fall guldpriset på drygt 323:- respektive 373:- SEK per gram.

3 kommentarer:

 1. Hej Cornu,

  Här kommer en klassiker av greenspann innan han sålde sig till FED.

  http://www.321gold.com/fed/greenspan/1966.html

  SvaraRadera
 2. haha, cornucopia, så lång tid kommer det inte att ta innan guldet nå de höjderna.

  1929x2

  SvaraRadera
 3. hur investerar man enklast i guld som privatperson? om man inte vill ha fysiska guldtackor liggande?
  Har konto hos t.ex. Avanza.

  SvaraRadera